Kültür Sanat Borusan Kültür Sanat 2013–2014 sezonuna hazır!

Borusan Kültür Sanat 2013–2014 sezonuna hazır!

24.09.2013 - 15:45 | Son Güncellenme:

Borusan Kültür Sanat, 2013–2014 sezonunu amiral gemisi olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), ülkemizin önde gelen yaylı çalgılar dörtlüsü Borusan Quartet ve İstanbul çağdaş müzik sahnesinin ev sahibi haline gelen Borusan Müzik Evi konserleriyle karşılıyor.

Borusan Kültür Sanat 2013–2014 sezonuna hazır

Geride bıraktığı 14 yılda klasik müzik dünyasının birçok yıldızına eşlik eden BİFO, dopdolu sezon programı, dünya çapında solistleri ve sürprizleriyle klasikseverleri 15. sezonun heyecanına ortak olmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

Borusan Kültür Sanat 2013–2014 sezonuna yine zengin bir program ve yeniliklerle girmeye hazırlanıyor. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın (BİFO) 15. yılını kutlayacağı sezon için klasik müzik dünyasının yıldız solistlerinin vereceği konser ve resitallerin yanı sıra BİFO & Beethoven Festivali ile Rudolf Buchbinder’in Beethoven’ın tüm piyano sonatlarını seslendireceği konser dizisinin de aralarında bulunduğu heyecan verici bir program hazırlandı. Türkiye’nin en iyi yaylı çalgılar dörtlüsü Borusan Quartet de Süreyya Operası’ndaki sezon konserlerine devam edecek. Borusan Kültür Sanat 2013–2014 sezonunda, 2010 yılından bu yana klasikten çağdaşa, cazdan elektroniğe uzanan bir skalada performanslara ev sahipliği yapan Borusan Müzik Evi binasına taşınacak. Borusan Müzik Evi de İstanbul müzik yaşamına katkı sağlayacak özgün projelere ev sahipliği yapmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli, Borusan Kültür Sanat’ın lokomotifi olan BİFO’nun 15. yılının kutlanacağı 2013-2014 sezonunda dünya çapında solistleri İstanbullu müzikseverlerle buluşturacak olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. “Roberto Alagna’yı İstanbul’da dinlemek birkaç yıl öncesine kadar çok uzak görünen bir ihtimaldi. Ancak son birkaç yılda kat ettiği yol ile BİFO, dünyanın takibindeki yıldız solistlere eşlik eden, genç ve güçlü bir orkestra haline geldi. 15. yaşında BİFO, Roberto Alagna’dan Murray Perahia’ya, Rudolf Buchbinder’den Nicola Benedetti’ye olağanüstü isimlerle aynı sahneyi paylaşacak. Borusan Kültür Sanat olarak klasikseverlere tüm sezona yayılan bir festival programı sunuyor olmaktan mutluyuz” dedi.

DÜNYANIN TAKİP ETTİĞİ YILDIZLAR BİFO İLE BULUŞUYOR

Sürekli şefi ve sanat yönetmeni Sascha Goetzel ile beşinci sezonuna giren BİFO, tüm dinamizmi ve özenle hazırlanmış programı ile dinleyenlerin karşısında olacak. Orkestranın 15. yılını kutlayacağı sezonun en göze çarpan özelliklerinden biri de programda Ludwig van Beethoven’ın yapıtlarının ağırlıklı yer alması.

Yurtiçi ve yurtdışında elde ettikleri başarılarla tartışmasız bir şöhrete kavuşan piyano ikilisi Güher & Süher Pekinel ile açılacak sezonun en büyük sürprizi ülkemizdeki ilk konserini BİFO ile vermeye hazırlanan, başarıları ve hareketli özel yaşamı ile opera dünyasının en çok konuşulan isimlerinden Sicilya asıllı Fransız tenor Roberto Alagna. Kırk yıla yakın bir süredir sahnelerde olan, konser salonlarının vazgeçilmezi ve tüm zamanların en beğenilen piyanistlerindenMurray Perahia; Beethoven’ın 32 piyano sonatını kaydettiği CD’si ile Echo Klassik Ödülü’ne layık görülen Rudolf Buchbinder; piyanosunun başına her geçtiğinde dinleyicisini büyüleyen Markus Schirmer; kemanıyla sahnede kendine ait bir dünya yaratan Christian Tetzlaff; klasik müzik dünyasının en ünlü çiftlerinden keman virtüözü Nicola Benedetti ve çellist Leonard Elschenbroich 2013–2014 sezonunda BİFO’nun konuğu olacak. Rus piyano ekolünün günümüzdeki en önemli isimleri arasında yer alan Alexei Volodin; genç yaşına rağmen güçlü yorumu ile eleştirmenlerden tam not alan kemancı Valeriy Sokolov; Diapason d’Or ve Echo Klassik’in de aralarında bulunduğu pek çok ödüle layık görülen piyanist Anna Vinnitskaya; piyanosundan seslendirdiği her notayla heyecan uyandıran “sıradışı yetenek” Alexander Gavrylyuk sezonun öne çıkan isimleri arasında.

Haberin Devamı

2013–2014 SEZONU PEKİNELLER İLE BAŞLIYOR

Haberin Devamı

Geçtiğimiz sezon verdiği 19 konserde 30 bine yakın izleyiciye ulaşan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 2013–2014 sezonuna, dünya çapında tanınan, müzikte ulaştıkları derinlik ve mükemmeliyetle genç müzisyenlere ilham kaynağı olan piyano ikilisi Güher ve Süher Pekinel ile 10 Ekim’de merhaba diyecek. 7 Kasım’da Ünüşan Kuloğlu ve Tuncay Kurtoğlu, onursal şefi Gürer Aykal yönetimindeki BİFO eşliğinde Wagner’in Der Ring des Nibelungen adıyla anılan dört epik operasından seçilen aryaları seslendirecek. Viyana’nın yeni yıl konseri geleneğini İstanbul’a taşıyan şef Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO, 9 Ocak’taki konserde soprano Çiğdem Soyarslan’a eşlik edecek.

Haberin Devamı

Sezonun heyecanla beklenen isimlerinden biri dünyanın en prestijli konser salonlarında en saygın orkestralar ve şefler eşliğinde verdiği konserler, iki Grammy Ödülü ve defalarca Grammophone Ödülü’ne layık görülen kayıtları ve İngiliz Kraliyet nişanı ile 40 yılı aşan kariyerinde hala yükselişte olan bir isim: Murray Perahia. Onursal şefi olduğu Academy of St. Martin in the Fields ile dünyayı turlayan Perahia, 16 Ocak akşamı BİFO eşliğinde Schumann’ın La minör Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Dünyanın en iyi orkestralarının sık sık konuğu olan piyanist Alexander Gavrylyuk, benzersiz yorumu ile eleştirmenlerden tam not aldığı, Prokofyev’in 3. Piyano Konçertosu’nu 20 Şubat akşamı İstanbul’da BİFO eşliğinde çalacak.

Kendi kuşağının en iyi kemancılarından biri olarak yıldızı sürekli yükselen Valeriy Sokolov, 27 Şubat’ta BİFO’nun konuğu. Keman repertuarının en zorlayıcı yapıtlarından bazılarına getirdiği olağanüstü yorumlarıyla dikkat çeken Sokolov’un, Richard Strauss’un Düet Konçertino’su ve Prokofyev’in 2. Keman Konçertosu’nu seslendireceği gecede BİFO’yu onursal şefi Gürer Aykal yönetecek.

Müziğe duydukları tutkunun bir araya getirdiği, duruşları ve virtüöziteleriyle kariyerlerinin zirvesindeki iki genç müzisyen Nicola Benedetti ve Leonard Elschenbroich, solo çalışmalarının yanı sıra birlikte yer aldıkları projelere yansıttıkları yüksek enerjileriyle klasik müziği daha geniş kitlelere ulaştırma konusunda son derece başarılı bir “kusursuz ikili”. 13 Mart’ta BİFO’nun konuğu olarak İstanbullu klasikseverlerle buluşacak olan müzisyenler, keman ve viyolonsel ikilisi repertuarının en güçlü yapıtlarından Brahms’ın İkili Konçertosu’nu seslendirecek. Keman ve viyolonselin adeta birbirleriyle derin bir sohbete dalacağı bu konser, sezonun kaçırılmaması gereken etkinliklerinden.

BİFO’nun her yıl Leyla Gencer anısına gerçekleştirdiği konser bu yıl yine Mart ayında. Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO ve Borusan İstanbul Filarmoni Korosu, Puccini’nin Tosca operasının konser versiyonunu seslendirecek. Yekta Kara’nın sahneye koyacağı üç perdelik operanın solistleri soprano Maria José Siri, tenor Alex Vicens ve bariton Eralp Kıyıcı. Tosca 20 Mart akşamı sahnelenecek.

BİFO, Mart ayındaki son konserinde, klasik müziğin anavatanından bir solisti konuk ediyor. Avusturya’nın en iyi piyanistlerinden Markus Schirmer’in müziğe olan yaklaşımı enerji, ifade ve duygunun mükemmel bir bileşimi. 24 Mart’ta gerçekleştirilecek konserde Schirmer, Benjamin Britten’ın 1. Piyano Konçertosu’nu konuk şef James Judd yönetimindeki BİFO eşliğinde seslendirecek. İngiliz müziğinin önde gelen yorumcularından kabul edilen Judd, geçtiğimiz sezon İstanbul’da BİFO’nun Daniel Müller-Schott’a eşlik ettiği konserde orkestrayı yönetmiş ve büyük beğeni toplamıştı.

BİFO, Nisan ayında Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’ndeki ilk konserini verecek. Rudolf Buchbinder’in 10 Nisan akşamı Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu ve sonrasında da Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO ve Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu, soprano Chiara Skerath, mezzosoprano Rachel Frenkel, tenor Frédéric Antoun ve bas Markus Marquardt’ın Mozart’ın Requiem’ini seslendireceği konser Ana Tiyatro’da.

İstanbul ve Ankara’da verdiği konserlerle ülkemiz klasik müzik tutkunlarının da yakından tanıdığı, günümüzün en çarpıcı piyanistleri arasında sayılan Anna Vinnitskaya, şimdi de BİFO ile aynı sahnede. 2008 Leonard Bernstein Ödülü sahibi olan ve gerçekleştirdiği ilk kayıtla Diapason d’Or’a layık görülen Vinnitskaya, 12 Mayıs akşamı BİFO eşliğinde Brahms’ın 1. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Klasikseverlerin adeta nefeslerini kesen sahne performansı ve genç yaşını aşan müzikal olgunluğuyla şimdiden müzik dünyasına damgasını vuran piyanistin performansı hafızalardan uzun süre silinmeyecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası sezona 22 Mayıs’ta dünyaca ünlü bir şef olan Alain Altınoğlu ile veda edecek. Paris doğumlu 38 yaşındaki Altınoğlu, orkestra şefi olarak etkileyici ve başarılı bir kariyere sahip. Fransa’dan Almanya’ya, ABD’den Avusturya’ya dünyanın en önemli konser salonları, operaları ve orkestralarından davet alan Altınoğlu, Lied, opera ve senfoni repertuarının en önemli yapıtlarına hâkimiyeti ile günümüzün en aranan şeflerinden. Ravel’in yapıtlarından bir seçkinin seslendirileceği, Altınoğlu’nun İstanbul’da BİFO’yu yöneteceği konserin solisti şefin uzun yıllardır birlikte çalıştığı mezzosoprano Nora Gubisch.

15. YIL ÖZEL ETKİNLİĞİ: ROBERTO ALAGNA

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 15. yılını özel bir etkinlikle kutlayacak. 28 Kasım akşamı Lütfi Kırdar UKSS’de gerçekleştirilecek, şef Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO konserinin solisti yaşayan en büyük tenorlar arasında gösterilen Roberto Alagna. Sicilya asıllı Alagna, doğup büyüdüğü kent Paris’in kabarelerinden dünya sahnelerine uzanan başarılarla dolu kariyerine 1988 yılında düzenlenen Pavarotti Yarışması’nda birinci olarak adım attı. Bunu La Scala, New Yok, Viyana ve Londra’da en büyük şefler yönetiminde verdiği konserler izledi. İtalyan ve Fransız şarkıları repertuarındaki tartışmasız başarısı ve geniş ses rengi ona yepyeni kapılar açtı. 2009 yılında yayımladığı Sicilya şarkıları CD’si ve sonrasında İspanyol şarkıları repertuarı sayesinde müzik dünyasına opera sanatçılarının caz, müzikaller ve popüler şarkıları da son derece iyi söyleyebileceklerini kanıtlamış oldu. Bugün geniş kitleler tarafından tanınan ve sevilen popüler bir şancı olmanın yanı sıra opera repertuarına kararlı yaklaşımından da taviz vermeyenRoberto Alagna, yeni kuşağın en parlak isimlerinden mezzosoprano Roxana Constantinescu ile birlikte Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO eşliğinde Massenet’nin Werther ve Bizet’nin Carmen’inden aryalar seslendirecekler.

BİFO & BEETHOVEN FESTİVALİ

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın yeniliklerinden biri de bu sezon ilki gerçekleştirilecek tematik festival olacak. BİFO’nun geçtiğimiz yıllarda besteci ve piyanist Fazıl Say ile başladığı BİFO & Fazıl Say Festivali ile dönüşümlü olarak iki yılda bir Aralık ayında gerçekleştirilecek tematik festivalin ilki Beethoven’a adandı. BİFO & Beethoven Festivali’nin ilk konuğu dünyaca ünlü keman virtüözü Christian Tetzlaff olacak. 20 yılı aşkın süredir dünya sahnelerinde olan Tetzlaff, Londra, Berlin ve New York Filarmoni başta olmak üzere dünyanın en saygın orkestralarıyla konserler verdi. İki kez Diapason d’Or Ödülü’ne layık görülen, ECHO Klassik, Edison ve Midem Classical Ödülleri’nin sahibi olan karizmatik kemancı, 18 Aralık Çarşamba günü BİFO eşliğinde Beethoven’ın keman repartuarının en büyük yapıtlarından biri kabul edilen Re Majör Keman Konçertosu’nu seslendirecek. Alman keman üreticisi Peter Greiner imzalı modern bir kemana sahip olan Tetzlaff’ın performansı, Beethoven tutkunlarının yanı sıra özgünlük arayışındaki dinleyicilerin de kaçırmaması gereken konserlerden.

Festival, 19 Aralık Perşembe akşamı kuşağının en iyi piyanistlerinden Alexei Volodin ile devam edecek. Düzenli olarak dünyanın en prestijli salonlarında, en saygın şeflerle konserler veren Volodin, diskografisindeki Schumann, Ravel, Scriabin, Chopin ve Beethoven yorumlarıyla dikkat çeken bir solist. Gecede Volodin, BİFO eşliğinde Beethoven’ın 5. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek.

21 Aralık Cumartesi akşamı yine aynı salonda Alois Glassner yönetimindeki Salzburg Bach Korosu, sopranoRuth Ziesak, mezzosoprano Daniela Lehner, tenor Richard Croft ve bas David Soar ile birlikte Beethoven’ınMissa Solemnis adlı yapıtını seslendirecekler.

Festivalde konserlerin yanı sıra Zeynep Tanbay’ın Beethoven’ın Yaylı Çalgılar Dörtlüleri üzerine koreografisini yaptığı yeni yapıtının dünya prömiyerini Zeynep Tanbay Dans Projesi gerçekleştirecek. Müziklerini Borusan Quartet’in seslendireceği gösteri 20 Aralık Cuma 20.00 ve 21 Aralık Cumartesi 15.30’da Haliç Kongre Merkezi Sadabad Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek.

RUDOLF BUCHBINDER’LE BEETHOVEN’IN ÖLÜMSÜZ PİYANO SONATLARI

Günümüzün tartışmasız en önemli piyanistlerinden biri olan Rudolf Buchbinder, nisan ayında BİFO ile vereceği konser öncesinde mart ayında Borusan Kültür Sanat’ın davetiyle Beethoven’ın tüm piyano sonatlarını seslendireceği uluslararası konserler serisine İstanbul’dan başlıyor. Dünyanın en saygın orkestraları ve şefleri eşliğinde verdiği konserler, festivallere aldığı davetler ve resitalleriyle parıltılı kariyerini sürdüren, yüzü aşkın kaydıyla birçok müzik ödülünün de sahibi olan sanatçı bugün canlı kayıtları tercih ediyor. Bunlar arasında Nikolaus Harnoncourt yönetimindeki Amsterdam Kraliyet Concertgebouw ile kaydettiği Brahms piyano konçertoları, piyanist ve şef olarak Viyana Filarmoni ile kaydettiği altı Mozart piyano konçertosu, Zubin Mehta yönetimindeki İsrail Filarmoni ile kaydettiği iki Brahms konçertosu eleştirmenlerin büyük beğenisini kazandı. 2011 Mayıs’ında yine şef ve piyanist olarak Viyana Filarmoni ile canlı kaydettiği Beethoven piyano konçertolarının DVD’si, sanatçının olağanüstü bir Beethoven yorumcusu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Kariyerinin doruğundaki sanatçı, 15, 16, 18, 19, 21, 22 ve 23 Mart tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda peş peşe Beethoven’ın tüm piyano sonatlarını seslendirecek. Konserler saat 20.30’da başlayacak.

BORUSAN QUARTET’TEN TEMATİK SEZON

Fazıl Say ve Ferhan & Ferzan Önder başta olmak üzere yaptıkları sanatsal işbirlikleri ve Süreyya Operası’ndaki konserleriyle oldukça başarılı bir sezon geçiren Borusan Quartet, geçtiğimiz Mayıs ayında Erkin, Aykal, Saygun adlı ilk CD’sini klasikseverlere sundu. Türkiye’nin en iyi yaylı çalgılar dörtlüsü, 2013–2014 sezonunda tematik bir programla dinleyenlerin karşısında. 1. kemanda Esen Kıvrak, 2. kemanda Olgu Kızılay, viyolada Efdal Altun ve viyolonselde Çağ Erçağ’dan oluşan Borusan Quartet, 2013-2014 sezonunda Beethoven’in yaylı çalgılar dörtlülerini seslendirecek. Quartet’in sezon konserleri 21 Ekim, 2 Aralık, 10 Şubat ve 28 Nisan Pazartesi akşamları Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek. Konserler saat 20.00’de başlayacak.

BORUSAN MÜZİK EVİ YİNE ‘YENİ MÜZİK’İN ADRESİ

Etkinliklerine başladığı 2010 Ocak’ından bu yana klasik müzik, dünya müziği, caz, yeni müzik, dansın yanı sıra güncel sanat sergilerine mekân olan Borusan Müzik Evi, 2013–2014 sezonunda İstanbul’un müzik yaşamına katkı sağlayacak özgün projelere ev sahipliği yapmaya devam edecek. Borusan Müzik Evi’nin kasım ayındaki ilk konuğu klasik, caz, rock, dünya müziği ve deneysel müzik arasındaki sınırları hiçe sayan ABD’li yenilikçi müzik topluluğu Bang on a Can olacak. Bang on a Can, Borusan Müzik Evi’ndeki konserinde Michael Gordon’un For Madeline adlı yapıtının Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek. Ardından besteci, piyanist ve ses tasarımcısı Erdem Helvacıoğlu ile birlikte bestecinin New York adlı yapıtının dünya prömiyerini yapacak.

Berlin’in önde gelen çağdaş müzik merkezlerinden Radial System V. ve Borusan Kültür Sanat işbirliğiyle ilki geçtiğimiz yılın kasım ayında gerçekleştirilen New Sounds of Berlin serisinin ikinci konseri kasım ayında gerçekleştirilecek. Ortaçağ müzik tınılarını yeni müzik yorumlarıyla İstanbullular ile buluşturacak projede The Lamento Project ve The Mixtura Ensemble yer alacak.

Aralık ayında yeni müziğin en önemli gruplarından Grame, Borusan Müzik Evi’nin davetlisi olarak ikinci kez İstanbul’da olacak. Borusan Kültür Sanat’ın siparişi üzerine Yi Pang ve Jean François Estager’nın katkılarıyla James Giroudon tarafından bestelenen Transparence Tryptique adlı yapıtın prömiyeri gerçekleşecek.

BORUSAN KÜLTÜR SANAT YENİ BİNASINDA

Kurulduğu günden bu yana İstiklal Caddesi’ndeki 213 numaralı binasında faaliyetlerini sürdüren Borusan Kültür Sanat, 2013 yılının sonuna doğru tam karşısında bulunan ve Borusan Müzik Evi’ne ev sahipliği yapan binasına taşınıyor. 2010 yılında Borusan Müzik Evi’nin faaliyetlerine başladığı altı katlı tarihi yapı, İstiklal Caddesi’nin tarihsel dokusunu koruyan cephesi ve modern iç mimarisiyle hem Borusan Müzik Evi’nin konserlerine hem de Borusan Kültür Sanat’ın ofislerine ev sahipliği yapacak.

BORUSAN KLASİK 1 YAŞINDA

Yayın hayatına 17 Ocak 2013’te başlayan, Türkiye’nin internet üzerinden yayın yapan ilk klasik müzik radyosu Borusan Klasik, 2014 yılında birinci yaşını kutlayacak. Yayına başladığı günden bu yana dinleyici sayısı ve dinlenme süreleri hızla yükselen Borusan Klasik, yeni sezonda mevcut programlarının yanı sıra Hakan Çelik, Tuna Kiremitçi, Şirin Pancaroğlu, Kâmran İnce ve Kamuran Solmaz gibi konuk programcıların katılımı, müzisyen röportajları ve Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel’in kendi sesinden özel yayınlarıyla klasikseverlere seslenecek.

BİLETLER 7 EYLÜL’DE SATIŞA ÇIKTI

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Borusan Quartet’in sezon konserlerinin biletleri 7 Eylül 2013 tarihinden itibaren öncelikli ve indirimli olarak BİFOKART Gold sahiplerine, 14 Eylül 2013 tarihinden itibaren BİFOKART Klasik sahiplerine satışa sunuldu. Genel satış ise 28 Eylül 2013 tarihinde başlayacak.

Yazarlar