Kültür Sanat ‘Telif esersiz yapay zekâ eğitilemez’

‘Telif esersiz yapay zekâ eğitilemez’

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ChatGPT’nin şirketi OpenAI’ın Britanya parlamentosundan, telifli eserleri ücretsiz kullanmasına izin vermesini talep ettiği açıklandı.

‘Telif esersiz yapay zekâ eğitilemez’

OpenAI bir komiteye, bu tür verileri kullanmadan yapay zekâ modelini eğitmenin imkânsız olduğunu ifade etti. The Telegraph’a göre OpenAI, “Bugün telif hakkı; blog yazıları, fotoğraflar, forum gönderileri, yazılım kodu parçaları ve hükümet belgeleri de dahil neredeyse her türlü insan ifadesini kapsadığından günümüzün önde gelen yapay zekâ modellerini telifli materyalleri kullanmadan eğitmek imkansız olur” diye belirtti. Şirket, Lordlar Kamarası İletişim ve Dijital Komitesi’ne sunduğu bildiride, “Eğitim verilerini bir asırdan daha uzun süre önce üretilmiş kamu malı olan kitap ve çizimlerle sınırlamak ilginç bir deney ortaya çıkarabilir ama bugünün yurttaşlarının ihtiyaçlarını karşılayan yapay zekâ sistemlerini sunmaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana Sarah Silverman, Margaret Atwood, John Grisham ve George R.R. Martin gibi ünlüler ve yazarlar, yapay zekâ sistemini eğitmek için metinlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle yapay zekâ şirketine dava açmıştı.

Yazarlar