Kültür Sanat Sanat yine dopdolu

Sanat yine dopdolu

02.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisi kasım sayısında da ilginç konular ve konuklarla okurlarının karşısına çıkıyor.

Sanat yine dopdolu

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Yatırım aracı olarak sanat, Nedret Güvenç’in tiyatro yazısı, Pınar Kür’ün Martin söyleşisi bunlardan bazıları.

Milliyet Sanat, kasım sayısının kapağına camaltı resminin önemli isimlerinden biri olan ve Ankara’daki yeni sergisiyle izleyiciyle buluşan Mevlut Akyıldız’ın “Kınalı Yapıncak” adlı eserini taşıdı. Mevlut Akyıldız’ın yeni sergisi “Poşadlar”ın yanı sıra pek çok sergi daha yer alıyor bu ay Milliyet Sanat’ın plastik sanat sayfalarında...
Evin Sanat Galerisi’nde 8 Kasım’dan itibaren izlenebilecek olan Nuri İyem sergisi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde sergilenen “Collected Visions”, 2. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Murat Morova’nın yeni yapıtları, Tayfun Pirselimoğlu’nun “...Ve Gemi Batıyor” adı altında bir araya gelen çalışmaları derginin plastik sanatlar sayfalarında okuyucuyla buluşuyor.
Ayrıca Sakıp Sabancı Müzesi’nde 24 Kasım’da açılacak olan “Abidin - Bir Dünya” adlı sergiden hareketle hem Abidin Dino’yu hem de eşi Güzin Dino’yu her yönüyle anlatan kapsamlı bir dosya da dergide yer alıyor.
Plastik sanatlar sayfalarının ilgiyle okunacak bir başka dosya konusu, “yatırım aracı olarak sanat.” Aslı Açıkgöz’ün hazırladığı dosyada Türkiye ve dünyada yatırım aracı olarak sanat ayrıntılarıyla ele alınıyor.

Hollywood’un muhalif sinemacıları
Sinema sayfalarının göze çarpan ilk yazısı Alin Taşçıyan’a ait. Taşçıyan, Jane Fonda’dan Sean Penn’e, Charlie Chaplin’den Humphrey Bogart’a, Mae West’ten Marlon Brando’ya kadar Hollywood’un muhalif sinemacılarını kaleme aldı. Agâh Özgüç ise Türk sinemasının muhalif ismi Yılmaz Güney’e odaklandı yazısında. Yaşamının 12 yılını hapishanelerde ve sürgünlerde geçiren Yılmaz Güney’in çok isteyip de çekemediği filmlerini, oynayamadığı rollerini anlattı. Sinema sayfalarında kasım ayı içerisinde yapılacak olan festivaller de unutulmadı. 
“Irina Palm” filmiyle Marianne Faithfull, Altın Portakallı “Yumurta”nın başrol oyuncusu Nejat İşler ve bu ay “Saklı Yüzler” adlı filmi vizyona girecek olan yönetmen Handan İpekçi sinema sayfalarının konukları arasında yer alıyor. Tabii ki yeni filmlere dair yazılar da...
Albümler, konserler
Milliyet Sanat’ın müzik sayfalarında kasım ayında konser verecek olan Stacey Kent ile Nana Mouskouri’nin ve ilk albümüyle dikkat çeken bağlamacı Taner Akyol’un röportajlarını okuyabilirsiniz.  Hilmi Tezgör’ün Elvis, James Dean ve Oscar Wilde üçlüsüne hayranlığıyla bilinen Morrisey’i ele alan yazısını ve Naim Dilmener’in müzikal güncesini de müzik sayfalarında bulabilirsiniz.

Nedret Güvenç’ten tiyatro üzerine
Ekim ayı ile birlikte hareketlenmeye başlayan sahne sanatlarına dair pek çok yazı yer alıyor kasım sayısında. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nce sahnelenen ve büyük beğeni toplayan “Tango Europa”, Oyun Atölyesi’nin yeni sezon yapımı “Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler”, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Kısasa Kısas” ve “Bir Mahalle ki” adlı oyunuyla ilgili incelemeler derginin sayfalarında okurla buluşuyor.
Usta tiyatrocu Nedret Güvenç ise kasım sayısına bir yazıyla katkıda bulunuyor. Güvenç yazısında geçmişe gidiyor, tiyatroda disiplin ve saygıyı anlatıyor.
Ekranın genç yüzleri
Televizyon sayfalarının bu ayki ilk konuğu olan Göksel Aymaz yazısında “Dış dünyayı evimize taşımakla gururlanan televizyon, her bir kanalında her akşam yayınladığı üç dört diziyle, ilişkimizin sadece bir dirsek temasından ibaret kaldığı kamuyu oturma odalarımıza misafir ediyor” diyor.
Orhan Tekelioğlu ise “Mafyöz hayatların sıradanlığı ve şaşaası” başlıklı yazısında “Sopranolar” ve “Kurtlar Vadisi” dizilerini karşılaştırıyor. Televizyon sayfasında gençler de yer alıyor bu ay. Ekranın genç yüzleriyle yapılan röportajları ilgiyle okuyacaksınız.

Pınar Kür, Milliyet Sanat için konuştu
Derginin edebiyat sayfaları Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Doris Lessing ile açılıyor. Aksu Bora imzalı yazıda Lessing, her yönüyle tanıtılıyor. Bütün şiirleri “Kaç Kişiyiz Kendimizde” başlığı altında yayımlanan Ahmet Oktay, yazdıklarıyla büyük tartışmalar yaratan Andre Gorz, yeni romanı “Suskunlar”dan hareketle İnsan Oktay Anar üzerine yazılan yazıları da görebilirsiniz edebiyat sayfalarında.
Köleliğin doğasını zengin bir kadının gözünden aktaran “Mal” adlı kitabın yazarı Valerie Martin ile yapılmış söyleşi de edebiyat sayfalarında yerini alıyor. Söyleşi, kitabı Türkçeye kazandıran Pınar Kür tarafından yapıldı.
Bir diğer söyleşide de yazar Lance Olsen, kısa bir süre önce Türkçe’ye çevrilen “Tedirgin Hazlar - Kafka Sonrası Bir Roman” ve “Nietzsche’nin Öpücükleri” adlı romanlarını anlatıyor.

Ayın DVD’si 'Avrupa’
Milliyet Sanat, bu ay okurlarına Lars Von Trier’in yönettiği “Europa / Avrupa” adlı filmin DVD’sini hediye ediyor. Savaş suçu üzerine sanrılı bir gerilim filmi olan “Avrupa”, Alman kökenli Amerikalı gencin garip, karmaşık, akıldan çıkmayacak öyküsünü anlatıyor.