Kültür Sanat Kayıp film Festivalde!

Kayıp film Festivalde!

02.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yönetmen Erden Kıral’ın, 28 yıl sonra bulunan "Bereketli Topraklar Üzerinde" filmi onarılarak "27. İstanbul Uluslararası Film Festivali" programına alındı.

Kayıp film Festivalde

Yönetmen Erden Kıral, yaptığı açıklamada, "Bereketli Topraklar Üzerinde" adlı filmin, 1978-1979 yılında çekildiğini belirterek, filmin negatiflerinin vizyona girmesinden sonra konulduğu depodan alındığını söyledi.

Filmin negatiflerinin kim tarafından alındığının bilinmediğini ifade
eden Kıral, negatifleri uzun yıllar Avrupa’da aradığını, ama izine rastlayamadığını söyledi.

"Filmin negatifinin İsveç’te bir stüdyoda saklı olduğunu öğrendim"
diyen Kıral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Filmin, İsveç’te yaşayan ortaklarından birini telefonla aradım. O kişi, ’Filmin sesleri ve negatifleri burada ve bana vermek istiyorlar artık’ dedi. Ben de ’al’ dedim. Ben de negatifleri ve sesleri ondan para
ödeyerek aldım. Bütün bunlar 1-2 ay önce gerçekleşti. Kendi filmimin negatifini para vererek aldım."

Filmin, oyunculardan bazılarının da aralarında yeraldığı 7 ortağa ait olduğunu, ortaklarından 3’ünün de İsveç’te yaşadığını kaydeden Kıral, "İsveç’teki ortakların da iznini alarak negatifi ele geçirdim. Bu filmin üstüne yatanlar, gasp edenler sanıyorum İsveç’te yaşayan ortaklarıdır. Çünkü filmin yerini bilen onlardı, ama sürekli ’kayıp’, dediler. Sonunda teslim oldular ve filmi ele geçirdim" diye konuştu.

Yönetmen Kıral, negatifin çok iyi korunduğunu dile getirerek, "28 yıl sonra çocuğumun yüzünü yeniden görmüş oldum. Sevineyim mi bilemiyorum, şaşkınlık içindeyim. Bir yandan da seviniyorum. Çocuğuma ve yakınlarıma ’benden sonra bu filmi mutlaka bulun ve gösterin’ demiştim. Şimdi ele geçirdik" dedi.

Yeni kuşakların göremediği filmin, 1981 yılında Avrupa’nın en iyi filmi seçildiğini, ama sıkıyönetim döneminin engellemesi nedeniyle ödülü alamadığını belirten Kıral, ödülü sonraki yıllarda Paris’e giderek aldığını anlattı.

Yapım aşaması

Erden Kıral, filmin yapım aşamasının çok önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Filmin ilginç tarafı, paramız bittiği için sette çalışanlar bizi terk etti, ışıkları ve seti bütün oyuncular taşıdı. Filmi sular içinde pirinç tarlalarında çektik. Dolayısıyla ayağımızı tuhaf böcekler ısırdı, sonra bunlar yaraya dönüştü ve 5-6 yıl geçmedi. Emekle, sevgiyle, imece usulüyle yapılmış bir filmdir. Benim için filmin kendisinden çok yapılışı çok önemlidir."

Gösterim izni olmasına rağmen Adana Sıkıyönetim Komutanlığının filmi yasakladığını anlatan Kıral, "O dönemler zor yıllardı. Antalya Film Festivali 1980 yılında 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle iptal edildi. Filme, 1981 yılında Antalya Film Festivalinde ’En İyi Film’ ve ’En İyi Yönetmen’ ödülü verildi. Ama ’En İyi Film’ ödülü, film ’zararlı ve muzır’ bulunduğu için geri alındı. Ben de protesto edip ’En İyi Yönetmen’ ödülünü almaya gitmedim. Böyle başından çok macera geçen bir filmdir" diye konuştu.

Kıral, filmin İstanbul Film Festivali kapsamında 28 yıl sonra izleyici ile buluşacak olmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Festivalde klasik dönem

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda 5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde, bu yıl ilk kez başlatılan uygulamayla "Türk Klasikleri Yeniden" başlığı altında Türk sinemasının unutulmaz yapıtları restore edilerek seyirciyle buluşturulacak.

Başta Fransa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde 20 yıldır sinema sanatının korunması misyonuyla hareket eden ve dünya çapında 30’u aşkın festivale destek veren Groupama Gan Sinema Vakfı, bu yıldan itibaren İstanbul Film Festivali kapsamında sinema tarihine katkıda bulunacak.

Başak Groupama ve Groupama Gan Sinema Vakfı, İKSV ile başlattığı işbirliği çerçevesinde, Türk kültür mirasının korunmasına katkıda bulunmak amacıyla her yıl bir Türk filminin restorasyonunu üstlenecek. Bu yıl projenin ilk filmi olarak, 1979 yılında yönetmenliğini Erden Kıral’ın yaptığı, Tuncel Kurtiz, Nur Sürer ve Erkan Yücel’in baş rollerini paylaştığı "Bereketli Topraklar Üzerinde" adlı filmi onarıldı.

Filmin özel gösterimi Emek Sineması’nda 11 Nisan’da gerçekleştirilecek.

Filmin konusu

1979 yılı yapımı Orhan Kemal uyarlaması "Bereketli Topraklar Üzerinde" filmi, 1980 yılında "Nantes Jüri Özel Ödülü", 1981 yılında "Strasbourg Büyük Ödülü", 1981 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde "En İyi Yönetmen", "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülü. Filmin oyuncularından Yaman Okay da "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" seçildi.

Çukurova’da zor koşullar içinde yaşam savaşı veren üç arkadaşın
öyküsünün anlatıldığı filmin konusu özetle şöyle: "Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf, iş bulup çalışmak için Çukurova’ya gelirler. Önce bir fabrikada, ardından bir inşaatta, sonra da çeltik tarlasında çalışırlar. Ne var ki hiçbiri için bunlar hayırlı olmayacaktır. Köse Hasan, fabrikada çalışırken ölür. Pehlivan Ali, Fatma’ya aşık olunca Ağa ile çatışır. Çünkü Ağa da Fatma’ya aşıktır. Ağa, onu aşık olduğu kızdan uzaklaştırmak için çeltik tarlalarına yollar. Pehlivan Ali burada kolunu makineye kaptırır. Yusuf da sonunda işi bırakıp köyüne, karısına döner."