Kültür Sanat Tarihimiz onarılıyor

Tarihimiz onarılıyor

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyetimizin 100. yılında tarihimizin önemli yapıları Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından onarılarak halkla yeniden buluşturuldu.

Tarihimiz onarılıyor

Bunlar arasında en çok dikkat çeken ise Topkapı Sarayı’ndaki büyük restorasyon oldu. Tarihî Yarımada’ya yayılan görkemli yapısıyla turistlerin akınına uğrayan saray kompleksinde 2014 yılından beri kapalı olan Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu ve Hazine Koğuşu yeniden ziyarete açıldı. Mecidiye Köşkü, 165 yıl aradan sonra ilk defa halkla buluştu. Sarayın dördüncü avlusu olan Köşkler Bahçesi’ndeki yer alan köşkün hem dış yapı hem de iç mekân restore edilirken sarayın Enderun Avlusu’nda yer alan Mukaddes Emanetler Dairesi ise yeniden düzenlendi. Nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılımıyla yapılan törenin ardından açılan alanlar ziyaretçilerin de yoğun ilgisiyle karşılaştı. Dünyada eşi benzerine az rastlanır bir yapıya sahip olan Topkapı Sarayı, restorasyonun ardından üç günden 60 bin kişiyi ağırlayarak yaz aylarının en yoğun zamanlarını yakalamıştı.  

Haberin Devamı

Restorasyon kapsamında depolarda duran tarih de gün yüzüne çıkarıldı. Sarayın hazinesinde olan yüzlerce eser restore edilerek ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Toplamda bin 200 olan ziyaret edilebilen taşınabilir tarihî eser sayısı bu restorasyon sonrası 3 bin 500 sayısına ulaştı. Restorasyondan sonra ziyaret edilebilen alanlara 2 bin 150 metrekare daha eklenmiş oldu. Ayrıca yapılan tüm restorasyonlar Milli Saraylar Başkanlığı tarafından  hazırlanan iki ciltlik kitaba da dahil edildi. Topkapı Sarayı’na dair tüm detayları anlatan eser şimdiye kadar saray hakkındaki en kapsamlı yayın olma niteliği taşıyor. Sarayın tüm dünyaya tanıtılması için hazırlanan eserde sarayın mimarisi, bölümleri ve koleksiyonları detaylı bir şekilde yer alıyor.