Kültür Sanat ‘Cenneti de vatanı yapacak’

‘Cenneti de vatanı yapacak’

01.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cüneyt Arkın’ı son yolculuğuna ailesi, dostları, siyaset ve sanat dünyanın önemli isimleriyle binlerce hayranı uğurladı. Oğlu Murat’ın “Cenneti bile vatan yapacak” dediği usta sanatçıya kahramanı olduğu Türk halkı “Türkiye seninle gurur duyuyor” diyerek veda etti.

‘Cenneti de vatanı yapacak’

SEÇKİN ŞENVARDAR - Geçen salı günü kalbinin durmasıyla kaldırıldığı hastanede hayata veda eden Türk sinemasının usta ismi oyuncu Cüneyt Arkın dün son yolculuğuna uğurlandı. “Kara Murat”, “Malkoçoğlu”, “Köroğlu” gibi filmleriyle Türk halkının gönlünde taht kuran usta isim için ilk tören Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Arkın’ın Türk bayrağına sarılı tabutunun üzerine sanatçının gençliğinden günümüze çekilmiş bir kolaj fotoğrafı ve ailesinin yaptırdığı üzerinde “Bebeğim” yazılı çiçek kondu. Sanatçının oğulları Kaan ve Murat Cüreklibatır, son kez sahneye getirilen babalarının tabutu başında duygusal anlar yaşayıp, gözyaşlarına hâkim olamadı. Aile adına taziyeleri Arkın’ın eşi Betül Cüreklibatır, oğulları Kaan ve Murat kabul ederken; törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, sanat dünyasından Ediz Hun, Nur Sürer, Şoray Uzun, Nuri Alço, Gani Şavata, İlkim Karaca gibi isimler katıldı. Ünlü sanatçının sanat kariyeri boyunca rol aldığı önemli filmlerden kesitlerin gösterildiği barkovizyon gösterisinde salonu dolduran kalabalık, ünlü sanatçıyı ayakta alkış yağmuruna tuttu.

Haberin Devamı

‘Cenneti de vatanı yapacak’

“Onunkisi ölümsüzlük”

Sahneye gelerek babasına veda eden Murat Arkın şöyle konuştu: “Bizim ailemiz güzel bir aile ama bugün sizlerin sayesinde şunu anladım; ailemiz sandığımdan daha büyük ve güzelmiş. Babam övülmeyi çok seven bir insan değildi. Bana göre bu tören, ailesi için, burada olan insanlar ve içeriye giremeyen binler için onu sevenler için. Hayatında hep ‘milletim, halkım, vatanım’ dedi. O şimdi cennete gitti biliyorum ama gerçekten böyle insanlar cenneti bile vatan yapacak insanlar. Baktığım her yerde o var her şeyi ondan öğrendik. Satrançta yaptığım her adımda o var, yüzerken her kulaçta o var, muhabbet ettiğim her insanda o var. Başım belaya girdiğinde yine o var. ‘Bela üzerine gelirse kaç, bir adım geri at, bu senin korkak olduğunu göstermez. Baktın yer kalmadı, bir adım at, geliyor yine bir adım at, baktın yer kalmadı beladan daha bela ol’ derdi. Benim şu anda hâlâ, bedenim, ruhum, aklım kabul etmiyor. Gelen mesajlardan şunu gördüm; gurur duydum, bir kez daha, dini, dili, ırkı mezhebi, rengi, politik görüşü, ne olursa olsun tüm insanlarımız üzerinde uzlaştığı birleştirici unsur olmuş babam. Ne mutlu bize.”

Haberin Devamı

Kaan Cüreklibatır ise “Onunki ölüm değil, ölümsüzlük. Hafızalara kazınan filmleriyle büyüdük, ölümsüz karakterleriyle vatanı ve millete olan sevgisini birleştirdi. Murat’la satranç oynarlardı ‘Beni yine yendin, oğlum’ derdi. Bana gelince ‘Ne güzel gözlerin var, dünyaya mavi mavi gülümsüyorsun. Ben çocuklarımın, mutlu ve gülen insanlar olmasını istiyorum’ derdi. İyi insan nedir anlamamıştım, filmlerini izleye izleye iyi insan olmayı, sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü öğrendim. Son kitabının yazılarını bana yazdırmıştı. Bedeninin, ruhunun bana geçtiğini hissediyorum” diye konuştu. Arkın’ın naaşı törenin ardından alkışlarla Teşvikiye Camii’ne uğurlandı. Buradaki törene siyaset ve sanat dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra usta oyuncunun binlerce hayranı katıldı. Hayranları caminin dışına kadar taştı. Gözyaşlarını tutamayan eşi Betül Cüreklibatır’ı ise yakınları teselli etti. Cenaze namazının kılınmasının ardından Arkın’ın tabutu kalabalık tarafından omuzlanarak araca taşındı. Binlerce kişi alkışlar ve “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde usta oyuncuyu son yolculuğuna uğurladı. Arkın’ın cenazesi  Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.