Kültür Sanat All Arts Istanbul sanat fuarından görkemli açılış!

All Arts Istanbul sanat fuarından görkemli açılış!

18.04.2013 - 10:05 | Son Güncellenme:

.

All Arts Istanbul sanat fuarından görkemli açılış

Türk ve Osmanlı gelenekli sanatlarından, antikaya, modern sanata sanatseverlere geniş bir yelpaze sunan All Arts Istanbul sanat fuarı 17 Nisan Çarşamba akşamı muhteşem bir açılışa imza attı. 260 sanatçı ve 880 sanat eserini bir arada sunan fuarın açılış davetinde cemiyet ve sanat dünyasının önemli temsilcileri, bölge ülkelerden uzmanlar, kanaat önderleri bir araya geldi.

Haberin Devamı

All Arts Konferans programı kapsamında Cumhurbaşkanlığını temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen fuarın açılış konferansını yaptı. İsen “Çağdaş Türkiye'de Yeniden Kültürel Yapılanma” başlıklı konuşmasında değişen ve dönüşen Türkiye'de kültürel alanın çeşitli konularını ele alıp, bu alanın toplumsal dönüşüme koşut olarak ne tür bir yeni güzergâh izlemesi gerektiğini aktardı.

İstanbul Kongre Merkezi Fuar alanında 18 - 21 Nisan 2013 tarihleri arasında ilk kez sanatseverlerle buluşacak olan İstanbul’un yeni uluslararası All Arts Istanbul fuarı, sanat dünyasında geçmiş ve güncel, geleneksel ve modern tüm üretimi kavrayarak; klasik Türk sanatları, antika, modern sanat örnekleri ile İstanbul’un ve bölgenin sanat hayatına farklı bir boyut getirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli siyasi ve ekonomik güçlenmenin kültür ve sanatla birlikte ve eşdeğer önemde kabul edilmesi halinde ülke gelişmesinin devamlılığından, kentlerin uluslararası tanınırlığından söz edilebileceği vurgularken All Arts fuar ve konferanslarının çıkış noktasının İstanbul’u bölgenin merkezi olarak konumlamak ve İstanbul’un bir sanat merkezi sürekliliğini sağlamak olduğunu dile getirildi. Fuarın Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ise All Arts Istanbul’un geleneksel sanatların çağdaş ve modern bir tasarım, yaklaşım ve anlayışla sunulması açısından çok önemli bir platform sunduğunu; aynı şekilde modernle geleneksel arasındaki ilişkinin kurulmasında fuarın sağlayacağı yararı işaret etti.

Bölge ülkelerden uzmanlar, kanaat önderleri, koleksiyonerler, akademisyenleri davet ederek İstanbul’un geniş bir bölgede izlenen ve yeni açılımlara olanak tanıyan bir platform haline gelmesi vizyonu ile hareket eden fuar; Türkiye’de sanata, sanat nesnesine yatırım yapan her kesimden insanı ve kurumu bir araya getirecek bir zemin olmayı hedefliyor.

Fuara galeriler, kurumlar ve müzayede evlerinin yanı sıra ustalar, antika evleri, sanat kurumları ve yayınlar katılıyor. Kendisini yaygın biçimde ifade etmeyi bulamayan gelenekli sanatları icra eden usta ve öğrencilerine kendilerini sunma ve mevcut galeriler tarafından sahiplenilmelerini sağlama misyonu ile hareket eden All Arts Istanbul, bu amaç için 12 kategoriden Klasik Türk Sanatları icra eden 92 sanatçıya ücretsiz katılım imkanı sunuyor. Hilal Kazan’ın da aralarında bulunduğu Uluslararası Kadın Hattatlar, Hasan Çelebi, Savaş Çevik, Efdaluddin Kılıç ve Ferhat Kurlu Hat alanında; İnci Ayan Birol, Semih İrteş, Mamure Öz, Nilüfer Kurfeyz, Selim Sağlam Tezhip alanında; Günseli Kato, Nilgün Gencer, Özcan Özcan ve Taner Alakuş minyatür sanatında eserleri görülebilecek usta ve sanatçılar arasında yer alıyor. All Arts Istanbul sanat fuarının ikinci bölümde Antika; Resim, çini, efemera (gündelik hayata ait biriktirilmiş ufak tefek), kuyum, halı, nümizmatik (sikke ve madeni paralar) örneklerinin görülebileceği antika ve müzayede evleri yer alıyor. Tantekin Antika, VIP Antik, Enderun Antik, Hakan Moğultay, Çukurcuma Müzayede Evi katılımları arasında yer alıyor. Üçüncü bölümde ise aralarında Maria Kılıçlıoğlu, Fahrennisa Zeid, Fikret Mualla, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nejad Melih Devrim, Süleyman Saim Tekcan ve Alev Ermiş Mavitan gibi çok önemli sanatçıların eserlerinin de bulunduğu Modern Sanat örneklerinin sergileneceği galeriler bulunuyor. Fuar 140 katılımcı ile beraber toplam 260 sanatçı ve 880 sanat eserini bir arada sunuyor.

Haberin Devamı

Remzi Gür “Divan-I Hümayun Emanetleri” (Erkan Doğanay küratörlüğünde Remzi Gür Koleksiyonundan Ferman Seçkisi), Papko/Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu (Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde Modern Türk Sanatları ve Heykel Seçkisi), Yusuf İyilik Hat Koleksiyonu (M. Efdaluddin Kılıç küratörlüğünde) fuar kapsamında sanatseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı

Fuar, katılımcılarına, sanatçıların stüdyolarına ziyaretler; müze ve özel koleksiyonlara rehberli turlarla birlikte seminer, konferans ve atölye çalışmaları gibi paralel programları da sunuyor. Düzenlenecek konferans serisi kapsamında 18 Nisan Perşembe günü Prof. Hüsamettin Koçan, 19 Nisan Cuma günü Prof. Dr. İskender Pala, 20 Nisan Cumartesi günü ise Prof. Dr. Uğur Derman ve Prof. Dr. Gül İrepoğlu gibi önemli sanat profesyonelleri konuşmacı olarak konuk edilecek. Konferans programı kapsamında gerçekleşecek konuşmalarda; “Klasik ve Özgün Hat Uygulamalarının Genel Değerlendirilmesi”, “Dünya Fuarlarında Osmanlılar ve Oryantalizme Etkileri”, “Tarihte Kadın Hattatlar”, gibi konu başlıklarına odaklanılacak. Konferans programının önemli oturumlarında biri “İstanbul’da Bir Hamam ve Osmanlı Çinileri” konuşması olacak. 19 Nisan Cuma günü saat 16.00’daki konuşmada Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Restoratör - Çini Uzmanı Şenay Onuk, Louvre Müzesi Bilimsel Danışman Charlotte Maury Mimar Sinan tarafından inşa edilen Çinili Hamam’ın çinileri ve Osmanlı çini sanatının çeşitli yönlerini irdeleyecek.

Haberin Devamı

21 Nisan tarihine kadar gezilebilecek All Arts İstanbul’ da; II. Abdülhamit döneminde saray ressamı olarak Osmanlı sarayına hizmet vermiş oryantalist ressam Fausto Zonaro’nun eserleri de görülebilecek.