Kültür Sanat Necmi Zekâ ve diğer tanıklar

Necmi Zekâ ve diğer tanıklar

24.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Necmi Zekâ ve diğer tanıklar

Necmi Zekâ ve diğer tanıklar



Necmi Zekâ ve diğer tanıklar
Necmi Zekâ’nın "Sürpriz Tanık" adlı sergisinde sanatçının 1997 - 2002 yılları arasında tuval üzerine yaptığı yağlıboya ve akrilik çalışmaları sergileniyor.
Son olarak 2002 Nisan ayında Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri’de, küratörlüğünü Aykut Köksal’ın üstlendiği "Devamlı Devamsız" başlıklı sergisini izlediğimiz Necmi Zekâ’nın, bu kez belirlenmiş seri resimlerinin dışında tutulan, biçem bakımından birbiriyle bağlantılı on beş resminin yanı sıra, birbiri içinde biçemsel bütünlük gözetmeyen çeşitli boyutlarda 60’ı aşan sayıda eseriyle karşılaşıyoruz. Resimsel anlatımında yalın, biçim ve renk kullanımında dışavurumcu bir yaklaşımla insan ve hayvan soyutlamalarını yazı öğesiyle birleştiren sanatçının yapıtlarında yazınsal ve düşünsel göndermeler de bulmak olası. Beş yılık bir döneme ait ürünlerin bir araya getirildiği sergi, hem bütün olarak kavranabilen hem de birbirinden ayrılabilen resimlerden oluşturulmuş bir yapı gösteriyor. Serginin başlığı olarak seçilen "Sürpriz Tanık", sanatçıya göre kendisini ve sergi izleyicisini birarada tanımlayan bir anlatımı taşıyor. Eserlerin birinci tanığı, olayları, insanları, dünyayı gözlemleyen sanatçının kendisi. İkinci tanık ya da tanıklar ise sanat izleyicileri. "Sürpriz Tanık", tanıklığın doğasındaki rastlantısal ve beklenmedik konumun ve gerilim içeren durumun altını çiziyor.
Necmi Zekâ, geçmişinden günümüze uzanan disiplinlerarası çalışmalarını, şiir, düzyazı ve çeviri alanlarında Varlık, Adam Öykü, Kitaplık gibi dergilerde sürdürüyor. "Yavru Aslandan Konu Komşu"ya başlıklı toplu şiirler kitabı, ekim ayı içinde YKY tarafından yayımlanacak olan sanatçı, görsel ve yazınsal alanı birbiri içinde eriten düşünsel boyuttaki eserleriyle izleyiciyi tanıklığa çağırıyor.

Bitiş Tarihi: 10 Kasım 2002
Dirimart (0212) 291 34 34