Kültür Sanat ‘Kültürel miras’ ayağa kalkıyor

‘Kültürel miras’ ayağa kalkıyor

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hatay’da deprem sonrası büyük yıkıma uğrayan tarihi eserlerin restorasyon süreci başladı. Çalışmalar arkeolojik araştırma, kentsel hafıza araştırması, mimari doku, eski yerleşim bilgileri ışığında yürütülecek...

‘Kültürel miras’ ayağa kalkıyor

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen, 11 ilde büyük yıkıma yol açan depremin kültürel mirasta açtığı yaralar altıncı ayında sarılmaya devam ediyor. Yüzlerce yıla meydan okuyan kültürel varlığın yerle bir olduğu Hatay’da çalışmalar hız kazandı. Tarihin en büyük felaketlerinden olan depremde Habib-i Neccar Camii, Ulu Camii, Meryem Ana Ortodoks Kilisesi, İskenderun Latin Katolik Kilisesi, Antakya Protestan Kilisesi, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi, Antakya Sinagogu büyük hasar görmüş, kültürel varlıkların büyük bölümünde tahribatlar yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Aslına uygun canlandırma

Depremden kısa süre sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihî mirası ayağa kaldırmak için başlayan süreç devam ediyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy geçen cuma günü “Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı”nı açıklamış ve Hatay’ın merkezini, aslına uygun olarak canlandırmayı, kültürel mirası ihya etmeyi, kent kimliğini korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını söylemişti.

Tarihi doku korunacak

Hatay’daki restorasyon çalıymalarında ilk etapta Kurtuluş Caddesi’nde yapı yükseklikleri düşürülecek, geleneksel dokuya uyumlu sokak canlandırması yapılacak ve bölgede geleneksel sokak kaplamasına geri dönülecek. Bakanlığın paylaştığı bilgilere göre Cumhuriyet döneminde uygulanan kent planı sürdürülecek, Ulu Cami ihya edilecek, Eski Kent Meclisi rekonstrüksiyonu yapılacak, Roma Duvar Kalıntıları’nda arkeolojik kazılara imza atılacak. Depremden en ağır şekilde etkilenen Habib-i Neccar Camii ve meydan düzenlemesi kapsamında ise yine rekonstrüksiyonu yapılacak.

Haberin Devamı

Arkeopark Projesi başlıyor

Kentte varlığı bilinen önemli arkeolojik alanlarda Doç. Dr. Yavuz Yeğin’in kazı başkanlığında yürütülen Arkeopark Projesi kapsamında jeofizik, jeoradar ve sondaj çalışmaları gerçekleştirilecek. Çalışmalarla eski Antakya kentinin kalıntılarına ulaşılması ve arkeolojik ve mimari verilerin yerinde teşhir edilmesi hedefleniyor. 

‘Kültürel miras’ ayağa kalkıyor

587 tarihi yapıda hasar tespit edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın paylaştığı yeni bilgilere göre Hatay merkezde hasar tespit çalışmaları sonrasında 587 kültür varlığının son durumu açıklandı. Buna göre; kültür varlığı ve vakıf kültür varlığı dahil olmak üzere yapıların 186’sı yıkıldı, 175’i ağır hasarlı, 84’ü orta hasarlı, 67’si az hasarlı, 72’si ise hasarsız. Depremden sonra 307 hektarlık çalışma alanında gerçekleşen araştırma, alanın doğal yapısı, arkeolojik araştırma, kentsel hafıza araştırması, mimari doku, eski yerleşim bilgileri göz önünde bulundurularak tespit edildi.