Kültür Sanat Killa Kolya: Breakdans her şeyden önce bir sanat

Killa Kolya: Breakdans her şeyden önce bir sanat

18.10.2021 - 11:56 | Son Güncellenme:

Breakdans, hiphop kültürünün en önemli parçalarından biri. Bir underground sanat olarak ortaya çıkan ancak kısa sürede tüm dünyaya yayılan bu dans, artık olimpiyatlarda madalya mücadelesi verilecek bir spor dalı. Red Bull BC One, bu enerjik dansın yaygınlaşması için dünyanın dört bir yanında finaller düzenlemekte. Bu mücadelenin bir ayağı da İzmir'de gerçekleşti. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen finalde Türkiye'nin en iyi B-Boy ve B-Girl'ü seçilirken düellolar büyük heyecana sahne oldu. Red Bull BC One'ın jürilerinden biri olan Kazakistanlı Killa Kolya, daha önce bu mücadeleyi pistlerde sergilemiş tutkulu bir breakdansçı. Polonya'da gerçekleşecek büyük düello öncesi Türkiye finalleri için İzmir'e gelen Killa Kolya ile breakdans yolculuğunu, olimpiyat geleceğini ve Red Bul BC One'ı konuştuk.

Killa Kolya: Breakdans her şeyden önce bir sanat

İhsan Dindar - Milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Öncelikle biraz kendinizden bahsetmenizi istiyorum. Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Ben Killa Kolye. Kazakistanlı bir dansçıyım. Red Bull Kazakistan'ın dansçısıyım. BC One'da Kazakistan'ı temsil ettim. Türkiye'ye ilk gelişim. Red Bull BC One Türkiye'deki üç jüri üyesinden biriyim. Burada olmak elbette mutluluk verici.

 

Bir dansçı olarak genç yeteneklerin yarıştığı bir yarışmada jüri üyesi olarak yer almak nasıl bir duygu?

Daha önce de jürilik deneyimlerim olmuştu. Kazakistan, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de bu tip deneyimlerim oldu. Çok güzel bir duygu tabii.

 

Farklı ülkelerde bunu deneyimleme fırsatı yakalamış biri olarak Türkiye'deki dansçıları nasıl bulduğunuzu sormak istiyorum.

Haberin Devamı

Her ülkenin farklı seviyeleri var. Çünkü hepsinde farklı zamanlarda başlamış. Burada pek çok eski jenerasyon breakdansçı gördüm. Yenilerden de çok sayıda isim var.

Killa Kolya: Breakdans her şeyden önce bir sanat

Peki breakdansa başlayacak olanlara ne tavsiye edersiniz?

Her şeyden önce breakdans bir sanat ve aynı zamanda da bir spor. Kendinizi ifade etmenin bir yolu. Kendinizi bu şekilde nasıl ifade edeceğinizi zaman içerisinde buluyorsunuz. Genç sayılabilecek bir kültür bu. Ama hızla da gelişiyor. Geleceği de çok açık. Tüm mesele breakdansı sevmekle başlıyor. Artık olimpiyatlarda da yer alacak.

 

Evet tam da ona gelecektim. Breakdans 2024'ten itibaren olimpiyatlarda da yer alacak. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Eskiden bu konu hakkında aramızda çok konuşurduk. Günün birinde de bunun gerçekleşeceğine olan inancımız tamdı. Ancak başlarda breakdansçılar arasında da bu duruma pek sıcak bakmayanlar vardı. Bunun underground bir kültür olduğunu ve öyle kalması gerektiğini düşünüyorlardı. Bunun bir spor olmadığını düşünüyorlardı?

 

Sizce nasıl peki?

Ben breakdansçılar için büyük bir gelecek görüyorum. Sokak kültürü içinden doğan her şey günün birinde onun sınırlarını aşıp ondan çok daha büyük bir hale geliyor. Bu hepimiz için yeni bir seviye. Breakdans elbette ki bir sanat ama aynı zamanda çok da sağlıklı bir spor.

 

Olimpiyatlar hakkındaki öngörünüz ne? Sizce altın madalyanın sahibi hangi ülke olur?

Haberin Devamı

Asyalı bir ülke olabilir. Japonya veya Güney Kore. Rusya da olabilir. Oradaki breakdansçılar çok iyi bir seviyede.

 

Neden bu ülkelerin alabileceğini düşünüyorsunuz?

Japonya ve Güney Kore'de çok hızlı bir şekilde gelişti. Breakdans kültürü yerleşti. Bu iki ülkenin yönetimi breakdans kültürünün gelişmesi için maddi imkânlar da sundular.