Kültür Sanat Kokunun hafızası

Kokunun hafızası

24.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Melisa Önel’in ikinci uzun metrajı “Aniden”, koku alma duyusunu kaybeden bir kadının geçmişiyle yüzleşmesini konu alıyor.

Kokunun hafızası

Müjde Işıl - Eğer gerçekleşseydi 60. Antalya Film Festivali’nde Türkiye prömiyerini yapacaktı “Aniden”. Altın Portakal yapılmayınca ve prömiyer de Ankara Film Festivali’ne devredince Antalya’yı önceliklendiren sinemacılar filmlerini Ankara’dan çekti. “Aniden” hariç… En başından kararlaştırıldığı gibi Ankara’da prömiyerini yaptı, ana yarışmada yarıştı ve önemli iki ödülün de sahibi oldu. Defne Kayalar’a En İyi Kadın Oyuncu, Öner Erkan’a da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü kazandırdı. 

Haberin Devamı

“Kumun Tadı”ndan tanıdığımız Melisa Önel’in ikinci uzun metrajı olan “Aniden”, orta yaşlardaki Reyhan’ın koku alma hissinin kaybolması nedeniyle hastanede tetkik yaptırmasıyla başlıyor. Koku hissi aslında geçmiş ile doğrudan ilintili. İster nesnelerin ister atmosferin kokusu olsun, anılarımızı şekillendiren, hatırlamamızı sağlayan onlarla kurduğumuz bağın da simgesi koku. Çocukluğumuzda yediğimiz yemeklerin, şekerlerin kokusu ya da sevdiğimiz insanlarla özdeşleşen parfümler gibi… Reyhan’ın durumu da geçmişiyle barışmasını simgeliyor. Küçükken buz pateni yapan Reyhan’ın tüm yaşamını değiştiren olay ve arkasından Almanya’da kurduğu yeni hayat onu bir süre su üstünde tutsa da geçmişiyle yüzleşmeden huzur bulamayacağını, koku hissini kaybetmesiyle anlıyor.

Haberin Devamı

Kokunun hafızası

Filmde Defne Kayalar ile Öner Erkan rol alıyorlar. 

Reyhan’ın ikilemleri

Melisa Önel, senaryosunu Feride Çiçekoğlu ile birlikte yazdığı filmde, orta yaşa gelmiş olsa da çocukluğundaki mutluluğu arayan Reyhan’ın iç dünyasına ortak ediyor bizi. Kocasından, annesinden bile saklanması, yabancılara içini dökmesi; yabancılarla ailesindekilerden daha içten ilişki kurabilmesi onun gelecek hayalini de ete kemiğe büründürüyor. Önel diyaloglara yüklenmeden Reyhan’ın ikilemlerini yansıtmayı başarıyor. Bu noktada filmin görüntü yönetmeni Meryem Yavuz’u da alkışlamak gerekiyor. Bazı sahnede doğaüstü bir atmosfer yaratarak karakterinin kaybolmuşluğunu harika karelerle yansıtıyor Yavuz. Bu arada izleyenlerin dikkatinden kaçmayacaktır: “Aniden”in Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü, vs.” filmiyle ortak noktaları var, hatta onun da karakterlerinden birinin adı Reyhan’dı.

Bu senenin başarılı yerli yapımlarından olan “Aniden”in Ankara’da aldığı oyunculuk ödülleri şaşırtıcı değil. Defne Kayalar neredeyse filmi tek başına sırtlayarak Reyhan’ın iç seslerini konuşmadan bize duyuruyor. Engelli rolünde izlediğimiz Öner Erkan’ın performansı da hayli etkileyici. Otel sahibini canlandıran Şerif Erol da kısa ama akılda kalıcı rolüyle filmin öne çıkan isimlerinden.