Kültür Sanat 68 ruhu Milliyet Sanat’ta

68 ruhu Milliyet Sanat’ta

09.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisi nisan sayısında 40. yılında 1968’i ele alan bir dosyayı okurlarına sunuyor.

68 ruhu Milliyet Sanat’ta

Cumhur Canbazoğlu 'müzik’, Ömer Türkeş 'edebiyat’, Seçkin Selvi 'tiyatro’, Orhan Taylan 'plastik sanatlar’ ve Atilla Dorsay 'sinema’da '68’in etkilerini, o dönemde yaşananları anlatan yazılarıyla bu kapsamlı dosyaya katkıda bulundular Medya ve çevirilerdeki  dil hataları
Kültür sayfalarında bu ay Murat Uyurkulak medyada ve çevirilerde yapılan dil hatalarına değinirken, Işıl Sönmez 8 Nisan Çingeneler Günü vesilesiyle Sulukule’deki kentsel dönüşümü ele alıyor yazısında. Özen Yula ise ekşisözlük’e dair yazısıyla karşımıza çıkıyor.İlginç yönetmen
Sahne sanatları sayfalarında ise Erzurum Devlet Tiyatrosu’nca sahnelenen “Kafkas Tebeşir Dairesi”, Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Yıldız Yargılanması”, Dot’un oyunu “Karatavuk”, Paris Antoine Tiyatrosu’nda izlenebilen “Katliamın Allahı”, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin art arda sahnelenen iki kısa balesi “Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası” - “Carmen” ile ilgili kritik yazılarını bulacaksınız. Şu sıralar İstanbul’da çok sözü edilen oyunların başında gelen, Mehmet Ergen’in yönettiği “Şeylerin Şekli”nin ilginç ve bir o kadar da parlak yazarı Neil Labute’un hikâyesini anlatan bir yazıyı da bu sayfalarda okuyabilirsiniz.

“Sanatçının telif sorunu”
Plastik sanatlar sayfaları Türk sanat piyasasının en önemli sorunlarından birine değinen “Sanatçının telif sorunu” başlıklı bir yazıyla açılıyor. Aslı Açıkgöz’ün kaleme aldığı yazıda, Türkiye’de plastik sanatlar alanında telif hakları konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alınıyor. Ayrıca Dolmabahçe Sarayı’ndaki “Şeker Ahmet Paşa”, Kibele Sanat Galerisi’ndeki “Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektifi”, Akbank Sanat Merkezi’ndeki “Kayıtsız, Milli Reasürans’taki “Babam İçin”, Ankara’dan “Documenta” ve “Veysel Günay” ile Eskişehir’den Tan Oral sergileri de Milliyet Sanat’ın plastik sanatlar sayfalarında.

Bu ayki DVD’niz “Kayıp Aranıyor Debra Winger”
Milliyet Sanat’ın nisan sayısında “Kayıp Aranıyor Debra Winger” adlı filmin DVD’sini ücretsiz edinebilirsiniz.
Rosanna Arquette’in yönettiği bu belgeselde Jane Fonda’dan, Sharon Stone’a, Meg Ryan’dan, Whoopi Goldberg’e pek çok film yıldızı sinema dünyasında kadın olmanın zorluğunu anlatıyorlar.
Yönetmen, '80’lerde sinema dünyasının önde gelen isimlerinden olan efsanevi oyuncu Debra Winger’ın ortadan kaybolmasından hareket ediyor.

Dolu dolu edebiyat
Murathan Mungan, Origami adlı köşesinde Edip Cansever tiyatrosundan, Saki ve İngiliz mizahına kadar 17 farklı başlık altında pek çok konuya değindi.
'Eleştiri söylemi’ne odaklandığı yazısıyla Semih Gümüş, Melih Cevdet Anday’ın günlüklerinden yola çıkarak şairin şiirindeki 'benlik’i inceleyen Mahmut Temizyürek, edebiyat sayfalarının açılışını yapan yazarlar...
Frankfurt Kitap Fuarı’nın bir nevi provası niteliğini taşıyan Leipzig Kitap Fuarı ve Füsun Akatlı, Gürsel Korat’la yapılmış röportajlar da edebiyat sayfalarının diğer konu başlıkları arasında yer alıyor.
Milliyet Sanat dergisine yazdığı sinema yazılarıyla da bilinen Agah Özgüç’le yeni kitabı “Türk Sinemasının Kadınları”na dair bir diğer röportaj da meraklılarını bekliyor.
Levent Kılıç’ın “Fotoğraf ve Sinemanın Toplumsal Tarihi”, Onur Caymaz’ın “Kalbin ve Tenin Bütün İstekleri”, Hakan Bıçakçı’nın “Apartman Boşluğu”, Justine Levy’nin “Rien de grave”, Emin Karaca’nın “Unutulmuş Sosyalist: Esat Adil” ve Ken Bruen’in “Ahlaksızlar” adlı kitaplarına dair tanıtımları da bu ay Milliyet Sanat’ta okuyabilirsiniz. 

İngiliz kadın şarkıcıların başarısı
Müzik sayfaları, soul şarkıcısı genç İngiliz kadınların ABD ve dünya listelerinde baş sıralarda yer alışlarını nedenleri ve örnekleriyle anlatan bir yazıyla açılıyor. Alan Parsons Live Project, pek çok kadın müzisyenin katkıda bulunduğu “Doublemoon Kadınları”, Nick Cave’in yeni albümü “Dig!!! Lazarus Digg!!!” ve daha pek çok yeni albüm Milliyet Sanat’ın müzik sayfalarında okunabilir. Ufuk Çakmak’ın tavsiye ettiği üç klasik müzik konseri, Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Hilmi Tezgör’ün  yazısı ve Naim Dilmener’in 'müzikal günce’si müzik sayfalarının diğer konuları arasında...

Allianoi için 30 sayfalık mektup
Arkeoloji sayfalarında bu ay yakında Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak Allianoi’ye değinildi. Nermin Bayçın’ın, Allianoi hukuk sürecini ve yaşanan haksızlıkları anlatan 30 sayfalık mektubu geçenlerde “İhanetin Darağacındaki Allianoi” adıyla kitap olarak yayımlanan Prof. Dr. Vedat Çelgin ile yaptığı röportajı, antik çağlarda bir şifa merkezi olarak kullanılan Allianoi’ye dair kapsamlı bir bakış sunuyor.

Festivalin filmleri
Derginin sinema sayfaları 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’yle açılıyor bu ay. 200 filmlik dev bir program sunan festivale dair önerileri bulacaksınız bu yazıda. Festivalin yanı sıra vizyona giren yeni filmler hakkındaki yazılar da sinema sayfalarının diğer konukları arasında yerlerini alıyor.