Kültür Sanat Dünya’nın klarnet başkenti

Dünya’nın klarnet başkenti

03.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Klarnet virtüözü Yom, hayranlarıyla buluşmaya hazır! Doğu, Klasik Batı ve Çingene ezgilerini harmanladığı şarkılarıyla müziğin coğrafi sınırları olmadığını gösteren usta müzisyene göre İstanbul, Dünya’nın klarnet başkenti.

Dünya’nın klarnet başkenti

Melisa Vardal - Fransız klarnet virtüözü Yom, İstanbullu sevenleriyle buluşuyor. İstanbul Caz Festivali kapsamında sahneye çıkacak olan Yom, nefesiyle dinleyenleri büyüleyecek. 7 Temmuz saat 19.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ruhunuzu başka diyarlara sürükleyecek Fransız müzisyenle sanatına dair konuştuk. Kendisi de ezgileri kadar naif olan sanatçı beş yaşından beri âşık olduğunu itiraf ettiği klarneti o zamandan beri elinden hiç bırakmamış.

Haberin Devamı

Annesinin dinlediği radyoda, yemek yaparken söylediği şarkıda, günlük hayatta çaldığı ıslıkta müzik tutkusunu keşfeden Yom, duygularını kelimelerle değil notalarla ifade etme gerekliliğini küçük yaşlardan beri içinde taşıyormuş. 37 yıldır içli dışlı olduğu sanatının geleneksel Yahudi müziğinden ve annesinin Transilvanya kökenlerinden etkilendiğini söyleyen sanatçı; Doğu, Klasik Batı ve Çingene ezgilerini harmanladığı şarkılarıyla müziğin coğrafi sınırları olmadığını keşfediyor. Müziğindeki Farsi ezgilerin kaynağına böylece inen Yom, sadece Farsi değil Hint, Balkan ve Türk ezgilerinin de izlerini taşıdığını söylüyor.

Yom’un evrenine adım attığınızda pek çok dünyanın kapısı aralanıyor sanki. Müziğinin evrenselliği ve farklı ezgilerin bir araya geldiği müziği dinlerken keşfettiğiniz his bir şekilde bağlıyor sizi ona. Klarnetine tutkuyla bağlı olan sanatçı müziğini ilmek ilmek dokuyor.

Haberin Devamı

10 yılı aşkın bir süre sonra İstanbul’a dönen Yom bunun kendi ve sanatı için çok önemli olduğunu vurguluyor. İstanbul’u Dünya’nın klarnet başkenti ve müzik için muazzam bir yer olarak gördüğünü söyleyen başarılı virtüöz; “Türk klarneti”ne karşı çok derin bir sevgi duyduğunun da altını çiziyor.