Kültür Sanat Operacıların türkü keyfi

Operacıların türkü keyfi

09.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Operacıların türkü keyfi

Operacıların türkü keyfi





Operacıların türkü keyfi
"Folklorama / Türk Büyüsü". Müzik Yönetmeni ve Adaptasyon: Serdar Yalçın / Yöneten: Haldun Dormen / Dekor ve Kostüm Tasarımı: Osman Şengezer / Koreografi: Sönmez Tuygun / Işık: Metin Koçtürk / Solistler: Bülent Atak, Aylin Ateş, Zafer Erdaş, Hüseyin Likos, Ruhsar Öcal, Özlem Soydan.

Bugünlerde İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin konser salonundan türküler yükseliyor. Serdar Yalçın’ın adaptasyonu ve müzik yönetmenliğinde gerçekleştirilen bu müzikli gösterinin adı "Folklorama / Türk Büyüsü". Yapımı sahneye Haldun Dormen taşıyor. "Folklorama", bugüne kadar yapılan piyano eşlikli türkü yorumlamalarının ötesinde oda müziği, piyano, keman, viola, klarinet ve vurmalı saz için tasarlanmış bir proje.
Düetlere, toplu seslendirmelere ve çoksesliliğe uygun, 20’nin üzerinde türkünün yorumlandığı "Folklorama"; her yanıyla "yerelölik tuzağına düşmeden kotarılmış bir çalışma. Solistlerin kadın erkek üç ayrı çift halinde gösterinin bir parçası olmasından, sahneye giriş ve çıkışlardaki mizansenlerine değin "Folklorama" türkülerin seslendirilmesinden öte bir proje olduğunu ispatlıyor. Birkaç türkü dışında, operacıların "klasik türkü söyleme" kalıplarının dışında kalan "Folklorama" teatral tadlarla bezenmiş bir yapım. Türkülerin sözleri ve melodileriyle içerdikleri esprileri destekleyecek müzik düzenlemelerine koşut giden solistlerin, jest, mimik ve beden kullanımları, gösterinin ilk anından son dakikasına kadar damgasını vuruyor.
Okunan bir türkünün yorumcunun bedenine nasıl sinebileceğinin güzel bir örneğini veren Ruhsar Öcal’ın "Allı Turnam", Zafer Erdaş’ın "Sarı Gelin", Aylin Ateş’in "Yemen Türküsü", Bülent Atak’ın "Evlerinin Önü", Özlem Soydan’ın "Zeytinyağlı Yiyemem" ve Hüseyin Likos’un "Elmayı Top Top Yapalım"a getirdikleri başarılı yorumlar övgüye değer. Folklor motiflerinin müzikal motiflerle harmanlandığı "Folklorama"da, Sönmez Tuygun’un koreografisiyle gerçekleştirilen dansların gösteriye hoş bir renk kattığı ortada. Ancak dansların dozunun yer yer "Folklorama"yı boğucu bir havaya soktuğu da göze çarpmıyor değil.
Osman Şengezer dekor tasarımda Anadolu’dan izlere yer verirken; kostüm tasırımında, bayan solistlerin elbiselerinin üç parça olması dışında, gri ve siyah tonlarda yoğunlaşan parlak renkleri tercih etmiş. Okestranın sıkı bir müzik ziyafeti sunduğu ve solistlerin neşeli yorumlarıyla, seyirciyi gösteriye dahil ettikleri "Folklorama", sezonun görülmesi gereken yapımlarından.
İDOB (0212 243 20 11)