Gündem Küller arasında buğday aradılar

Küller arasında buğday aradılar

16.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Köy konağı ve 29 evin kül olduğu yangında köylüler, hayvanlarını kurtarmak için büyük çaba sarf etti. Köylülerin hasat ettikleri ürünler ise yangında yok oldu

Küller arasında buğday aradılar

Çorum’un Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde önceki akşam ilk tespitlere göre cami lojmanının elektrik kontağından çıktığı belirtilen yangında köy konağı ve 29 ev kullanılamaz hale geldi. 120 haneli köyde çıkan yangına çevre illerden gelen 11 itfaiye ve iş makineleriyle müdahale edildi ancak evlerden geriye kül yığınları kaldı. Tüm birikimlerini hasat ettikleri buğdaylarını bir gecede yitiren, canlarını ve hayvanlarını güçlükle kurtaran Çukuröz sakinlerini devlet yetkilileri teselli etti. Gün ışıyınca evlerinin halini görüp gözyaşı döken köylüler küllerin arasına girerek az da olsa geriye kalan buğdaylarını ya da eşyalarını bulup kurtarmaya çalıştı. 1977 yılında aynı köyde çıkan yangında 17 evin küle döndüğü bildirildi. Bayat’a 50 kilometre uzaklığı bulunan ve dağlık bölgede yer alan Çukuröz köyünde önceki akşam 18.30 sıralarında cami lojmanında elektrik kontağından çıkan yangın kısa sürede büyüdü. Rüzgarın etkisiyle diğer evlere de sıçrayan yangın sırasında köylüler evleri boşaltıp kendilerini dışarı attı. Ekipler gelene kadar yangına kovalarla müdahale eden köylüler alevler arasında kalan eşyalarını ve ahırlarda bulunan hayvanlarını dışarı çıkartmaya çalıştı. Yangına ihbar üzerine Bayat ve İskilip belediyelerine ait itfaiye ekipleri de müdahale etti.
Ancak ilk gelen ekiplerin yetersiz kalması üzerine Ankara, Çankırı, Amasya, Kastamonu ile ve Ankara’dan da itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüklerinden arazözler ve iş makineleri istendi.

Ekipler güçlükle ulaştı
Yangına dağlık bölgede olması nedeniyle köye güçlükle ulaşan itfaiye ve arazözlerle iş makinalarının bulunduğu 30 araç ve 120 personelle müdahale edildi. İş makinaları ile yanan evler yıkılırken sabaha karşı yangın kontrol altına alınarak soğutma çalışmalarına başlandı. Yangının büyümesi üzerine Bayat Kaymakamı İdris Akça ile Belediye Başkanı Ekrem Ünlü de köye giderek incelemelerde bulundu.

‘Kayıp ikinci evim’
Enkaz başındaki köylülerden Cemal Bircan ise köyde 1977 yılında da yangın çıktığını belirterek, “O zaman da evimi kaybetmiştim, bu yangında da evimi kaybettim. Tek dayanağım vardı, o da gitti” dedi.
Döne Can da yangını duyunca Ankara’dan geldiğini ifade ederek, “Hacdan döndükten sonra Ankara’daki oğlumu ziyaret etmiştim. Duyunca oğlumla birlikte köye geldik. 60 yıllık babaocağımız yandı kül oldu” diyerek gözyaşı döktü.

Haberin Devamı

6 çocukla ortada kaldı

Yangında evi ve bakkalını kaybeden Bayram ve Kamile Akkuş çiftçi 6 çocuğuyla birlikte ortada kaldı. Rahatsızlığı nedeniyle çalışamayan Bayram Akkuş, hayırseverlerden uzanacak yardım elini bekliyor. Akkuş, “Sadece çocukları ve eşimi kurtarabildim. Evimin yanı sıra bakkalım da yandı. Geçimimi oradan sağlıyordum. Hastayım çalışamıyorum. Demir eksikliği, Akdeniz ateşi rahatsızlığım var. Şu an sağlıktan yararlanacağım mı bilmiyorum. Çünkü bakkalımı da kaybettim. Bağ-Kur’umu yatıramayacağım için. Altı çocuğum var. Dördü okula gidiyor. Yetkililerden yardım talep ediyoruz. n M. MUTTALİP YALÇIN Çorum İHA

Yeni ev yapılacak

Çorum Valisi Ahmet Kara da Çukurözü köyünde incelemelerde bulundu. Köylüleri dinlerken yanan evlerin yerine yenilerinin yapılacağını müjdeleyen Kara, “Afet işlerinden sorumlu başbakan yardımcımız da buradaydı. Gelişmeleri yakından takip etti. Evler yerine gelir. Daha güzelleri yapılır” dedi.

Haberin Devamı

Gözyaşı döktüler

Sabah dumanların yükseldiği, soğutma çalışmalarının devam ettiği köyde eşyalarından geriye bir şey kalıp kalmadığını kontrol eden köylüler gözyaşlarına boğuldu. Köylülerden baba oğul Sadık ve Mustafa Ceylan, tahıl ambarlarında bulunan ve kısmen zarar gören buğdayından kalanının kül yığının arasından çıkarmaya çalıştı.

Yazarlar