Kültür Sanat Doğanın kalbinde

Doğanın kalbinde

01.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Drive My Car” ile almadık ödül bırakmayan Ryûsuke Hamaguchi, yeni filmi “Kötülük Diye Bir Şey Yok”ta doğanın talan edilmesine karşı çıkıyor

Doğanın kalbinde

MÜJDE IŞIL - En İyi Uluslararası Film Oscarı dahil, sezonun hemen hemen tüm ödüllerini “Drive My Car” ile toplayan Ryûsuke Hamaguchi’nin yeni filmini merakla bekliyorduk. Prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan “Aku wa sonzai shinai/Kötülük Diye Bir Şey Yok”, “Drive My Car” ile ortak noktaları olsa da onun doygunluğuna sahip olmayan ama doğanın yok edilmesine dair isyanıyla saygı uyandıran bir  yapım.

Haberin Devamı

Uzunca bir doğa manzarası ile başlayan filmde kızı Hana’ya tek başına bakan Takumi, doğanın içinde yaşayan ve doğa ile var olan bir insan. Sonrasında onların köyüne, güzel doğasından ötürü kamp oteli inşa edileceği ortaya çıkıyor.

Hamaguchi “Kötülük Diye Bir Şey Yok”ta doğa ekseninde iki koldan anlatıyor hikâyesini. Filmin başında annesiz kalmış küçük bir kız ile babasının duygusal bağını ve kırsaldaki yaşamını izleyecekmişiz gibi hissettiriyor. Ama sonrasında otel kurma mevzusu ile olay bir nevi direniş mücadelesine dönüşüyor. Otelin anlaştığı menajerlik şirketi ile toplantıda köylülerin sordukları akılcı sorular ve aldıkları boş cevaplar filmin derdini net olarak açıklıyor. Benzer sahneleri Yeşilçam da dahil olmak üzere pek çok filmde izlemiştik açıkçası. Ama bir yandan da komedi ya da kavga gürültüye alan açmadan, menajerlik şirketinin iki temsilcisi vasıtasıyla vicdanlara sesleniyor Hamaguchi.

Haberin Devamı

Menajerlik şirketinin temsilcilerinin araba içindeki diyalogları, “Drive My Car”ı hatırlatıyor epeyce. Onun kesişme noktası tiyatro ve “Vanya Dayı” iken yeni filmin kesişme noktası doğa. Ama bu kesişme noktasının işlevsel olduğunu söylemek pek mümkün değil. 

Filmin finalinin de bu açıdan etkileyiciliği tartışmaya açık. Aslında başlangıç sahnesi olup özgün hikâyesiyle yol alabilecek bir bölüm bu ama final, filmin yarım bırakıldığı hissine sürüklüyor. Sonuç olarak “Kötülük Diye Bir Şey Yok”ta doğanın huzuru var, onu korumak için sakin direniş var ama “Bir Hamaguchi filmi izledim” doygunluğu, ağırlığı az.

Doğanın kalbinde

Vizyonda öne çıkanlar

“Aşk Filmi”: Top model Yaz, gece hayatına ve eğlenceye düşkünlüğüyle bilinmektedir. Deneme çekimi için gittiği filmin yönetmeni Uzay ile tanışması, ikilinin hayatları boyunca bir duygusal yolculuğa neden olur. Başrolleri paylaşan Cemre Baysel ve İlhan Şen’in ilk sinema filmi olan ve bugün vizyona giren “Aşk Filmi”nde Kayahan, Sezen Aksu, Nilüfer, Müslüm Gürses’ten aşk şarkıları da yer alıyor.

“Wish/Dilek”: Walt Disney Animation’ın yeni filmi… “Frozen”dan tanıdığımız Chris Buck’ın yönetmenlerinden olduğu animasyonda idealist Asha, dileğini o kadar güçlü ister ki hayali, sonsuz enerji küresi Star tarafından yanıtlanır. Asha ve Star, fantastik ülke Rosas’ın hükümdarı Magnifico ile zorlu bir mücadeleye girişir.

Yazarlar