Kültür Sanat ‘Assange ölürse eserleri yakarım’

‘Assange ölürse eserleri yakarım’

16.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’nın güneyinde yaşayan sanatçı Andrei Molodkin, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın hapishanede ölmesi hâlinde Rembrandt, Picasso ve Andy Warhol’un eserleri de dahil olmak üzere 45 milyon dolar değerindeki sanat eserini yok etmeyi planladığını söyledi.

‘Assange ölürse eserleri yakarım’

Molodkin kendisine bağışlanan başyapıtlardan oluşan bir koleksiyonu, biri asit tozu ve diğeri hızlandırıcı içeren iki varile bağlanan 29 tonluk bir kasaya koyduğunu açıkladı. Projenin adı “Ölü Adamın Anahtarı” ve Assange’ın eşi Stella tarafından destekleniyor.

Haberin Devamı

Molodkin, Sky News’e verdiği demeçte “Bu kadar çok savaşın yaşandığı felaket zamanımızda, sanatı yok etmek bir insanın hayatını yok etmekten çok daha tabu. Assange cezaevinde olduğundan beri ifade özgürlüğü, bilgi edinme özgürlüğü giderek daha fazla baskı altına alınmaya başlandı. Bu duyguyu şu anda çok güçlü bir şekilde hissediyorum” dedi. Molodkin’e destek ise sürüyor. Milan sanat galerisi sahibi Giampaolo Abbondio, başlangıçta Molodkin’in fikrini reddettiğini ancak şimdi projeye bir Picasso bağışladığını söyledi. Sanatçı Franko B de bu eyleme bir eseriyle destek verdi. Assange şu anda Birleşik Krallık’ta hapiste ve bu ayın sonunda yürürlüğe girecek olan Casusluk Yasası kapsamındaki suçlamalarla yüzleşmek üzere ABD’ye iade edilmesine ilişkin nihai kararı bekliyor.