Kültür Sanat 7 Kocalı Hürmüz'ün düş kırıklığı!

7 Kocalı Hürmüz'ün düş kırıklığı!

10.12.2009 - 11:04 | Son Güncellenme:

‘7 Kocalı Hürmüz’ gibi efsaneleşmiş bir güldürünün yeni versiyonunun sinemada ne kadar iş yaptığını merak etmez misiniz?

7 Kocalı Hürmüzün düş kırıklığı

Ali Eyüboğlu

Vizyona 20 Kasım’da giren ‘7 Kocalı Hürmüz’ün oyuncu kadrosuna bakar mısınız? Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Haluk Bilginer, Erkan Can, Memet Ali Alabora, Sarp Apak, Cengiz Küçükayvaz, Öner Erkan, Can Kararaya, Ezel Akay, Müjdat Gezen, Erol Günaydın, Zihni Göktay, Halit Akçatepe, Pınar Çağlar Gençtürk, Betül Arım, Selahattin Taşdöğen ve Selen Görgüzel...

Böyle bir kadronun buluştuğu ‘7 Kocalı Hürmüz’ gibi efsaneleşmiş bir güldürünün yeni versiyonunun sinemada ne kadar iş yaptığını merak etmez misiniz?
Şayet yaşadığınız ülkede vizyona giren her filmin gün gün ne kadar gişe yaptığı açıklanıyor da, ‘7 Kocalı Hürmüz’ün gişesi ‘devlet sırrı gibi’ saklanıyorsa, sadece merak etmez, bunun sebepleri üstüne senaryolar da üretirsiniz. Nitekim öyle de oldu!
Herkes, “Film iyi gişe yapsaydı, rakamları mutlaka açıklarlardı. Açıklamadıklarına göre film gişede çakıldı” demeye başladı.
Yapım şirketi 5. Boyut, bu söylentilere rağmen filmin gişesini açıklamadı. Sadece filmlerinin gişesini niye açıklamadıklarına dair bir açıklama yapıp, “Eylemlerimiz sürecek” dediler.
Bunun anlamı şu:
“İnsanlar merak edip dursun, biz yine de, filmin gişesini açıklamayacağız.”
Günümüz Türkiye’sinde bunu başarmak mümkün mü?
Bir film yapımcının gişesini açıklamama lüksü var. Ama filminin kaç kişi tarafından izlendiğinin öğrenilmesini engellemek olanaksız.
Önceki akşam bir davette karşılaştığım film dağıtımcısına, ‘7 Kocalı Hürmüz’ün gişesini bilip bilmediğini sordum. Cep telefonunun mesaj bölümünden o saat itibarıyla toplam gişesini bildiren rakamı bana gösterdi.
Mesajda, ‘7 Kocalı Hürmüz’ün 19 günde 260 bin kişi tarafından izlendiği yazıyordu. 2.5 milyon lira gibi yüksek bir bütçeyle çekilen filmin gişesinin açıklanmamasının asıl sebebi, hayal kırıklığı yaratan bu rakam mı yoksa?

Haberin Devamı

Kâr etmesi için kaç kişi izlemeli?
Bugün bir sinema biletinden film yapımcısına kalan para ortalama 2.1 dolar, yani 3 lira 15 kuruş. 260 bin kişinin izlediği ‘7 Kocalı Hürmüz’ün, yapımcısına şu ana kadar kazandırdığı para yaklaşık 820 bin lira. Söylenenlere göre film, 2.5 milyon liraya mal oldu. Film yapımcılarının para kazanabilecekleri mecralar belli. Sponsor gelirleri, gişe hasılatı, televizyon yayın hakkı ve DVD hakları.
5. Boyut’un yatırdığı parayı geri alabilmesi için ‘7 Kocalı Hürmüz’ü sinemada 792 bin kişinin izlemesi gerekiyor. Peki ‘7 Kocalı Hürmüz’ün bu saatten sonra 532 bin izleyiciyi sinema salonlarına çekmesi mümkün mü? Yapım şirketi, filmin sinemada bundan sonra yapacağı gişe, televizyon ve DVD haklarından elde edeceği gelirlerle zararını azaltır, ama kara geçmesi zor gibi!

Haberin Devamı

Rakipleri ne kadar gişe yaptı?
2009 yılında 62 yerli film vizyona girdi. Bunlardan sekizi ‘7 Kocalı Hürmüz’le birlikte kasım ayında seyirciyle buluştu. İşte kasımda vizyona giren filmler ve seyirci sayıları.

Filmin adı Seyirci sayısı
Kurtlar Vadisi Gladio 781.297
Neşeli Hayat 633.245
7 Kocalı Hürmüz 260.000
Türkler Çıldırmış Olmalı 217.704
Aşk Geliyorum Demez 213.756
Kıskanmak 24.647
Bornova Bornova 9.813
Mezuniyet 6.333
İncir Çekirdeği 5.889