Kültür Sanat Dünya çocuklara kalsa sevenler hiç ayrılmazlar

Dünya çocuklara kalsa sevenler hiç ayrılmazlar

13.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bu yıl tiyatro sezonu pek çok soruna rağmen ‘üretken’ geçti. Ancak çocuk tiyatrosundaki eksiklik ya da nitelikli oyunun azlığı çok tartışılmadı.

Dünya çocuklara kalsa sevenler hiç ayrılmazlar

EFNAN ATMACA - Çocuklar için oyun üretmek maharet istiyor. Mesajı, dili, sahnelemesi, süresi vs... hepsi teker teker çok önemli. Bursa Nilüfer Kent Tiyatrosu’nda sahnelenen “O Taraf Bu Taraf Şu Taraf”, türün iyi örneklerinden. Yazarı Aslı Ekici, yönetmen Güray Dinçol. Sahnede NKT’nin genç, yetenekli ve enerjik oyuncuları Ayşe Elif Kesoğlu, Ayşe Güreşci, Burakhan Yılmaz, Can Çelik, Cansu Çelenk, Duygu Yakasız, Gizem Kaman, Kardelen Arpacı, Rabia Zehra Şafak, Sultan Ahmet Çakı var.

Haberin Devamı

Ünlü yazar Shakespeare bir gün kalemi eline alıyor, kabalalık bir kumpanyayı tam ortasından ikiye bölüyor: Capuletler ve Montagueler... O günden sonra bu iki aile araya bir sınır koyuyor ve birbirlerinin tarafına geçmeyi yasaklıyor. Dahası birbirlerinden nefret ediyorlar. Nedenini ise kimse hatırlamıyor. İki ailenin çocukları Juliet ve Romeo tanıştıklarında birlikte oynamak istiyorlar. Ama ne o tarafa ne bu tarafa geçebiliyorlar. Sebebini anlamadıkları bu yasaklardan kurtulmak için onlar da doğanın kucağına, şu tarafa gidiyorlar. Ekici yeniden yazdığı bu metinle çocuklara hem sebepsiz öfkenin, kavganın, ötekileştirmenin getirdiği bölünmenin saçmalığını anlatıyor hem de doğayla barışık yaşamaları için yönlediriyor. Çok eğlenceli ve bir o kadar eğitici bir oyun “O Taraf Bu Taraf Şu Taraf”. Büyüklere de dünyayı çocuklara bıraksak barış içinde, birbirimizi severek yaşayacağımızı gösteriyor. Oyun 26 Mayıs saat 14.00’te Uğur Mumcu Sahnesi’nde.