Kültür Sanat İstanbul’un çağdaş ve ‘modern’ yüzü

İstanbul’un çağdaş ve ‘modern’ yüzü

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern yeni binasına kavuştu. Müzenin açılışını 19 Mayıs’ta yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya İstanbul’u, İstanbul Modern’le çok daha farklı bir şekilde tanıyacaktır” diye konuştu

İstanbul’un çağdaş ve ‘modern’ yüzü

Kuruluş fikri I. Uluslararası İstanbul Bienali’nin düzenlendiği 1987 yılına uzanan, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, koleksiyonu ve sergileriyle Türkiye’nin sanatsal birikiminin küresel ölçekte paylaşılmasına ve geleceğe aktarılmasına aracılık ediyor. Boğaz kenarına inşa edilen 4 no’lu Antrepo binasında 2004 yılında kapılarını açan ve 14 yıl boyunca faaliyetlerini sürdüren İstanbul Modern, 18 Mart 2018 tarihinde aynı konumdaki yeni binasının inşaatı nedeniyle Beyoğlu’ndaki geçici mekânına taşındı. 2018-2022 yılları arasında ziyaretçilerini burada ağırlayan İstanbul Modern, 2023’te Karaköy’e döndü. Müzenin açılışı 19 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya İstanbul’u, İstanbul Modern’le çok daha farklı bir şekilde tanıyacaktır” dedi.  

Haberin Devamı

İstanbul’un çağdaş ve ‘modern’ yüzü

İtalyan mimar Renzo Piano imzalı yeni binası, müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve ana sponsoru Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortak katkısıyla inşa edildi. İstanbul Modern’in yeni binasının önünde yer alan ve eskiden kamuya kapalı gezinti alanı, bulunduğu benzersiz konumla ziyaretçilerin Anadolu yakası, Adalar ve Tarihî Yarımada’yı gözlemlemesine olanak tanıyor. Zemin kattaki kafe, mağaza, kütüphane, bilgilendirme noktaları ve eğitim atölyeleri için tasarlanan mekânlar, koleksiyon ve süreli sergi salonları İstanbul Modern’i şehrin kültür sanat hafızasındaki yerini korumaya devam ediyor.