Kültür Sanat Sanatçı kadınlar destek bekliyor

Sanatçı kadınlar destek bekliyor

17.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İyilik İçin Sanat Derneği, İsveç İstanbul Başkon- solosluğu’nun desteğiyle “Kadın Sanatçıların Türkiye’de Sanat Ekosistemine Bakışı Araştırması” başlıklı önemli bir araştırmaya imza attı.

Sanatçı kadınlar destek bekliyor

 KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Proje kapsamında Erzurum, Van, Mardin, Diyarbakır, Mersin, Nevşehir ve Sivas olmak üzere yedi ilden kadın sanatçıların kültür politikalarına ilişkin görüşlerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen dijital anketler, 280 kadın sanatçının katılımıyla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Atölye eksikliği var

Araştırmanın sonucunda dikkat çeken veriler ortaya çıktı. Ankete katılım sağlayanların önemli çoğunluğu aylık gelirinin asgari ücretin altında olduğunu belirtirken, ayda 10 bin TL’nin üzerinde kazanç sağlayanlar yüzde 3 seviyesinde. Katılımcıların yüzde 23’ü tüm geçimini icra ettiği sanattan sağladığını beyan ederken, neredeyse yarısı ise ailelerinin geçimini sağladığını söylüyor. Sanatla ilgilenmesine rağmen geçimini farklı bir işle sağlayanların oranı ise yüzde 23. Çoğunluğun daha önce hibe desteği olan bir projede yer almadığını söylediği araştırma raporunda, katılımcıların yaşadıkları şehirde yerel kültür politikaları hakkında çalışan sivil toplum insiyatifleri hakkında bilgisi de sınırlı. Katılımcıların yüzde 55’i ulusal çapta bir sanat etkinliğinde, bienalde, sanat festivalinde eserinin/performansının yer almadığını söylerken, yüzde 45 oranında katılımcı ise böyle bir etkinlikte yer aldığını bildiriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının en büyük iki eksiğinin atölye yokluğu ve malzeme yetersizliği olduğunu belirten katılımcılar, kendilerini en yetersiz gördüğü iki alanı ise animasyon oluşturmak ve üç boyutlu üretim yapmak olarak görüyor.