Kültür Sanat İngiliz cazının efsanesine veda

İngiliz cazının efsanesine veda

05.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

The Guardian’da yer alan habere göre müzisyenin vefatı, önceki gün İngiltere’deki basın temsilcisi tarafından doğrulandı.

İngiliz cazının efsanesine veda

 The Last Music Company, Twitter hesabı üzerinden “Chris Barber, uygkusunda huzur içinde öldü. Demans hastasıydı. Kaybına üzüldük” dedi. Hertfordshire’da doğan ve Londra’daki Guildhall School’da müzik öğretmenliği yapan Barber, 1950’lerin başında New Orleans tarzı caz müziğe yöneldi ve bu tarzın popülerliğini yeniden canlandırdı.

Trompetçi Ken Colyer’in kurduğu grupta çalmaya başlayan Barber, Colyer’in 1954’te ayrılmasıyla grubun ismi Chris Barber Band olarak değişti. Grubun en büyük hiti 1959’da ilk olarak Sidney Bechet tarafından yazılan “Petite Fleur” oldu. Parça, İngiltere listelerinde üç numaraya ulaştı ve toplamda 24 hafta boyunca da listede kaldı. İlerleyen zamanlarda Barber’ın müzik dünyasından birçok ‘büyük’ müzisyenle de yolu kesişti. İngiliz müzisyen Paul McCartney ona 1967’de kaydedilen “Cat Call” adlı enstrümantal bir beste verdi. Ayıca blues müzisyenlerine hayranlık duyar Barber, Muddy Waters ve Sister Rosetta Tharpe gibi grupları Birleşik Krallık turuna davet etti. 1991 yılında müzik alanındaki hizmetlerinden dolayı Britanya İmparatorluk Nişanı ile ödüllendirildi.2 2014 yılında “Jazz Me Blues” adlı anı kitabını yayımlayan Chris Barber, 2019’da ise müzik kariyerinden emekli oldu.