Kültür Sanat Portakal'ın teması: ”Mizah, Muhalefet ve Demokrasi”

Portakal'ın teması: ”Mizah, Muhalefet ve Demokrasi”

08.10.2012 - 10:03 | Son Güncellenme:

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin geleneksel korteji yapıldı.

Portakalın teması:  ”Mizah, Muhalefet ve Demokrasi”

Kortej öncesinde Antalya Kültür Merkezi (AKM) önünde düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Altın Portakal’ı ”Halkın Portakalı” olarak kabul ettiklerini belirtti. Altın Portakal’ın bu yılki temasının ”Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” olduğunu hatırlatan Akaydın, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

”Türkiye Cumhuriyeti gerçekten hoşgörüyle yönetilmesi gereken bir cumhuriyettir. Kin ve nefretle, öfkeyle yönetilmesi gereken bir cumhuriyet değil. Hoşgörüyü en güzel temsil eden de mizah. Mizah anlayışımızı yeniden gözden geçirmemiz lazım diye düşünüyorum. Muhalefetimizin, özellikle sanatsal muhalefetimizin çok daha özgürce yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin daha kaliteli bir demokrasiye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.”

Mustafa Akaydın, çeşitli davalar nedeniyle tutuklu bulunan kişileri hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

”İçlerinde belki benim idrak edemediğim suçlu insanlar olabilir, ama ben ’Hasdal’a ve Silivri’ye özgürlük’ diyorum. İçlerinde yakından tanıdığım bilim adamları var. Prof. Kemal Gürüz, Prof. Mehmet Haberal, Prof. Fatih Hilmioğlu... Bu insanların isimleri unutturulmaya çalışılıyor. Çok güzel milletvekilleri var, Mustafa Balbay... Çok güzel yazarlar var, Ergun Poyraz, Sevgi Erenerol, Doğu Perinçek... İçlerinde bir Cem Tuğamiral var ki ben bunun kadar vatansever bir Türk subayı, ben de subay çocuğuyum, tanımadım. Ben bu insanlara özgürlük diliyorum. Bu çağrı Antalya’nın.”

Haberin Devamı

Törene, eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de katıldı.

Konuşmanın ardından üstü açık araçlara binen sanatçılar, AKM önünden Büyükşehir Belediyesi’ne kadar düzenlenen kortejde halkı selamladı. Antalya halkı sanatçılara büyük ilgi gösterdi. Özellikle kortejin önündeki araçtan halkı selamlayan Türkan Şoray en fazla ilgi çeken isim oldu. Vatandaşlar Türkan Şoray’a çeşitli hediyeler verdi.

Öte yandan, kortej sırasında uzun süre Türkan Şoray’ın içinde bulunduğu aracın peşinden koşan Selma Utku adlı vatandaş, Şoray’ın dikkatini çekmeyi başardı. Türkan Şoray, eğilerek Utku ile fotoğraf çektirdi.

Selma Utku, yaptığı açıklamada, sırf Türkan Şoray’ı görmek için bir günlüğüne Ankara’dan Antalya’ya geldiğini anlattı. Şoray’a hayran olduğunu ve onun için kilometrelerce yürüyebileceğini belirten Utku, ”Yorulmadım, onun için yorulmuyorum. Sırf onun için geldim” dedi.

Sanatçılar daha sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen kokteyle katıldı. Bu sırada Anadolu Ateşi gösteri sunarken, Yaşam Akademi’nin zihinsel engelli sanatçıları da konser verdi.