Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanı Külliyesi, Demokrasi nöbetinin başkentteki duraklarından biri. Havanın kararmasıyla birlikte her yaştan yurttaş demokrasi nöbeti için Kızılay’a ya da Külliye’nin önüne akın ediyor.

Geceleri Külliye’ye gitmek de yer bulmak da kolay değil. Arabayı birkaç kilometre öteye park edip yürüyorsunuz.

Külliye’nin çevresindeki yollar TIR’larla kapatılmış. Yoğun kalabalıktan yürümek de kolay değil. Meydanda “Ölürüm Türkiye” şarkısı yankılanıyor. Gelenlerin hepsinin elinde Türk Bayrağı var. Girişte çantalar aranıyor.

Haberin Devamı

Külliye bekçileri

Çadırlar kurulmuş

Gelenler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vermek için sabaha kadar kalıyor. Üşümemek için battaniyeler ve çadırlar da getirilmiş. Külliye’nin duvarlarının kenarlarına çadırlar kurulmuş. Bu çadırların çevresindeki “milli irade kampı” pankartı da dikkati çekiyor.

Türk bayraklarıyla donatılmış karavanlar da yol kenarında yerini almış Külliye çevresinde.

“Demokrasi nöbetindeyiz. Cumhurbaşkanımız ne zaman git derse o zaman gideriz. Onun için aylarca burada sabahlarız” diyorlar.

Aileler çaylarını demleyip yol kenarındaki çimlere oturmuş. Sohbetler yapılıyor, bazıları da getirdikleri yemeklerini akşam yemeği olarak yiyor burada.

Küçük çocuklar ise arabalarında uyuyor anne babası Külliye nöbetindeyken.

Külliye duvarlarına Erdoğan’ı öven ve Fethullah Gülen’i eleştiren pankartlar asErdoğan’a “Öl de ölelim. Bu vatan için canımız feda olsun” sloganları atılıyor. En dikkat çekici pankart ise “Dik dur eğilme, bu millet seninle” oluyor.

Yemek dağıtılıyor

Külliye’nin çevresinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları da dolaşıyor. Halkın nabzını tutuyor. Bunlardan biri de Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önüne dev ekran da konulmuş. Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan Yıldırım’ın konuşmaları canlı veriliyor.

Gelenlere çorba, yemek, su, çay ve ekmek de dağıtılıyor. Seyyar tuvaletler de konulmuş gelenler için. Çimenlerin üzerine oturup küçük çocuklarını uyutuyor bazı anneler. Bazıları ise Kuran-ı Kerim okuyor ve dua ediyor gece boyunca.

Haberin Devamı

Bomba düşen yerleri görenler darbecilere tepkilerini dile getiriyor.

Külliye’nin çevresindeki yaklaşık 2 kilometrelik alan iğne atsan yere düşmeyecek şekilde kalabalık.

Önceki gece yatsı namazı sonrası Külliye içindeki Millet Camii’nde şehitler için Kuran-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Millet Camii’ne girmek de kolay değil kalabalıktan.

Türk bayrağı taşıyan vatandaşlar Erdoğan’a desteklerini Külliye ve demokrasi nöbeti ile gösteriyor.

Çevre illerden de gelenlerin olduğunu öğreniyorum. Farklı illerin araç plakaları da dikkat çekiyor yol kenarlarında.

Sabaha kadar Külliye çevresinde Türk bayraklarıyla nöbet tutanlar daha bir çok gece uykusuz kalarak demokrasiyi korumaya kararlı olduklarını gösteriyor.

Külliye bekçileri

15 Temmuz akşamı başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından halkın demokrasiye sahip çıkmak için meydanlarda tuttuğu nöbetler sürüyor. Gündüzleri işinde gücünde olan halk, akşam 20.00’den itibaren ellerinde bayraklarla yaşadıkları kentlerin meydanlarına akıyor. Yediden yetmişe her yaştan vatandaşın katıldığı nöbetler sabah 06.00’ya kadar devam ediyor.

Haberin Devamı

Yapılan konuşmalarda, atılan sloganlarda, söylenen şarkılarda darbeciler lanetleniyor.

- Yozgat’taki nöbette konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullah Gülen’in artık kullanışlı bir maşa olma vasfını yitirdiğini belirtip, Türk milletinin onların gerçek yüzünü gördüğünü söyledi.

- Antalya’da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, darbe girişimiyle ilgili, “Aslında iyi hazırlanmışlar, planlar da yapmışlar, ama unuttukları bir şey vardı. Milletimizin de bir hesabı var, yüce Rabbimin de bir hesabı var. Bunların hesabını hep birlikte bozduk” dedi.

‘Sizin çocuklar çuvalladı’

- Bursa’daki demokrasi nöbetinde halka hitap eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, emperyalistlerin Türkiye’de birçok defa darbe yaptığını ve darbelerin sonunda ‘Bizim çocuklar başardı’ dediklerini belirterek, “Sizin çocuklar 15 Temmuz gecesi çuvalladı. Allah’ın izniyle de bundan sonra da ayağa kalkamayacak şekilde milletin iradesine gasp edecek hiçbir güç bırakmayacak şekilde Ankara’da dik duruşumuzu sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

‘Gülen, Hayırsız Ada’ya’

- Ak Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edileceğine inandığını anlatırken, “Fethullah Gülen Türkiye’ye iade edildiğinde ona da uygun bir ada buluruz. Hatta Abdullah Öcalan’la komşu olmasını gönlümden geçiriyorum. Neresi olabilir? Ona en uygun ada; Hayırsız Ada’dır. İmralı’nın hemen yanındaki Hayırsız Ada” dedi.

- Muğla’nın Bodrum ilçesinde demokrasi nöbetini sürdüren vatandaşlar, önceki akşam da mehter takımı eşliğindeki, ‘OHAL’de demokrasi’ yürüyüşü düzenledi.

- Bitlis’in Tatvan ilçesinde ’Demokrasi nöbeti’ tutanlar askeri konvoyun geçişi sırasında ellerindeki bayrakları sallayarak ’En büyük asker bzim asker’, ’Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları attı. Askerler de kalabalığa selam vererek karşılık verdi.