Kültür Sanat "Sanatçının izleyicisiyle bir araya gelme ihtiyacı var"

"Sanatçının izleyicisiyle bir araya gelme ihtiyacı var"

04.11.2020 - 18:17 | Son Güncellenme:

Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ArtweeksAkaretler sanatseverlerle buluşmaya başladı. Tüm dünyayı etkileyen corona virüs salgınının gölgesinde gündelik rutinlerimizi sürdürmeye çalıştığımız süreçte sanatseverler için bir nefes imkânı sundu. Geçtiğimiz yıllardaki gibi Sıraevler'de geçekleştirilen Artweeks'i Sabiha Kurtulmuş ile konuştuk. Etkinliğin direktörü ve katılımcılarından biri olan Sabiha Kurtulmuş, pandemi koşullarında 8 Kasım'a kadar açık kalacak olan Artweeks&Akaretler'i milliyet.com.tr'ye anlattı.

Sanatçının izleyicisiyle bir araya gelme ihtiyacı var

İhsan Dindar - milliyet.com.tr / ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

 

Zor dönemlerden geçiyoruz. Sanat da bu süreçten etkilendi. Ancak bir yandan da hayat gibi sanat da devam ediyor. Bu süreçte Artweeks@Akaretler2020'de ne gibi bir içerikle karşımıza çıkıyor?

Zor zamanları atlatmamızda, geleceğe dair umutlar beslememizde en büyük desteklerden biridir sanat. Tabii ki sadece pandemi değil, üzücü bir İzmir depremi de yaşadık ilk açıldığımız günlerde. Özellikle galeriler pandemi ile birlikte kapanan ilk sektörlerden ve uzunca bir süre de kapalı kaldık. Sergilerimizi, ana özelliğimiz olan açılışlarımızı yapamadık. Sanatı uzun bir sure çevrimiçi sergilerle gündemde tutmaya çalıştık ancak sanat eseri ve sanatçının izleyicisiyle bir araya gelme ve etkileşimde bulunmaya ihtiyacı var. Akaretler Sıraevler pandemi döneminde şartları en uygun binalardı. Gerek bahçeleri, gerek pencereleriyle sürekli temiz hava alabileceğimiz mekanlar... O yüzden son dakika da olsa bir araya gelmeye karar verdik.

Haberin Devamı

 

Salgın süreci sanatçı katılımı konusunda negatif bir etkisi oldu mu?

Sanatçılar galerilerinin sunumlarıyla birlikte etkinliğe katıldılar. Yani her galeri kendi sanatçılarından oluşan bir seçki/yerleştirme ile Artweeks'te yer alıyor. Açılışa gelebilen sanatçılar olduğu kadar katılamayanlar oldu. Kendilerini temsilen eserleri sanat izleyicileriyle buluştu.

 

Katılımcı galeri konusunda nasıl bir politika belirlediniz? Özellikle eserlerin seçimi konusunda?

Artweeks Akaretlerin ana özelliği olan, benzer ve birbirini destekleyen yapıların dayanışma ile organik bir biçimde bir araya gelme özelliği yine bu edisyonda da öne çıktı. Her edisyonda bina sayımız farklı, bu sene daha küçük bir katılımla ancak Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği Covid talimatlarına bağlı olarak güvenli bir şekilde sanatseverlerin izlenmesine açıldık. Her galeri kendisine bağlı çalışan sanatçılardan oluşan bir seçki ile Artweeks Akaretler'de.

 

 

Etkinliklere katılım konusunda insanların bu süreçte biraz çekingen olduğunu görüyoruz. Ne gibi önlemler aldınız bu noktada?

Bizler de her gün haberleri takip ediyoruz. Tabii ki pandemi ciddi bir konu. Bizler de bu konuda oldukça hassasız. Her bina girişinde özel güvenliğimiz ateş ölçüyor ve kişi sayısı tutuyor. Aynı zamanda binaların temiz hava ile havalandırılması da ziyaretçilere güvenli bir ortam sunuyor.

Haberin Devamı

 

Siz hem galeri hem de organizatör olarak Artweek@Akaretler içindesiniz. Mevcut koşulları ve önümüzdeki süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sanat sektörü pandemiden önce de oldukça zor bir süreçten geçiyordu. Pandemi ile birlikte aylarca kapalı kalmak bizim sektör için durumu iyice zorlaştırdı. Uluslararası dolaşımın da yine uzunca bir sure mümkün olmadığını düşündükçe, su an her ülkenin yaptığı gibi yerel sanatçılarımıza odaklanmak, onları desteklemek gerekiyor. Ayni şekilde galericiler de olumsuzluklardan çok etkilendiler. Kurumsal varlıklarını sürdürmekte ciddi bir şekilde zorlanıyorlar. Farklı yapılaşma ve birlikteliklerle bu zorlu surece dayanmak gerekecek.