Kültür Sanat Ulusal Mimarlık’ın öncü eserleri

Ulusal Mimarlık’ın öncü eserleri

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

1927-1930 yılları arasında inşa edilen, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserlerinden olan Türk Ocakları Merkez Binası, günümüzde Ankara Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmet veriyor.

Ulusal Mimarlık’ın öncü eserleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen restorasyon ve teşhir/tanzim çalışmaları neticesinde müzenin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 28 Aralık 2020’de Atatürk’ün Ankara’ya gelişine ithafen Atatürk’ün sevdiği eserlerin seslendirildiği bir konserle gerçekleştirildi. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserlerinden olan ve Türkiye’de müze olarak inşa edilen ilk yapı Ankara Etnografya Müzesi yine restorasyon çalışmaları neticesinde 2022 yılında ziyarete açıldı. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, günümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor. Binanın açılışı 8 Mart 2020’de Emine Erdoğan tarafından yapıldı.

Haberin Devamı

II. Dünya Savaşı yıllarında II. TBMM sığınağı olarak inşa edilen “Sığınak” ise 2021 yılında bir sergi mekânı olarak sanatseverlerle buluştu. Atatürk’ün direktifleriyle 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulan ve İş Bankası’nın Ankara Ulus semtinde yer alan tarihî bina İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak hizmet veriyor. Ziraat Bankası Müzesi de açılan önemli müzeler arasında yer aldı.

Yeni müzeler

2002 yılında 92 olan özel müze sayısı 2022 yılında 357’ye yükseldi. 20 yılda sanatın gücünü gösteren müzeler halkla buluştu. Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Baksı Müzesi, Orhan Kemal Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Kelime Müzesi gibi müzeler Türk ve dünya sanatından özel projelere imza atıyor. 2022-23 yılı içinde 56 müze ilk kez ziyarete açıldı, 18 müze yeni binalarına taşındı. Son üç yılda ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 16 yeni müze ziyaretçilere kapılarını açtı. Batman Hasankeyf Müzesi (II. Etap), Kayseri Yeni Arkeoloji Müzesi, Muğla Milas Taş Eserler Müzesi, Hatay Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi, İstanbul Havalimanı Müzesi, Tunceli Müzesi, İstanbul Galata Kulesi bu müzeler arasında bulunuyor.

Haberin Devamı

Arkeoloji mirasımız burada

Müze olarak inşa edilen, Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliğini taşıyan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Klasik Binası’nın güçlendirme, restorasyon çalışmaları 2022 yılında tamamlandı ve müze ziyarete açıldı. Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne miras kalmış bir kurum olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, ülkemizdeki ilk müzecilik çalışmalarını bünyesinde barındırıyor. Osman Hamdi Bey öncülüğünde gelişen Arkeoloji Müzesi müze binası olarak inşa edilmiş ender yapılardan biri. Dış cephesi ve eşsiz arkeoloji koleksiyonuyla dünyanın sayılı müzeleri arasında gösteriliyor.