Kültür Sanat Varınca, Doğan Ödülü’nü aldı

Varınca, Doğan Ödülü’nü aldı

20.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl resim dalında verilen Aydın Doğan Vakfı Ödülü’ne değer görülen ressam Adnan Varınca, ödülünü önceki akşam düzenlenen törenle aldı

Varınca, Doğan Ödülü’nü aldı

Tahsin Aksu - İstanbul

Aydın Doğan Vakfı (AD) tarafından 10 yıldır farklı alanlarda verilen Aydın Doğan Ödülü’nü bu yıl kazanan ressam Adnan Varınca, önceki akşam düzenlenen törenle ödülünü İstanbul Valisi Muammer Güler ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın elinden aldı.

Hürriyet Medya Tower’sda düzenlenen törenin sunucusu Korhan Abay, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın 1997’de yapılan ilk ödül töreninde yaptığı konuşmayı hatırlatarak, “Sayın Doğan, ihdas ettikleri bu yeni ödülün, çocukları ve torunları tarafından aynı önem ve özenle sürdürülmesini arzuladıklarını belirtiyorlardı.

'Doğan yol gösterici’
Neyse ki bu dileğin bir bölümü gerçekleşmedi. Ödül 10. yılını, Türkiye’de bilim, kültür ve sanat alanındaki en prestijli organizasyonlardan biri olarak doldururken, Sayın Doğan evlat ve torunlarının yol göstericisi olarak, adını taşıyan ödülü, 10. kez sahnede bizzat vermeye hazırlanıyor” diye konuştu.
Dünyada her yıl binlerce ödül verildiğini belirten Abay, şöyle devam etti:

“Elbette her ödül değerlidir. Ama bazıları, çeşitli nedenlerle önem ve saygınlık açısından öne çıkarlar. Nobel Ödülü, Pulitzer Ödülü, Henry Ford Çevre Ödülü gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Ödülün önemi, her şeyden önce ödülü veren kuruluşun saygınlığıyla doğru orantılıdır. Aydın Doğan Vakfı, bilim, kültür, sanat, spor ve sağlık alanlarına yönlendirdiği kaynaklar ve verdiği engin desteklerle, ülkemizde bu saygınlığı sonuna kadar hak eden en seçkin kuruluşlardan biri olmayı başarmıştır. Bu başarıdaki en önemli pay, hiç kuşkusuz, vakıf başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, vakfın sayın yürütme kurulu başkanının hanesine yazılmalıdır.”

Keman virtüözü Atilla Aldemir ve arkadaşlarının konseriyle devam eden törende konuşan AD Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ise şunları söyledi:

'Değerler silsilesi’
“Aydın Doğan Vakfı, eğitim ve kültürün hayatlara yön verdiğine ve hayatları değiştirdiğine, kaliteli kültür ve sanat insanlarının ülkelerin ilerlemesine ve uluslararası saygınlığında önemli elçiler olduğuna inanıyor. Bu amaçla verilen ödüller, yaptırılan okullar, yurtlar, konferans salonları, gençlerin spor, lisan, sanat eğitimi için yapılan sayısız katkılar, yarışmalar vakfımızın amaca yönelik giderlerinde en önemli yeri tutmaktadır.”

Aydın Doğan Ödülü’nün söz konusu etkinlikler içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu vurgulayan Fetvacı, “10 yıldır verilen bu ödülleri art arda okuduğunuzda sadece bir isim listesi değil, kültürel hayatımızı ve dolayısıyla tüm hayatımızın kalitesini zenginleştirenlerin oluşturduğu değerler silsilemizin zirveleri olduklarını göreceksiniz.

Bu ödülü ayrıcalıklı kılan, Cumhuriyet Türkiye’sinde ulusal ve uluslararası platformda övgü kazanan eserlerin, özverili çalışmaların yaratıcılarının, mesleklerine başladıkları günden bugüne kadar gösterdikleri başarıların taçlandırılmasıdır” diye konuştu.

Saygınlığa özen
AD Vakfı olarak ödül verilecek alanların iyi seçilmesine ve seçici kurulların saygınlığına özen gösterdiklerini kaydeden Fetvacı, şöyle devam etti:

“Bu yıl vakfımız, ülkemizdeki zengin sanatsal üretim çeşitliliği içinde temel bir disiplin olan resim alanını gündeme getirmek, yaratıcılığı görünür kılmak ve gelecek kuşakları özendirmek amacıyla Aydın Doğan Ödülü’nün güzel sanatların resim dalında verilmesini kararlaştırdı. Sayın Adnan Varınca da 'sanatının başından bu yana izlediği inançlı ve kararlı, aynı zamanda çağdaşlık ölçülerine açık sanatçı tutumu, pentür değerlerine öncelik veren dikkat çekici eğilimi nedeniyle’ ödüle layık görüldü.”

Çok heyecanlandı
88 yaşındaki ressam Varınca, ödülünü Vali Muammer Güler’in elinden aldı. Güler, ödülü verirken “Çok önemli bir ödül ve gerçekten bu ödülü hak eden bir ustaya gidiyor” diye konuştu. Varınca’ya 50 bin YTL’lik para ödülünü Doğan takdim etti. Ödülünü alırken çok mutlu olduğu gözlenen Varınca, heyecandan konuşamadı ve “Teşekkürler” demekle yetindi.

VARINCA KİMDİR?
1918’de İstanbul’da doğan Adnan Varınca, 1938’de Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Leopold Lèvy ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun atölyelerinde eğitimini sürdüren Varınca, 1948’de mezun oldu. 1949 - 1956 arasında ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yaptı. İlk kişisel sergisini 1949’da İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi’nde açtı.

1957 ile 1973 arasında Paris’te resim çalışmalarını sürdüren sanatçı, Paris’teki Türk ressamların Güzel Sanatlar Akademisi’nde açtığı sergilere ve Besançon’da “Altı Türk Ressamı” sergisine katıldı. 1973’te İstanbul’a dönen Varınca, 1975’te İstanbul Belediyesi Şehir Galerisi’nde toplu yapıtlarını sergiledi. Adnan Varınca, 1980 yılında Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü’nü Turan Erol’la paylaştı.