Kültür Sanat Oscar’ın adı ‘Oppenheimer’

Oscar’ın adı ‘Oppenheimer’

12.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

96. Oscar Ödülleri beklendiği şekilde sonuçlandı. Yedi ödülle geceye “Oppenheimer” damgasını vururken Gazze’deki ölümlerin durdurulmasına yönelik protestolar da öne çıktı.

Oscar’ın adı ‘Oppenheimer’

Aylar öncesinden yapılan tahminler tuttu ve 96. Oscar Ödülleri’nde zafer “Oppenheimer”ın oldu. 13 dalda adaylık sahibi yapım başta En İyi Film, Yönetmen ve Erkek Oyuncu olmak üzere yedi ödül kazanarak geceye damgasını vurdu. Christopher Nolan (yönetmen), Cillian Murphy (erkek oyuncu) ve Robert Downey Jr. (yardımcı erkek oyuncu) “Oppenheimer” ile ilk Oscar’larını kazandı. 

Haberin Devamı

Ödüllerde rekabet, En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde yaşandı. “Poor Things” ile Emma Stone ve “Killers of the Flower Moon” ile Lily Gladstone arasında kimin kazanacağı son dakikaya kadar tartışıldı. Bu kategoride Oscar’a aday olan ilk Amerikan yerlisi olan Gladstone’un ipi göğüsleme ihtimaline karşın Akademi, Emma Stone’a “La La Land”den yedi sene sonra ikinci Oscar’ını layık gördü. 11 dalda adalığı olan “Poor Things”, Stone’un ödülüyle birlikte teknik dallarla toplam dört ödül kazandı. Usta sinemacı Martin Scorsese’nin 10 dalda Oscar adayı filmi “Killers of the Flower Moon” ise geceden ödülsüz döndü.

Bu sene tarihte ilk kez 10 film adayından üçünün yönetmeni kadındı: Greta Gerwig “Barbie”, Celine Song (“Past Lives”) ve Justine Triet (Anatomy of a Fall). 2023’ün gişe rekortmeni “Barbie”, sekiz daldaki adaylıklarından sadece birinde ödül kazandı: Billie Eilish ve Finneas O’Connell imzalı “What Was I Made For?” ile En İyi Orijinal Şarkı Ödülü’nü. Billie Eilish bu ödülle 22 yaşında iki kez (ilkini “No Time to Die” ile kazanmıştı) Oscar kazanan en genç sanatçı oldu. 

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini gösteren “20 Days in Mariupol” En İyi Belgesel seçilirken Nazilerin Yahudi soykırımını anlatan “The Zone of Interest” En İyi Uluslararası Film Ödülü’nü aldı.

Oscar’ın adı ‘Oppenheimer’

Gecenin şovmeni Ryan Gosling

“Barbie”deki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday olan Ryan Gosling, ödülü “Oppenheimer” ile Robert Downey Jr.’a kaptırsa da gecenin yıldızı oldu. “Barbie”nin Oscar adayı şarkısı “I’m Just Ken”i sahnede dansçılar eşliğinde canlı söyledi. Marilyn Monroe’nun “Diamonds Are a Girls Best Friend”deki dans sahnesine göndermesi de dikkatlerden kaçmadı.

Protestolar ve ateşkes çağrısı

Oscar töreni daha başlamadan protestolar öne çıktı. Törenin düzenlendiği Dolby Tiyatrosu’nun yakınında konuşlanan göstericiler İsrail’in Gazze’ye saldırısını protesto etti. Protestolar nedeniyle tören geç başladı. Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish başta olmak üzere birçok sanatçı, törene Gazze’de ateşkes talebini simgeleyen kırmızı renkte broşlarla geldi. “Poor Things”in oyuncularından Rami Youssef “Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Filistin halkı için barış ve kalıcı adalet çağrısında bulunuyoruz. Bu evrensel bir mesaj: Çocukları öldürmeyi bırakalım. Daha fazla savaşın parçası olmayalım” dedi.