Kültür Sanat Festival krize meydan okuyor!

Festival krize meydan okuyor!

11.03.2009 - 01:51 | Son Güncellenme:

İstanbul Film Festivali, 4 Nisan’da başlıyor. 19 Nisan’da sona erecek festivalde krize rağmen 200’e yakın film sinemaseverlerle buluşacak

Festival krize meydan okuyor

Ekonomik kriz dünyanın önemli film festivallerini teker teker vururken, bu durum İstanbul’u etkilemiş görünmüyor. Bu yıl 28. kez düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Film Festivali, 20’yi bulan bölümü ve 200’e yakın filmiyle yine dopdolu bir programla karşımıza çıkıyor. Oysa Berlin Film Festivali, kriz dolayısıyla programında popüler filmlere daha fazla yer ayırdığı için eleştirilmişti. Geçen yıl programında 120 filme yer veren Tribeca Film Festivali, bu yılki 86 filmle yetinmişti.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalin açılışını bu yıl, Fransız yönetmen Philippe Lioret’in, Fırat Ayverdi ve Derya Ayverdi’nin de aralarında olduğu Türk oyuncu kadrosu eşliğinde çektiği “Hoş Geldiniz / Welcome” yapıyor.

Yepyeni bölümler
Festivalin ‘Akbank Galaları’ bölümünde, merakla beklenen filmler yer alıyor. Hollywood’un güçlü kadın yönetmeni Kathryn Bigelow, altı yıl süren uzun sessizliğin ardından yeni filmi “Düşman Hattı / The Hurt Locker” ile karşımıza çıkıyor. Atom Egoyan’ın yeni filmi ‘Tapınma / Adoration’ ve François Ozon’un ‘Ricky’si ve Sean Penn’e En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandıran Gus Van Sant imzalı ‘Milk’ bölüm kapsamında izleyiciyle buluşuyor.
Festivalin bu yıl ilk kez karşımıza çıkacak bölümleri bir hayli renkli. 8 filmin gösterileceği ‘Aşk Olsun’ bölümünde, Polonyalı usta yönetmen Andrzej Wajda’nın ‘Sazlıkta / Tatarak’ı ve İsveç yapımı romantik vampir filmi “Gir Kanıma / Let the Right One In” öne çıkıyor.
Geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali’nde gösterilen ve büyük yankı uyandıran “XXY”, gözlerin Arjantin sinemasına çevrilmesine vesile olmuştu. Nitekim festivalde bu yıl “Gümüş Ülke, Altın Sinema: Arjantin” bölümü dolayısıyla bu ülkenin sineması keşfedilebilir. Başka bir yeni bölüm olan “Asiler, Azizler, Âşıklar”da ise Harvard Üniversitesi tarih profesörü Cemal Kafadar’ın seçkisi ile 12 film gösteriliyor. Bu filmler arasında, 1928 yapımı sessiz film “Jeanne D’Arc’ın Tutkusu / The Passion of Joan of Arc” da bulunuyor.

Haberin Devamı

Ulusal yarışmada 14 film yarışacak
Festivalin Altın Lale ödüllü yarışması şüphesiz heyecanın en fazla olduğu bölüm... Nitekim bu yıl ulusal yarışmanın yankıları programın açıklanmasından önce başlamıştı. Kutluğ Ataman başkanlığındaki jürinin değerlendireceği 14 ulusal yarışma filmi arasında, usta isimler ve genç yönetmenler bir arada bulunuyor. Reha Erdem’in ‘Hayat Var’ı, Semih Kaplanoğlu’nun ‘Süt’ü, Ümit Ünal’ın ‘Gölgesizler’i ve Yeşim Ustaoğlu’nun ‘Pandora’nın Kutusu’ ve Erden Kıral’ın ‘Vicdan’ı yarışmanın ‘usta sinemacılar’ ayağını temsil ediyor. İlk veya ikinci filmiyle yarışmaya katılan isimler ise şunlar: Atalay Taşdiken ‘Mommo’, Mahmut Fazıl Coşkun ‘Uzak İhtimal’, Mehmet Bahadır Er - Maryna Gorbach ‘Kara Köpekler Havlarken’, Selim Evci ‘İki Çizgi’, Aydın Bulut ‘Başka Semtin Çocukları’, Pelin Esmer ‘11’e 10 Kala’, Aslı Özge ‘Köprüdekiler’ ve Cemal Şan ‘Ali’nin Sekiz Günü’.

Haberin Devamı

Festival krize meydan okuyor

Üç isme onur ödülü
Festivalin gelenekselleşen Sinema Onur Ödülleri’nin töreni 3 Nisan’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki açılış töreni öncesinde yapılacak. Bu yıl festivalde oyuncu Hale Soygazi, yazar, eleştirmen Agah Özgüç ve yönetmen Erdoğan Tokatlı Onur Ödülleri’ne değer görüldüler.

Festival krize meydan okuyor

Gündüz seansları 3.5 lira
Festival’in 21 Mart’ta satışa çıkacak olan biletleri, Beyoğlu’nda Emek, Atlas ve Kadıköy’de Rexx sinemalarının yanı sıra Biletix’den alınabilecek. Biletler tam 10, öğrenci ve 65 yaş üstü 7, hafta içi gündüz seanslarında 3 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Sadece Akbank Galaları 15 YTL’den satışa sunuluyor. Festivalin gösterimleri Beyoğlu Emek, Atlas, Beyoğlu, Yeni Rüya sinemaları ve Pera Müzesi; Kadıköy’de Rexx Sineması ve hafta sonlarında Nişantaşı CityLife Cinema’da gerçekleştirilecek.

Festivalde 40 Türk filmi var
28. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin basın toplantısı dün Emek Sineması’nda yapıldı. Festivalin direktörü Azize Tan’ın konuşmasının ardından söz alan İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, geçtiğimiz yıl festivalin 170 bin kişi tarafından takip edildiğini söyledi ve bu yılın seyirci sayısının geçtiğimiz yıldan fazla olmasını umduğunu belirtti. Eczacıbaşı, Türk filmlerine vurgu yaparak “28 yıldır festivalde bu kadar çok Türk filmi olmadığı gibi bunun yarısı kadar bile olmuyordu” dedi.
Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) için İstanbul’da bulunan Avrupa Konseyi İletişim Ataşesi Michele Becker-Daniel ise “FACE Ödülü, insan hakları, demokrasi ve hukuk devletini savunan bir filme verilecek. Açılış filmi olan ‘Hoş Geldiniz / Welcome” da ayrımcılık kavramını vurgulaması açısından önemli” şeklinde konuştu.