Kültür Sanat Ayna sahneden tutuluyor

Ayna sahneden tutuluyor

24.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl 27’nci kez düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor. Yurt içi ve yurt dışından 20 projenin sahneleneceği festival yalnızlıktan ulus kimliğine, terörizmden pandeminin acılarına insanın yaşadığı ne varsa aynadan onu yansıtıyor.

Ayna sahneden tutuluyor

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Perde, yarın itibarıyla İstanbul’da açılıyor. Şehir kocaman bir sahneye dönüşüyor ve insana insanı insanla insanca anlatmaya başlıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Türkiye’nin en köklü sanat etkinliklerinden İstanbul Tiyatro Festivali dile kolay tam 27’nci kez seyircisiyle buluşmaya hazır. İKSV, geçen yıl bir değişikliğe giderek festivali seçilen bir küratörle yapma kararı almıştı, bu görevi de usta isim Işıl Kasapoğlu üstlenmişti. Bu yıl da ikinci ve son kez festivalin küratörlüğü Kasapoğlu’na ait. Festival 25 Kasım’a kadar Türkiye’den 11; Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda, İsrail ve Yunanistan’dan dokuz yapım olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Dünyada tiyatronun yeni dil arayışları tartışılırken festival bu konudaki eğilimleri seyircinin yorumuna açacak. Belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunarak dünyada sahne sanatlarının geleceğine yön veren isimleri konuk edecek. Elbette ustalara saygıyı da ihmal etmeyerek... Ercan Kesal, Nesrin Kazankaya, Bülent Emin Yarar, Çiçek Dilligil, Okan Bayülgen, Deniz Türkali, Meral Çetinkaya’nın da aralarında olduğu pek çok deneyimli oyuncu festival sahnesinden izleyicilerle buluşacak. Öne çıkan oyunlardan kısa bir derleme yaptık.

Yalnızlığın hikâyesi

Haberin Devamı

İstanbul seyircisine Pina Bausch’u anlatmak için fazla söze ihtiyaç yok. Pek çok kez İstanbul’a konuk olan dans tiyatrosunun yeni bir tür olarak kabul görmesini sağlayan Bausch’un başyapıtı “Café Müller”, 25 ve 26 Ekim’de festivalin açılışını yapacak. Baush başyapıtında arzunun ve yalnızlığın hikâyesini anlatıyor.
Wajdi Mouawad, “Kız Kardeşler” ile 21 ve 22 Kasım’da festivalde. Biri Batı’nın güvenli Kanada’sından diğeri ise iç savaşla parçalanmış Lübnan’dan gelen iki kadının kız kardeşliğini ele alan tek kişilik oyunda usta oyuncu Annick Bergeron her iki kadına ve birkaç da yan karaktere tek başına hayat veriyor.

Genç kuşağın üretkenlikleriyle dikkat çeken iki başarılı ismini, yazar-çevirmen-dramaturg Ferdi Çetin ile yönetmen-oyuncu Kayhan Berkin’i ilk kez bir araya getiren “Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı” 3-4-5 Kasım’da izlenebilecek.

Bir Beyoğlu masalı

Festivalin Yunanistan’dan konuğu Atina Epidaurus Festivali’nin 2021’de en beğenilen yapımlarından “Baklava Cumhuriyeti”. Biri Türk diğeri Yunan bir genç çift üzerinden ulus kimliğini tartışan oyun 17-18 Kasım’da sahnelenecek.

Beş dansçı ile üç uzun siyah bankın başrolde olduğu “Bankta”, 17-18 Kasım ’da seyircisini bekliyor.
Bahçe Galata’nın sahneye koyduğu “Terörizm “ birbirini ötekileştiren, toplumsal olaylara duyarsızlaştığı ölçüde kendi başına gelenlere hassaslaşan günümüz insanı üzerine karanlık bir komedi. 15-16 Kasım ’da izlenebilir.
Festivalin kapanışını Işıl Kasapoğlu’nun yaklaşık 30 yıl önce Orhan Veli Kanık’ın “İstanbul’u Dinliyorum” şiirinden esinlenerek tasarladığı “İstanbul Mon Amour” projesi yapacak. Ahmet Sami Özbudak, seyirciyi tiyatronun büyüsüyle sarmalanmış bir Beyoğlu’na götürüyor.

Haberin Devamı

Ayna sahneden tutuluyor

Beş dansçı ile üç uzun siyah bankın başrolde olduğu “Bankta”, 17-18 Kasım ’da seyircisiyle buluşacak.

Deprem bölgesinden konuk

Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteğiyle üretilen, Semih Ali Aksoy’un yazıp yönettiği, festivalin deprem bölgesinden konuğu “Kabuk” 18 ve 19 Kasım’da seyirci karşısına çıkacak. Oyun, bir türlü uyku tutmayan üç kardeşin bir deniz kabuğunun peşinde birbirleriyle, denizle ve uykuyla mücadelesini anlatıyor.

Ayna sahneden tutuluyor

Festivalin açılışını Pina Bausch’un başyapıtı “Café Müller” yapacak.

Festival mekânları

Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Büyük Zarifi Apartmanı, Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Fişekhane, Galatasaray Lisesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hope Alkazar, İş Kuleleri Salonu, Metro Han, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Süreyya Operası ve Zorlu PSM. Festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye tiyatro.iksv.org adresinden ulaşılabilir.