Kültür Sanat Bugüne ve geleceğe dair...

Bugüne ve geleceğe dair...

27.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Çağdaş’taki 'Öngörüler...’ sergisi 58 sanatçının bugüne ve geleceğe dair düşüncelerini izleyiciyle buluşturuyor. Sergi 30 Aralık’a kadar açık kalacak...

Bugüne ve geleceğe dair...

Aslı Onat

Farklı kuşaklardan 58 sanatçının eserleriyle oluşturulan “Öngörüler Sergisi, Geleceğe Mektuplar, Yaratıcı Sanat Arşivi-I” adlı sergi, Beşiktaş Çağdaş Galeri’de sürüyor.
Sanatçıların günümüzde yaşanan dönüşümler ve dönüşümlerin nereye varacağına dair akıl yürütmelerini yansıtan sergiye bazı katılımcılar eski dönemlerine ait işlerle katılırken bazıları da özellikle bu sergi için yeni yapıtlar üretti.  Pentür, fotoğraf, yerleştirme ve heykel türünde verilen yapıtlardan oluşan “Öngörüler” projesinin yaratıcısı ve küratörü Gülseli İnal 'Yaratıcı Sanat Arşivi-I’ altbaşlığını taşıyan serginin önümüzdeki dönemde değişik sanatçıların katılımıyla devam edeceğini, böylece Türkiye’de plastik sanatlar alanında çalışanları kapsayan bir tür veritabanı oluşturulacağını belirtiyor. 

Çıkış noktası Da Vinci
Leonardo da Vinci’nin “Kehanetler” adlı kitabı, serginin çıkış noktasını oluşturuyor. Ziyaretçiler bu kitaptan alınan bazı fragmanlar ve bilmece parçalarıyla karşılaşıyor ve sanatçıların ütopyalarını “Elyazmaları”nda izleyebiliyorlar. Katılımcılardan Abdurrahman Öztoprak, eserlerinin yanına Bernard Shaw’dan “Sanat var olmasaydı, gerçeğin kabalığı katlanılmaz kılardı dünyayı” cümlesini koymuş. Şakir Eczacıbaşı fotoğraflarının yanında ise “45 yıldır ışığın peşinde koştum, ölünceye kadar koşuyu sürdüreceğim” yazısı dikkat çekiyor. Öte yandan genç kuşaktan Hakan Onur bugüne ve geleceğe dair düşüncesini büyük harflerle ifade etmiş: “Korku”...
Bu üç örnekte olduğu gibi sanatçıların tümü yapıtlarının yanında yazılı ya da görsel bir biçimde ifade ettikleri elyazmalarıyla karşımıza çıkıyor. Gülseli İnal, serginin oluşum sürecini şöyle anlatıyor:
“Da Vinci’ye 13 yaşından beri yakınlık duyarım. Onunla ilgili her yayını okurum. Bir gün elime Leonardo’nun 20. yüzyılın başlangıcı üzerine birtakım öngörülerde bulunduğu 'Kehanetler’ geçti. Kendisi bir ressam olarak geride 3 bin sayfa bırakmış. Bu da ressamların yazıyla olan ilişkilerini, geleceğe dair kehanetleri ya da ütopyaları olup olmadığını, sanat ve evrenle ilgili düşüncelerini merak etmeme neden oldu. Niyetim sanatçılara düşüncelerini papirüs üzerine yazdırmaktı ama yalnızca hat kağıdı bulabildik. Böylece yapıtlar ve düşünceler, sergide yan yana yer aldı.”
“Öngörüler”de iki de video art çalışması var. Bunlardan biri olan Server Demirtaş imzalı “Hermes”, Hermes heykelinin üzerine yansıtılan canlı insan yüzüyle mekandaki en ilgi çekici işlerden biri.  Gülseli İnal, asıl yapmak istediğinin yeni bir bilinç yaratmak olduğunu,  'Eski alışkanlıkları ve ilişkileri bir yana bırakıp yeni bir enerjiyle ne yapabiliriz ve bunun bilince yansıması nedir?’ sorularının yanıtlarını aradığını ifade ediyor.  50 yıl sonrası için bir belge bırakmak istediklerini belirten İnal, “Öngörüler”de olduğu gibi, genç sanatçılara destek olunması gerektiğini söylüyor.
Sergi 30 Aralık’a kadar görülebilir. (0212) 351 93 90 Sergiye katılan sanatçılar

Ferruh Başağa, Adnan Turani, Abdurrahman Öztoprak, Burhan Doğançay, Şakir Eczacıbaşı, Ömer Uluç, Özdemir Altan, Devrim Erbil, Tomur Atagök, Süleyman Saim Tekcan, Komet, Ergin İnan, Adem Genç, Muzaffer Akyol, Tülin Onat, Ali Atmaca, Bubi, Ragıp İstek, Zeki Arslan, Yasemin Özen Gök, Ender Güzey, Resul Aytemur, Şahin Paksoy, Çerkes Karadağ, Ahmet Yeşil, Serhat Kiraz, Suzan Batu, Mehmet Günyeli, Mehmet Gün, Semiramis, Şükrü Karakuş, Ahmet Oran, Alp Tamer Ulukılıç, Bedri Baykam, İsmet Doğan, Mithat Şen, Server Demirtaş, Maria Kılıçlıoğlu, Erhan Özdilek, Tuba İnal, İsmail Ateş, Mehmet Çetiner, Kadir Reisli, Mehmet Uygun, Turan Aksoy, Hakan Onur, Ahmet Güneştekin, Sinan Demirtaş, Utku Dervent, Zeynep Dilek Çetiner, Yiğit Yazıcı, Yurdanur Şentürk, Nedret Yaşar, Beyza Boynudelik, Ayşegül Sağbaş, İbrahim Tokarslan, Murat Bulat, İdil Berf ve Guido Casaretto.