Kültür Sanat Dünya Kadınlar Festivali’nde ‘Birlikteyiz’

Dünya Kadınlar Festivali’nde ‘Birlikteyiz’

19.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için ürettikleri çözümleri görünür kılmayı hedefleyen WOW-Dünya Kadınlar Festivali, bugün Müze Gazhane’de başladı. 

Dünya Kadınlar Festivali’nde ‘Birlikteyiz’

Seyhan Akıncı - WOW-Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) desteği ile düzenlenen festival yarın sona erecek. WOW-Dünya Kadınlar Festivali bu yıl “Birlikteyiz” temasıyla düzenleniyor. Her alanda olduğu gibi kültür sanat ve sivil toplum alanında da kadınların birlik olması oldukça önemli. “Birlikteyiz” çağrısı ve WOW İstanbul Kolektif dayanışmasıyla ilgili festivalin küratörlerinden Pelin Opçin “Birlikten kuvvet doğar bir klişe değil, tam olarak ihtiyacımız olan şey. Sanat alanında cinsiyet eşitliğinin en sorunlu olduğu alanlardan biri caz ve doğaçlama müzik. Öncelikle ‘Birlikte olmayı’ sembolize edecek şekilde iki farklı coğrafyadan, farklı kültürel geçmişlerden kadın müzisyenleri bir araya getiren bir topluluk kurmakla işe başladık. Bir yandan da müziğin bu alanında kadınların ne kadar etkin ve söz sahibi olduklarını hatırlatmak istedik. Hâlâ sadece erkeklerden oluşan o kadar çok caz veya güncel müzik topluluğu var ki… Bu bize nedense normal geliyor” diyor.

Haberin Devamı

Opçin ile birlikte festivalin küratörlüğü yürüten Elif Cemal de “Sadece kadınlardan oluşan bir topluluk gördüğümüzde bunun özellikle dizayn edildiğini düşünüyoruz. Bu algıyı sorgulayacak bir girişim olsun istedik” diye belirtiyor. Festivalin müzik direktörlerinden solist Deniz Taşar ise “Bizi karamsarlıktan çekip alan, dayanışmanın, müziğin, sanatın, üretkenliğin, kadın olmanın kutlandığı bu festivalde diğer harika kadınlarla birlikte oluyoruz. Dilerim bu güzel beraberlik, bu projenin devamını da getirir ve bizi bir arada tutar. Burada keşfedilecek daha çok yol var” diyor.