Kültür Sanat Hayalin heykel olsun ister misin?

Hayalin heykel olsun ister misin?

09.11.2022 - 10:21 | Son Güncellenme:

Çizimlerinizi, çalışmalarınızı veya resimlerinizi bir heykele dönüştürmek size imkansız mı geliyor? Günümüzün ileri teknolojilerini etkin bir şekilde kullanan usta sanatkarlar sayesinde artık hayallerinizi yaşamınızın bir parçası haline gelecek heykellere dönüştürebilmeniz mümkün. Günümüzde heykel üretimi ağırlıklı olarak şehir planlamasında, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, otellerde, restoranlarda, ev ve ofis dekorasyonlarında tercih edilmenin yanı sıra herhangi bir konuda önemli bir yere sahip olan kişiler de heykelleri yapılarak ölümsüzleştirilebiliyor. Sevdiğiniz kişilerin veya karakterlerin heykelini yaptırmak, salonunuzu heykel, biblo veya bir duvar heykeliyle süslemek, krom kaplama çalışmalarla üst seviye mimari dekorasyonların en ilgi çekici öğelerini ortaya çıkarmak artık çok zor değil.

Hayalin heykel olsun ister misin

Peki, günümüzde heykeller nasıl yapılıyor, heykel yapımında hangi malzemeler ve hangi teknolojiler tercih ediliyor, ev ve ofis dekorasyonu için veya hediye amaçlı heykel nasıl yaptırılır? Merak edilen bu soruların yanıtlarını öğrendiğinizde siz de hayatınızda sürekli olarak bakmaktan keyif duyacağınız bir heykel yaptırmayı düşünebilirsiniz…

Haberin Devamı

Özellikle üç boyutlu görüntüleme ve uygulama teknolojilerinin son yıllarda ciddi yol almış olması bugün bir fotoğraftan bile heykel yapılmasını oldukça kolaylaştırıyor. Basitçe ifade etmek gerekirse heykel atölyeleri kişiye özel bir heykel projesi üzerinde çalıştıklarında genelde ilk etapta üç boyutlu tarama ile ölçülendirme ve modelleme çalışmalarını gerçekleştirerek üç boyutlu bir taslak elde ederler. Bu taslak heykelin konumlandırılacağı yere göre tekrardan ölçeklendirilerek ideal bir çalışma boyutu elde edilir ve sonrasında kalıba döküm ve el emeği şekillendirme – renklendirme süreçleri başlar.

Önde gelen heykel atölyelerinden biri olan BUCROS ART’ta üç boyutlu modelleme çalışmaları ile elde edilen verilerle dekor yapımı, duvar heykeli, krom kaplama heykel ve farklı birçok çalışma yapılmaktadır. İleri teknolojilerin heykeltıraşların elinden çok önemli bir yükü aldığını söylemek mümkündür; ancak yine de etkileyici çalışmaların elde edilebilmesi için heykeltıraşların usta dokunuşları şarttır. Heykel üretimi teknolojiye tamamen emanet edildiğinde etkileyici sonuçlar almaya yetmemektedir.

Haberin Devamı

3D YAZICI İLE HEYKEL YAPMAK

Günümüzde heykel yapım metotlarından birisi de 3D yazıcılardır ancak 3D yazıcı teknolojisi ne kadar profesyonel sonuçlar verse de sanatkarların elinden çıkan “gerçek sanat eseri” dediğimiz ruhu yakalayamamaktadır. Heykel yapım atölyeleri bu noktada farklılaşmayı başarmaktadır. Teknolojiyi, sanatkar ve heykeltıraşlar ile birlikte yoğuran atölyelerde hem maliyet açısından daha uygun, hem daha kısa sürede sonuçlandırılan, hem de sanat eseri olmaktan geri kalmayan ihtişamlı çalışmalar çıkmaktadır. Geleneksel usullerle yapımı aylar süren heykeller böylece herkesin ulaşabileceği bir duruma gelmekte ve günlük hayatımızda ev ve ofis dekorasyonunda daha fazla yer kaplamaktadır. Kısacası hayalleri bir heykele dönüştürmek artık bir hayal olmaktan çıktı…

Heykel yapılan yerlerde öncelikle hayal edilen veya mevcut bir görsel üzerinden 3D modelleme yapılarak heykelin ana iskeleti oluşturulur. Heykeller 3D yazıcılardan alınan baskılar üzerinden heykeltıraşların kontrol ve düzenlemesinden geçerek ayrıntı ve anlam kazanır; bahsettiğimiz gibi tek başına üç boyutlu yazıcılardan gerçekçi bir ruh elde etmek pek de mümkün değildir. Ortaya çıkan parçaların birleştirilmesi sonrasında zımpara ve boya aşamaları ile heykel çalışması tamamlanır. Özellikle gerçek insan boyutunda heykel yapımı veya dev boyutlu heykel imalatı günümüzde teknolojinin ve sanatkârların birlikte kullanımının ortaya çıkardığı doğru yaklaşımla kolaylaşmıştır.

Haberin Devamı

Hayalin heykel olsun ister misin

HEYKELTIRAŞ VE 3D MODELLEMENİN ORTAK BULUŞMASI

Heykel üretiminin ilk adımı 3D modelleme işlemidir. Öncelikle heykeli yaptırılması istenen kişinin veya bir objenin atölyede üç boyutlu tarayıcı ve 3D modelleme programları aracılığıyla ayrıntılı verileri kaydedilir. Günümüzde iki boyutlu olan verilerin de üç boyutlu olarak işlenebilmesi yani modellenmesi mümkündür. Fotoğraftan heykel yapımı veya resmi heykele dönüştürme gibi süreçlerde gerçeğe benzerlik oranı çok yüksek sonuçlar elde edilebilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi tam anlamıyla etkileyici bir sonuç için heykeltıraşların ve 3D modellemenin ortak bir paydada buluşması gerekir.

Haberin Devamı

Tüm üretim süreçlerini sanatkar ve heykeltıraşlardan oluşan kadrosuyla sürdüren BUCROS ART’ta ayrıntıları ve doğal görünümü ile en gerçekçi heykel çalışmalarını yaptırabilirsiniz. Teknolojinin sağladığı faydaların, el emeğinin benzersiz ayrıntı gücüyle bir araya gelmesi gerçekçi heykel çalışmaları açısından oldukça önemlidir. Modelleme ve rötuş aşamalarının dışında renklendirme konusunda da bugün en iyi sonuçlar sanatkarlar tarafından yapılan uygulamalarla elde edilebilmektedir. Tonlama, gölge, yansıma ve kontür uygulamalarında sanatkarların el emeği günümüzde halen teknolojinin çok ötesindedir.

FİBERGLAS HEYKELLER NASIL ÜRETİLİR?

Fiberglas; cam elyafını temel alan, mukavemet sağlaması için farklı malzemelerin de eklenebildiği ve heykel üretimi için günümüzde sağlamlık ve maliyet açısından optimum dengeyi kuran en iyi malzemedir. Malzeme olarak fiberglas; yanmaya karşı direnci, onarım kolaylığı, hafifliği, darbelere ve itme-çekme hareketlerine dayanıklılığı ile sanayide birçok alanda tercih edilmekte ve heykel yapımının da vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Dış ortama dayanıklı olması nedeniyle de tercih edilen fiberglas heykeller, önceden hazırlanan kalıplara döküm şeklinde üretilmektedir. Kalıpta kullanılacak malzeme ise fiberglasla elde edilmesi istenen çalışmanın büyüklüğüne, ayrıntılarına ve hatta adedine göre değişiklik gösterilebilmektedir. Tek parça veya parçalı heykel üretimi, döküm sürecinin sonuna gelindikten sonra parçaların birleştirilmesi, heykeltıraşların uygulayacağı rötuş çalışmaları, kaplama ve / veya renklendirme süreci ile son bulmaktadır.

HEYKEL ÜRETİMİNDE HANGİ MALZEMELER KULLANILIR?

Heykel yapımında kullanılacak malzemeler, insanlık tarihinde tahta ve taş ile başlamaktadır. Tarihsel gelişimle birlikte kil, balmumu gibi malzemelerin de tercih edildiği ve hatta fillerin dişlerine dahi uygulamalar yapıldığı gözlerden kaçmamaktadır.

Günümüzde özellikle madenlere ulaşabilmenin kolaylığı ve heykel yapımına uygun kimyasal bileşiklerin sayısının artmasıyla seçenekler çoğalmıştır. Özellikle metal heykel üretimi genelde döküm yolu ile yapılmaktadır. Pirinç heykel yapımı, bronz heykel üretimi, tunç heykel veya bakır heykel imalatı gibi çalışmalara da rastlanmaktadır. Eski dönemlerde altın ve gümüşün de bu anlamda tercih edildiği söylenebilir. Günümüzde alternatif ve daha uygun maliyetli olarak fiberglas, polyester heykel üretiminde ilk sırada gelmektedir; alçı ve kil kullanımına da devam edilmektedir. Epoksi de çok yönlü heykel yapımı ve kaplaması süreçlerinde tercih edilen bir malzeme haline gelmiştir.

SADECE KAFA HEYKELİNE NE DENİR?

Heykel çeşitleri nelerdir, sadece kafa heykeline ne denir? Eğer kafa heykeli yani vücudu olmayan bir heykel yaptırmak istiyorsanız, heykeller ile ilgili bazı terimlerin bilinmesinde fayda vardır.

“Büst” genelde ünlü veya simgesel kişilere uygulanan, kafadan omza kadar yapılan çalışmalar için tercih edilir. “Tors” ise kolu, bacakları ve başı olmayan heykeller için kullanılır. “Rölyef” kabartma tekniği ile yapılan bir heykel çalışmasını ifade eder ve genelde duvarlar için kullanılır. Mask ve biblolar da heykel çalışmaları için geçerli diğer çeşitlerdir. “Mask” genelde yüzün ön bölümünü içeren çalışmalardır. “Biblo” ise genelde dekor olarak küçük boyutlu heykel çalışmalarında kullanılır.

NEREDE HEYKEL YAPTIRABİLİRİM?

Genelde heykel üretimi yapan yerler bu sektöre çok aşina değilseniz bilinmez ve kafanızdakiler için nerede heykel yapabileceğinize yönelik bir araştırma yapmanız gerekir. Heykel yapımı en iyi sonucu alabilmek adına iletişim gerektiren bir süreçtir ve bu noktada profesyonel bir heykel atölyesi ile ilerlemeniz gerekmektedir. Sizinle aynı dili konuşabilen, sizi anlayabilen, gerek kafanızdakileri, gerekse kağıda döktüğünüz tüm çalışmaları hayatınızın somut birer parçası haline getirebilen heykel atölyesi arayışındaysanız BUCROSART.com sitesini incelemenizi öneririz.  BUCROS ART’ın atölyesinde 20 cm ve 6 metre aralığında istediğiniz ebatta ve türde heykel çalışmaları yapılabilmektedir. Üstelik mekanlar için heykel imalatı konusunda da sizlere destek olan Türkiye’nin en iyi heykel imalatçısı BUCROS ART tüm etkinlik, sergi, stand, fuar ve teşhir alanları için heykel çalışmalarında sizlere etkili ve sanatsal çözümler sunuyor. İç ve dış mekan heykel üretimi konusunda deneyimli olan firma fiberglas figür imalatı, yüksek teknoloji ile polyester, poliüretan heykellere krom kaplama uygulaması ile metal görünümlü heykel çalışmaları, duvar heykelleri, meydan heykelleri, hayvan figürleri, dış mekan heykel dekoru, lunapark ve eğlence merkezleri için heykeller konusunda size en göz kamaştırıcı seçenekleri sunmaktadır.

BUCROS ART’un sanatçılardan oluşan ekibi, yüz tasarımlı mask duvar heykeli gibi etkileyici çalışmalar da yapmaktadır. Kişiye özel heykel, biblo, hediyelik heykel, mekan dekorasyonu için heykeller veya büyük boyutlu heykel yapan yerler konusunda bize ulaşabilirsiniz.

POLYESTER / BRONZ  / BALMUMU FARKLARI

Heykel üretiminde tercih edilen polyester, bronz ve balmumu farkları merak edilen bir konudur. Heykel üretimi için en düşük maliyetli malzeme polyesterdir. Balmumu ise yumuşak yapısı ve kolay şekil alabilmesi nedeniyle yine sıklıkla tercih edilen bir seçenektir ancak biraz daha maliyetlidir. Günümüzde balmumu heykellerin olduğu müze ve alanlar oldukça popüler hale gelmiştir. Gerçekten de detay çalışmalarının çok iyi bir şekilde uygulanabilmesi, balmumunun antik dönemlerden beri günümüzde de geçerli bir malzeme olmasını sağlamaktadır. Bronz ise özellikle maliyeti nedeniyle günümüzde nadiren tercih edilmektedir. 

HEYKEL YAPTIRMA FİYATLARI

Heykel yaptırma fiyatları birçok sebebe bağlı olarak değişebilir ancak günümüzde teknolojinin özellikle kaba işçilik denen kısımda heykeltıraş ve sanatkarların üzerinden önemli bir yükü aldığı göz ardı edilmemelidir. Yani teknolojinin sunduğu imkanlarla artık daha kısa sürede daha düşük maliyetle üretilen heykellere ulaşmak kolaylaşmıştır. Bir heykelin maliyetinin hesaplanabilmesi için boyutlar, malzeme, ayrıntı, dış cephe dayanıklılığı ve modelleme gibi dinamiklerin netleştirilmesi gerekir.

SİLİKON / ALÇI / BÜST YAPTIRMAK

Alçı ile büst yapımı işleminde, modelleme ve sonrasında silikon kalıba döküm sistemiyle üretim yapılmaktadır. Düşük maliyetli olan alçı sayesinde uygun fiyatlı büst yapımı sağlanabilmektedir. Büst imalatı çalışmaları kalıba döküm aşamasından sonra heykeltıraş ve sanatkarların son dokunuşları ile tamamlanmaktadır. Modelleme işlemi sonrasında hazırlanan silikon kalıplar özellikle birden fazla büst gerektiren işlemler için daha düşük maliyet ortaya çıkmasını sağlamakta ve seri üretimi daha cazip hale getirmektedir.

HEYKELDE FİBERGLAS MALZEME KULLANIMI

Dünya üzerinde şu anda heykel üretiminde kullanılabilecek en iyi malzeme fiberglastır. Fiberglasın iyi olarak nitelendirilmesinin nedeni fiyat olarak da ulaşılabilir olması ve büyük boyutlu projelerin çok daha kısa sürede tamamlanmasına olanak sağlamasıdır. Heykelde fiberglas malzeme kullanımı iç mekan ve dış mekan çalışmalarının vazgeçilmezidir. Kaplanabilmeye de uygun olan fiberglas heykellere kolay bir şekilde metalik uygulamalar yapılabilmekte veya gerçekçi şekilde renklendirme sağlanabilmektedir. Fiberglas ayrıca tamir ve bakım avantajları da sunmaktadır.

KENDİ BÜSTÜNÜ YAPTIR

Kendi büstünü yaptırmak isteyen birçok kullanıcı, en yeni teknolojilere sahip ve geleneksel el işçiliğinden vazgeçmemiş BUCROS ART’ta en iyi sonuçları elde edebilmektedir. Büst yapım sürecinde en önemli aşamalardan biri, yüzün üç boyutlu taranması ve modellenmesidir. Kısa sürede tamamlanan, farklı ölçülerde ve uygun fiyatlı hazırlanabilen büst çalışmaları artık bir hayal değil! Hayatınızda önemli yeri olan aile büyüklerinizi veya şirketiniz için önemli kişileri tekrardan yaşamınızın bir parçası haline getirmek için siz de bir büst yaptırabilirsiniz.  

SOYUT VE MİMARİ HEYKEL TASARIMLAR

Soyut ve mimari heykel tasarımlarında da teknoloji çok önemli bir rolü üstlenmektedir. Sürekli vurguladığımız gibi burada da özellikle son aşamada sanatkarların usta ellerine ihtiyaç vardır. Tam anlamıyla teknolojiye emanet edilmiş çalışmalar, gerçekçiliği tam anlamıyla sunmakta zorlanan ayrıntılarla ortaya çıkmaktadır ve bu noktada heykeltıraşlara ve sanatkarlara düşen görev de artmaktadır. İlk görüşte hayran kalacağınız soyut ve mimari heykel tasarımları ile hayallerinizdeki heykel projelerini siz de gerçeğe dönüştürebilir, iş hayatınızda uygulayabilir veya sıra dışı bir hediye haline getirebilirsiniz.

HEYKEL İLE MEKAN DEKORASYON FİKİRLERİ

Heykel kullanılarak yapılan mekan dekorasyonlarına son dönemlerde televizyonlardaki dizi ve film çalışmaları başta olmak üzere oldukça fazla yerde rastlanmaktadır. Heykeller artık dekorasyonun bir tamamlayıcısı ve en fazla dikkat çeken öğeleri haline gelmiştir. Dekorasyon tercihi ile uyumlu şekilde yapılacak heykel çalışmaları da bu noktada oldukça önemlidir. Her heykel her dekora uyum sağlamayacağı için bu konuda profesyonelleşmiş bir atölye ile çalışıp fikir almanız gerekiyor. Hatta evinize veya ofisinize uygulama öncesi sanal olarak yerleştirilmiş heykelleri görmek bu konuda size çok daha fazla yardımcı olabilir. Heykel ile mekan dekorasyonları konusunda elbette internet engin bir deniz sayılabilir fakat profesyonel bir destek almak kesinlikle daha önemli. BUCROS ART ile hiçbir kimsenin sahip olamadığı eşsiz bir sanat eserini salonunuzda sergilemeniz mümkün!

YILBAŞINA ÖZEL HEYKEL YAPTIRMAK

Yılbaşına özel heykel yaptırmak özellikle yılbaşı alışverişi planlaması yapan birçok firmanın ihtiyacı. Yılbaşı vitrin dekoru için heykel yaptırırken yılbaşını simgeleyen noel baba heykeli, geyik heykeli, kızak veya çam ağacı gibi dekor çalışmalarını kullanarak çok daha dikkat çekici bir mağazaya sahip olabilirsiniz.

Yılbaşını evinizde ailenizle geçirecekseniz gelen herkesin ilgi göstereceği, unutulmaz fotoğraflar çekebileceğiniz sıra dışı bir yılbaşı heykeli yaptırmayı da düşünebilirsiniz… Hayvan heykellerinin yapım süreci özellikle üç boyutlu modelleme süresinde çok daha fazla ayrıntı içeren insan heykeli yapımına göre daha basittir ve daha kısa zaman alır. Yılbaşına özel heykeller sadece mağazalar veya evler için geçerli değildir; otellerde, restoranlarda, okullarda kısacası ziyaretçilerinizi şaşırtmak ve eğlendirmek istediğiniz her noktada heykellerin karşı konulamaz çekim gücünden faydalanabilirsiniz!

 İLANDIR