Kültür Sanat Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi açıldı! 'Sosyal adaleti sağlamak gerekir'

Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi açıldı! 'Sosyal adaleti sağlamak gerekir'

06.10.2023 - 18:11 | Son Güncellenme:

Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın katılımıyla gerçekleşti.

Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi açıldı Sosyal adaleti sağlamak gerekir

Beylikdüzü Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iş birliği ile yapımı tamamlanan Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi, kapılarını 6 Ekim’de açtı. İlçenin kültür ve sanat hayatına katkılar sunacak olan merkez, aynı zamanda içerisinde yer alan fonksiyonlarıyla da bölge halkının birçok ihtiyacını karşılayacak. 17 bin metrekare üzerine kurulan merkezin içerisinde Şehir Tiyatroları’ndan kreşe, kütüphaneden gençlik merkezine kadar birçok işlev yer alıyor. Merkez ile aynı zamanda '3 Köy 3 Meydan' projesinin Yakuplu ayağı olan Yakuplu Meydan Düzenleme Projesi de tamamlanmış oldu.

Haberin Devamı

RASİM ÖZTEKİN SAHNESİ VE ÇOCUK SİNEMASINI BÜNYESİNDE BARINDIRIYOR

455 kişi kapasiteli Sevgi Soysal Çok Amaçlı Salon, Nuri Ulusu Kütüphanesi, Oğuz Arda Sel Çocuk Kütüphanesi, Neslican Tay Gençlik Merkezi her yaştan insanın bir araya geleceği buluşma noktaları olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sahneleneceği Rasim Öztekin Sahnesi ve çocuk sineması gibi ilkleri bünyesinde barındırıyor.

Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi açıldı Sosyal adaleti sağlamak gerekir

140 ÖĞRENCİ KAPASİTELİ KREŞ OLACAK

Ayrıca merkez; 140 öğrenci kapasiteli kreş, 424 tezgah kapasiteli pazar yeri, 100 araçlık otopark, e-spor merkezi, kafe, spor alanları, psiko-sosyal destek merkezi, İSMEK atölyeleri, Belediye hizmet alanları, dernek odaları ile bölge halkının tüm ihtiyaçlarına karşılık verecek.

Haberin Devamı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE FATİH SULTAN MEHMET MUAZZAM İKİLİ

Açılışta konuşan Ekrem İmamoğlu, “Değerli Beylikdüzü belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Burada güzel bir iş birliği yaptık. Güzel bir eseri kazandırdık. Beylikdüzü bizim için yaşam. Çünkü biz 33 yılımızı burada geçirdik. Babam da sürpriz yaptı açılışa geldi. Burası gerçekten bizim yuvamız, evimiz. Burada bulunan değerli dostlarımız, komşularımız çok özel insanlar. Her birisiyle çok özel anılar biriktirdik ve bugüne geldik. Buranın adı Fatih Sultan Mehmet. Ben fetih çocuğuyum, Trabzon'da doğdum. Trabzon'da Fatih Sultan Mehmet'in ismiyle anılır. Çünkü o kenti de fetheden isimdir. Dolayısıyla özel bir isimdir. Biz o isimle büyüdük diyebilirim. Hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın da doğduğu mahallede büyüdük. Dolayısıyla bu ismin Beylikdüzü'nde Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'ne açtığımız an itibariyle Fatih Sultan Mehmet'in de ismini vereceğimiz bir kültür sanat merkezini yapmalıyız diye o zamandan anons etmiştik. Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet muazzam ikilidir. Burası bugün açılıyor ve bugün 6 Ekim. Yani İstanbul'un kurtuluşudur” açıklamasını yaptı.

“SOSYAL ADALETİ SAĞLAMAK GEREKİR”

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ise “Cumhuriyet, aydınlanmanın ve kültürün adıdır. 100 yıl öncesi yakılan özgürlük meşalesidir. Kimsesizlerin, kimsesi Nene Hatunların, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin sesidir. Bugün 6 Ekim. Bundan tam 100 yıl evvel bugün, Ata'nın düşman işgalinden kurtardığı İstanbul'dayız. 6 Ekim 1923’te, Fatih'in fethiyle kazandığı bu topraklardan asla vazgeçmeyeceğimizi dünyaya haykırdık. ‘Biz toprakları değil, gönülleri fethetmeye gidiyoruz’ diyerek yola çıkan, doğudan batıya tüm kültürleri birleştirme hayali kuran, çağ açıp, çağ kapatan, büyük fethin mimarı Fatih Sultan Mehmet'in adıyla kültür merkezimizi açıyoruz. Kültür ve sanatı şehirlerimizin dört bir yanına yaymalıyız. İnsanımızın potansiyeli büyüktür. Biz yöneticilerin görevi bu potansiyeli açığa çıkarmaktır. Özellikle son zamanlarda yaşanan enflasyon artışıyla gelen geçim sıkıntılı serzenişler her yerde. Türkiye'de yoksulluğu genel geçer bir tanımla gelir seviyesine indirgeyerek ifade etmek mümkün değildir. Yurttaşlarımızın eğitimden sağlığa, istihdamdan sosyal, kültürel etkinliklere olması gereken düzeyde hiç erişemediği maalesef hepimiz tarafından görülmekte. Tam da bu nedenle sosyal adaleti sağlamak, yoksullukla mücadele etmek için bütünlükçü ve hak temelli bir bakış açısına ihtiyaç vardır. Meseleyi daha yalın ifade etmek gerekirse geçim zorlukları yüzünden ev dışına çıkamamış sosyal hayata karışamamış kadınlarıyla bir şekilde çalışmak zorunda kalan sosyalleşme imkanını yitirmiş genciyle yoksulluk nedeniyle hayata eşit şartlarda başlayamayan çocuklarıyla, engellisiyle, yaşlısıyla, işsiziyle görmeli ve birlikte değerlendirmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

EKREM İMAMOĞLU'NA 'SİYASETLE ARANIZ NASIL' SORUSU

Haberin Devamı

Gökçe KARAKÖSE- Erdi DEMİR / İSTANBUL, (DHA)- BEYLİKDÜZÜ'ndeki Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi'nin açılış töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Fatih Sultan Mehmet, daha önce kaybedenlerin yaptıklarını yapmadı, değiştirdi. Hep birlikte çok güçlü bir değişime muhtaç olduğumuzu duyurmak isterim. Zira bu dönemin fethi, gönülleri fethetmektir" dedi. Merkezde incelemelerde de bulunan İmamoğlu'na ziyareti sırasında bir çocuk siyasetle arasının nasıl olduğunu ve Kemal Kılıçdaroğlu'yla çıkan haberlerini sordu. İmamoğlu çocuğa, siyasetle ilgili 'Fena değil, bir içeride, bir dışarıda' yanıtını verirken, Kılıçdaroğlu'yla ilgili soruya da "Olsun, iyidir haberlere çıkmak. Sen burada bol bol kitap oku" dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beylikdüzü Belediyesi iş birliği ile tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul'un Kurtuluşu'nun 100'üncü yılında hizmete girdi. Bünyesinde, Enstitü İstanbul İSMEK, İBB Şehir Tiyatroları, Yuvamız İstanbul, spor salonları, gençlik merkezi, kapalı pazar alanı, çocuk sineması ve meclisi ile kütüphanenin de bulunacağı Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi'nin açılışı için tören düzenlendi. Merkezdeki bazı birimlere 22 Kasım 1976'da yaşamını yitiren yazar Sevgi Soysal'ın, 8 Mart 2021'de hayatını kaybeden tiyatrocu Rasim Öztekin'in, 8 Temmuz 2018'de Çorlu'da yaşanan tren kazasında 9 yaşında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel'in, yakalandığı kanseri üç kez yenen ancak aynı hastalık nedeniyle 2019 yılında 21 yaşında vefat eden Neslican Tay'ın ve Mustafa Kemal Atatürk'ün kütüphanecisi olarak tarihteki yerini alan Nuri Ulusu'nun isimleri verildi.

Merkez içindeki Sevgi Soysal Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen açılışa İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Rize Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ve sanatçı Şevket Çoruh katıldı. İmamoğlu'nun babası Hasan İmamoğlu da İBB Başkanı'nı açılışta yalnız bırakmadı.

'Yeni Yatırımlar Yeni Atılımlar' başlığıyla düzenlenen açılışta ilk konuşmaları merkez içindeki bazı birimlere adları verilen isimlerin yakınları yaptı. Açılış töreninde konuşan Soysal, Öztekin, Sel, Tay ve Ulusu'nun yakınlarının duygu dolu sözleri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve katılımcıların gözlerini doldurdu.

"FATİH, DAHA ÖNCE KAYBEDENLERİN YAPTIKLARINI YAPMADI, DEĞİŞTİRDİ"

İmamoğlu, açılışın İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıldönümünde yapılmasının önemine dikkat çekerek, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in ve Mustafa Kemal Atatürk'ün isimlerini Beylikdüzü'nde yaşatmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

'Fatih Sultan Mehmet nice komutanın nice insanın fethetmek istediği İstanbul'u fethetti' diyen İmamoğlu, "Başkaları fethedemedi ama o fethetti. Özelliği aslında şuydu: Fatih Sultan Mehmet, daha önce kaybedenlerin yaptıklarını yapmadı, değiştirdi. İnsanlarda mantalite değişimini, komutanlarıyla oturup, onların fikirlerini, askerileriyle beraber mücadele biçimindeki değişimle, o değişiklikle 21 yaşında İstanbul'u fethetti. Bizim de gönülleri fethetmek için yol ve yöntem bulma zorunluluğumuz vardır. Memlekette itibarsız hale gelen siyaset alanının, siyasetçi sahasının itibarlı bir hale gelmesi için, hep birlikte çok güçlü bir değişime muhtaç olduğumuzu, milletimizin buna ihtiyaç duyduğunu ve hep birlikte bu yola katkı sunmamız gerektiğini buradan bir kez daha hem Beylikdüzü halkımıza hem de bütün İstanbul'umuza duyurmak isterim. Zira bu dönemin fethi, gönülleri fethetmektir. Gönülleri fethetmek için de itibarlı, çağa ayak uyduran siyaseti ve hizmet biçimini ortaya koymak gerekir. Bu anlamda yolculuğumuzun temel felsefesinin bu olacağını, halkımıza hiçbir zaman mahcup olmamak adına özenli çalışmalarımızın devam edeceğini tekrar duyuruyor, Kültür Sanat Merkezimizin ilçemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, Beylikdüzü'ne kazandırdıkları merkezin yapılış hikayesinde önceki yönetimin inşaat için gereken tek bir imzayı atmamasının olduğunu aktardı.

Konuşmaların ardından kesilen kurdelenin ardından İmamoğlu, merkezde incelemelerde bulundu.

'SİYASETLE ARANIZ NASIL' SORUSU

İncelemeleri sırasında vatandaşlarla da fotoğraf çekilmeyi ihmal etmeyen İmamoğlu'na bir çocuk 'Başkanım bir şey soracağım, siyasetle aranız nasıl?' dedi. İmamoğlu, çocuğa 'Fena değil, bir içeride, bir dışarıda' yanıtını verdi. İmamoğlu, 'Kemal Kılıçdaroğlu hakkında çok haberlere çıkmışsınız' da diyen çocuğa, 'olsun, iyidir haberlere çıkmak. Sen burada bol bol kitap oku, kitap' dedi.

Şehir Tiyatroları oyuncularıyla da merkezde bir araya gelen İmamoğlu ile Zihni Göktay arasında da güldüren bir diyalog gerçekleşti. Göktay İmamoğlu'na, "Saat 13.30'da yola çıkıp da saat 16.30'da buraya gelmek gibi bir lüksümüz olabilir miydi acaba? dedi. İmamoğlu da Göktay'a 'buraya kalmalık geleceksiniz, oyun oynayanlar bir gece burada kalacak' yanıtını verdi.

Dünya Olimpiyat Komitesi Başkanı'nı da misafir ettiğini belirten İmamoğlu, "Onunla beraber 2036 olimpiyatları mücadelesini vereceğiz. Bu akşam tüm dünya ülkelerinin bizdeki milli olimpiyat komite başkanı gibi başkanlarını misafir edeceğim. Müjdeyi de yakında vereceğiz. Şimdi televizyonlar var vermeyelim. Müzakere anındayız. Avrupa oyunlarını da tartışıyoruz" ifadelerini kullandı.