Kültür Sanat İKSV’de küratör tartışması

İKSV’de küratör tartışması

14.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İKSV’nin düzenleyeceği 18’inci Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörlük seçim süreci sancılı geçiyor. İKSV, Bienal Danışma Kurulu’nun Defne Ayas tercihi yerine kararını Iwona Blazwick’ten yana verdi. Ayas yaşananların İKSV ve Bienal’in şeffaflığına yaraması umudunda olduğunu belirtti.

İKSV’de küratör tartışması

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - İstanbul Bienali’ni düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Iwona Blazwick, Yuko Hasegawa, Selen Ansen, Sarkis ve Agustin Pérez Rubio’dan oluşan Danışma Kurulu, geçtiğimiz günlerde dört ayrı bienal sergisi önerisi arasından küratör Defne Ayas’ın önerisini oy birliği ile seçmişti.

Haberin Devamı

Ancak İKSV’nin Danışma Kurulu’nun 2024’teki 18’inci Uluslararası İstanbul Bienali’nde küratörlük için oy birliği ile önerdiği Ayas’ı reddettiği, onun yerine yine aynı kurul üyesi Iwona Blazwick’i seçtiği öğrenildi.

İKSV’nin bir basın bülteni ile kamuoyuna Blazwick ile duyurduğu “Bienalin yeni küratörü” konusu, ilk olarak, sanat eleştirmeni ve gazeteci Ayşegül Sönmez’in yönettiği kültür portalı Sanatatak’ta İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in açıklamasını da içeren yorumunda, geçen hafta gündeme gelmişti. 

İKSV’nin bu kararı üzerine, Agustin Pérez Rubio ve 2015’te Ayas’ın küratörlüğü ile “Respiro” yerleştirmesini Venedik Bienali’ne taşıyan sanatçı Sarkis ile Selen Ansen’in kurul üyeliklerinden istifa ettiği öğrenildi. İlgili konu ayrıca, geçen hafta The Art Newspaper’da Cristina Ruiz imzası ile yer alan bir haberde, Türkiye’den geçmiş bienal küratörleri arasında bulunan Vasıf Kortun ile, küratör, eleştirmen Duygu Demir gibi imzaların tepkileri eşliğinde gündeme getirildi. 

Haberin Devamı

İşte bu koşullar altında İKSV önceki gün yeni bir açıklama yapma gereğini duydu. Vakıf burada, İstanbul Bienali Danışma Kurulu’nun bienale küratör seçiminde değerlendirilecek adaylar için önerilerde bulunduğunun, nihai atamanın ise her zaman İKSV tarafından yapıldığının altını çizdi. Kurulun önerdiği adayların ‘titizlikle değerlendirildiği’ vurgulanan açıklamada, İKSV yönetiminin Blazwick’i 2024 bienalinin küratörü olmaya davet etme kararı aldığı kaydedildi. Açıklamada, şunlar belirtildi: “İstanbul Bienali küratörü, bienali düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) yönetimi tarafından belirlenir. İstanbul Bienali Danışma Kurulu, bienale olan diğer katkılarının yanında küratör seçiminde değerlendirilecek adaylar için önerilerde bulunur. Tüm kurul üyeleri tarafından da bilindiği gibi bu bir seçici kurul değildir ve nihai atama her zaman İKSV tarafından yapılır. Danışma Kurulu’nun 18. İstanbul Bienali için önerdiği çok değerli adaylar da küratör seçimi sırasında titizlikle değerlendirilmiştir. İKSV yönetimi, yaptığı değerlendirmeler sonucunda uluslararası sanat dünyasında bilgi birikimi, tecrübesi ve başarılarıyla bilinen bir sanat insanı olan Iwona Blazwick’i, 2024 bienalinin küratörü olmaya davet etme kararı almıştır.”

Haberin Devamı

İlgili “Bienal Danışma Kurulu” içeriğinin İKSV – Bienal internet sayfasından kaldırıldığı dikkati çekerken, daha önce de Moskova Bienali ve Gwangju Bienali küratörü olarak seçilmiş Defne Ayas, gelişmeleri şöyle yorumladı: “Projemin kurul tarafından seçilmiş olduğunu duymaktan onur duydum, çok isterdim ama olmadı. Yaşanan bu tatsız gelişmeler, umarım, İKSV’nin ve İstanbul Bienali’nin toparlanıp şeffaflaşmasının yolunu açar.”