Kültür Sanat 2010 için çarpıcı projeler

2010 için çarpıcı projeler

16.11.2008 - 00:11 | Son Güncellenme:

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarında yeni bir dönem başladı. Bu dönemin adı ise “Sahne Senin İstanbul”! Projeler arasında Leonardo Da Vinci’nin köprü projesi de var

2010 için çarpıcı projeler

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin, yeni dönemiyle ilgili bilgiler, önceki gün İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Atlas Pasajı’ndaki merkezinde İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, Genel Sekreter Eyüp Özgüç ve İstanbul Kültür Turizm Müdürü, AKB Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Emre Bilgili’nin katıldığı bir sohbet toplantısıyla açıklandı. Söz konusu çalışmalar hayata geçtiğinde İstanbul, herkesi hayran bırakacak yeni bir çehreye kavuşacak. Çalışmalardan bazıları şunlar:
- 2008 bütçesi 280 milyon YTL olan projenin 2009 bütçesi ise 805 milyon 167 bin YTL. Bu bütçelerin yüzde 70’i restorasyon, renovasyon ve yeni kültür sanat altyapılarının oluşturulması için kullanılacak. Topkapı Sarayı çevresindeki Zührevi Hastalıklar Hastanesi ile Matbaacılık Meslek Lisesi bölgeden taşınacak. Tarih Vakfı’nın boşalttığı Darphane-i Amire Binaları da, Arkeoloji Müzesi kapsamında kullanıma açılacak. Dünyanın en büyük Çin ve Japon porselenleri koleksiyonunun gazete kağıtlarına sarılarak saklandığı Topkapı Sarayı Mutfakları onarımdan geçecek.
- İstanbul 2010 projelerinin en çok merak edilen konularından biri de AKM binası. Çolakoğlu’nun verdiği bilgiye göre Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından ücretsiz olarak hazırlanan konsept ve statik projesi Kültür Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlıkta değerlendirildikten sonra bir sorun çıkmadığı takdirde, kasım ayı sonunda projenin uygulama ihalesi başlatılacak. AKM 10 ayda tamamlanıp Eylül-Ekim 2009’da bakanlığa teslim edilecek.
- Süleymaniye Camii’nin etrafındaki konaklar ve tarihi yerler yeniden canlandırılacak.

Da Vinci’nin köprüsü
- Ajans’ın çalışmaları içinde en heyecan verici olanlardan biri de Eyüp-Sütlüce arasına yapılacak Leonardo Köprüsü. Leonardo da Vinci’nin 1502’de çizdiği ve daha önce uygulanamamış bu köprünün uzunluğu 240 metre.
- Resim Heykel Müzesi’yle ilgili yapılacak çalışmalar da dikkat çekici. Bu kapsamda İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın verdiği bir söz var: “Eğer Ulaştırma Bakanlığı’ndan Hasköy’deki tersaneleri devralırsam orada Resim Heykel Müzesi’ne bir yer düşünebilirim”. Bu çalışma hayata geçtiği takdirde müzenin deposundaki 12 bin esere gün doğacak. İstanbul’daki devlet müzelerinin depolarında sakladıkları eserler için bir depo müze inşa edilecek.
- Kız Kulesi, Dolmabahçe Camii gibi 80 bina ve mekân geceleri adınlatılacak.
- 2010’da en az iki tane İstanbul’u anlatan filmin dünya sinemalarında gösterime girmesi hedefleniyor.
- Restorasyon iskelesinin kaldırılmasıyla 2009 yazından itibaren, Ayasofya’nın 17 yıldır görülemeyen kubbesi ‘görülür hale’ getirilecek.
- Yaşayan en büyük bestecilerden biri olarak kabul edilen Arvo Part’ın İstanbul üzerine yaptığı bestenin ilk icrası 2010’da dinlenebilecek.

Haberin Devamı

2010 için çarpıcı projeler

2010 için çarpıcı projeler