Kültür Sanat Ege ve Akdeniz sofralarından 100 nefis tarif

Ege ve Akdeniz sofralarından 100 nefis tarif

07.08.2014 - 10:14 | Son Güncellenme:

Selanikli babaanneden miras yemek sırları eşliğinde

Ege ve Akdeniz sofralarından 100 nefis tarif

Artık büyükşehirlerde ve hatta köy kasaba demeden neredeyse her yerde ‘hazır yemek’ moda oldu! Özellikle büyük marketlerin ya da şarküterilerin içinde ‘meze’ reyonunu görmek ve hemen oradan paketletmek mümkün… Ancak mutfağımızda kendi ellerimizle, doğal malzemelerle ve geleneksel usullerle hazırlayacağımız mezenin tadını onlarda bulmak mümkün değil!

Haberin Devamı

Oysa meze Ege ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden… Yüzyıllardır sofraların baş tacı oldu, özenle hazırlanıp süslendi, kimi zaman ara öğün kimi zaman da ana öğün olarak günü kurtardı!

Yıllarca restoran işletmeciliği yapmış Gülhan Kaya, Selanik göçmeni olan babaannesi Antik Şehriban’ın mutfağından ve özellikle mezelerinden çok etkilenmiş ve onun tariflerini günümüze taşımayı hayal etmiş… “Yemek yapmak sanattır, resim gibi, müzik gibi... Resim sanatın¬da nasıl renklerin armonisi, müzikte notaların melodisi varsa ye¬mek sanatında sebzelerin, baharatların yani kullanılan tüm malze¬melerin bir kokusu ve lezzeti vardır. Resim gibi tabak, tablo gibi tabak! Gerçekten yemek insanı olursanız sizde tablo gibi yemek yapabilirsiniz” diyor.

Haberin Devamı

Yazarın en büyük aşkı mutfak! Duyguları ile beslediği meze tariflerini ve püf noktalarını bizlerle paylaşıyor. Kitapta, dört mevsim ‘meze’ keyfini sürebilmeniz için, pratik ve lezzetli 100 tarif bulunuyor. Bu tarifleri uygularken geliştirdiği özel sırlar da Meze’ye ayrı bir renk katıyor.

Zeytinli, peynirli, otlu, meyveli, sebzeli, bakliyatlı, balıklı, turşulu, baharatlı mezeleri hazırlamak için ne bekliyorsunuz?