Kültür Sanat Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

14.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Hasretinden Prangalar Eskittim
Ahmed Arif / Everest Yayınları / Şiir / Fiyatı: 3.500.000 TL.
Yeni yayınlar
Ahmed Arif’in on dokuz şiirden oluşan kitabı tek şiir kitabı "Hasretinden Prangalar Eskittim", Everest Yayınları’ndan çıktı. Kitap, böylece 45. baskısını da yapmış oldu. Yeni baskısında Yılmaz Odabaşı tarafından hazırlanan ve şairin yaşamına ilişkin bilgiler sunan bir metin de eklenmiş. Okurunun bütün beklentilerine rağmen ikinci bir şiir kitabı yayımlanmayan Ahmed Arif’in ilk ve tek kitabının her geçen yıl daha da yaygınlaşarak okunması şairi eşsiz kılan faktörlerden biri. 1927’de Diyarbakır’da doğan şair, ata binmeyi, silah kullanmayı, Kürtçe’nin lehçelerini Siverek’de; Arapça’yı ve aşiret ilişkilerini Harran’da öğrendi. Çocukluk döneminde yaşadıkları, şairlik serüvenine kaynaklık edecek kadar derin izler bıraktı.

Ferhad ile Şirin
Nâzım Hikmet / Tiyatro / Yapı Kredi Yayınları / Fiyatı: 8.000.000 TL.
Edebiyatın yanı sıra tiyatro ve sinema da Nâzım Hikmet’in ilgi alanına girmiş, şair, pek çok filmin senaryosunu yazdığı gibi çekimlerine de katkıda bulunmuş. Gazete yazıları, romanları, öyküleri, çevirileri de olan Nâzım Hikmet’in yapıtları, 1938’den 1965 yılına dek Türkiye’de yasaklıydı. Güçlü bir dramatik yapı, çok kişili doğal bir diyalog akışı, zehir zıkkım politik eleştiriden toplum sorunlarının kökenine inen bir dram anlayışı... Nâzım Hikmet, şairliğine eş bir oyun yazarı olduğunu da gözler önüne seriyor...

Hain Bir Avrupalının İtirafları
Jan Myrdal / Çeviri: Müfit Günay / Roman / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Fiyatı: 5.000.000 TL.
İsveç’in en saygıdeğer entelektüellerinden biri olan Jan Myrdal’ın bu kitabı, yayımlandığında New York Times Book Review tarafından yılın en önemli on kitabından biri olarak tanıtılmıştı. Bir eleştirmen kitaba ilişkin şunları söylüyordu: "Anlatı boyunca zaman ve mekân, ironi ve nostalji, öfke ve vicdan azabı arasında gidip gelen yazarın nişan tahtasının halkaları, tüm Batı’yı kapsıyor. İtiraflar, aslında eğitimli, son derece özgür ve sofistike olan muhteşem Avrupalıları, yani bizleri kalbimizden vuruyor."

Yarının Dünya Düzeni
Mehmet Rıza Sungur / E Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 4.500.000 TL.
"...Globalleşen dünyada hataların bedeli tüm insanlığın sonu olabilir. İnsanlık, içine girdiği bilgi teknolojileri dönemine uyum sağlamalı, eski kalıplardan sıyrılmalı. Şu anda yaşanan duraklamaya bakarak buluşların sonu geldi, denilemez. İnsanların paniğe kapılacağı bir ortam, dünya sistemini telafisi zor bir şekilde yaralayabilir. Tüm insanların yaşamları, zenginlik ve sağlıkları risk altındadır. Geleceğin belirsizliği önceden yapılabilecek hazırlıklarla azaltılabilir. Gelecek iyi düzenlenirse, bütün insanlık daha yüksek yaşam standartlarına ulaşabilir..."

Osmanlı - Safevi İlişkileri
Adel Allouche / Çeviri: Ahmed Emin Dağ / Anka Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 7.500.000 TL.
"Osmanlı - Safevi İlişkileri / Kökenleri ve Gelişimi" isimli kitabında yazar, Şah İsmail ile birlikte Safevilerin yükselişi, Safevilerin Anadolu’daki Türkmen kabileleri üzerindeki nüfuz ve etkisi ve Şah İsmail’in Anadolu’ya yönelik hedefleri üzerinde duruyor. İlişkilerin başlangıcı ve gelişimi incelenirken II. Beyazid’in Safevilere karşı savunmacı bir pozisyon takındığı, I. Selim zamanında ise saldırgan bir politika güdüldüğü görülüyor. Çalışma, Memlükler, Özbekler ve Hindistan Moğolları ile Hıristiyan Batı’nın da rollerini inceliyor.

Ölüler Kitabı
Mesut Yar / Alfa Yayınları / Deneme / Fiyatı: 6.200.000 TL.
"Ölüler Kitabı"nın yazarı, Kanal 6 Anchorman’ı olarak ekranlarda sık sık karşılaştığımız bir yüz. Fakat bu kitap, onun hi tanık olamadığımız silueti. Uzun yıllar boyunca azınlıklar içinde yaşayan ve azınlıkta kalmayı tercih eden Mesut Yar, "Ölüler Kitabı"nda "cinai" aşkların öyküsünü yazıyor. Titrek bir katilin anlattığı hikayeleri kimse dinlemek istemese de, "Ölüler Kitabı1nda her cinayet bir aşk, her aş bir av hikayesi. Örümceğin aşkı misali, sevişmek hem zulmüdür erkeğin, hem yaşadığının farkına vardığı biricik an. Çok defalar bir örümceğin dişleri arasında can vermiş bir kahramandır cinai aşkların meselcisi.

Senmut’un Oğlu Sinuhe
Mika Waltari / Çeviri: Nazlı Özgün / IQ Yayınları / Roman / Fiyat: 6.200.000 TL.
"...Üzülme yüreğim, kabahat senin değil ki! Bu dünyada olup bitenlerde anlam mı arıyorsun? Herşey boş! Ne iyiliğin ne de kötülüğün bir anlamı var. Sadece nefret, cimrilik ve açgözlülük dünyası. Senin ne suçun var Sinuhe? İnsan hep aynı insandır, değişeceği de yok. Yıllar geçiyor, insanlar doğuyor ve insanlar ölüyor. Yaşamak bir mücadele, kimse mutlu değil! Senin ne kabahatin var Sinuhe?" İki ciltten oluşan kitabın ilk cildinde, Mısırlı bir putperestle tek bir yaratıcı olduğuna inanan ve ona ibadet eden firavun arasında yaşanan savaşları anlatıyor.

Kırılgan Bilim
Robin Baker / Çeviri: Murat Sağlam / Güncel Yayıncılık / Bilim / Fiyatı: 7.450.000 TL.
"Kırılgan Bilim / Manşetlerin Ardındaki Gerçek"in yazarı Robin Baker, insan davranışının evrimine ilişkin çalışmaları ile tanınıyor. Yazar, bir dizi açık, ayrıntılı ve mantıklı analizle genetik değişime uğratılmış yiyecekleri, klinik depresyonu, küresel ısınma ve gen bilim de dahil olmak üzere bugünün en sıcak meselelerini ele alıyor. Tüketiciler olarak doğru olduğuna inanmak zorunda olduğumuz bilimin, henüz tümüyle anlaşılmamış karmaşık konularını basitleştirme amacı güden medyanın, çoğunlukla yanlış yönlendirici olduğunu iddia ediyor.

İnsan Hakları
Etem Levent / Babıali Kültür Yayıncılığı / Araştırma / Fiyatı: 7.000.000 TL.
Belgelere dayalı ilkeler çerçevesinde yapılan bu araştırmada, "ülkemizin Avrupa Birliği’ne girme sürecinde, uluslararası belgelerde insan hakları nasıl ele alınmıştır?", "Anayasamızda temel hak ve hürriyetlerle ilgili yaklaşım nedir?", "Ülkemizdeki vatandaşların yüzde 99’u Müslüman olduğuna göre, İslâm dininin temel kaynaklarına göre, konu ne şekilde belirlenmiştir?", "Çağımızda yeni gündeme gelen bazı insan hakları ihlalleri konusuna, İslâm ilimlerinde yer verlmiş midir?" gibi sorulara cevaplar aranmış.

Kalbin Hazinesi Zeytinyağı
Michel Montignac / Çeviri: Aslı Küçük / Alfa Yayınları / Sağlık / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Michel Montignac, şişman ya da aşırı kilolular için geliştirdiği sıradışı diyet programını ilk kez 1987’de kitap haline getirdi ve ilk baskısı aynı yıl Fransa’da yayımlandı. Ancak o dönem hiçbir yayıncı kitabı basmayı kabul etmedi. Gerekçeleri, kitap içeriğinin resmi diyet söyleminde sorun yaratmasıydı. İlk baskısı yazarın parasıyla yayımlanan kitap, 1992’de tüm dünyada bestseller olmuştu. Kitap, Alfa Yayınları, zayıflama ve zayıf kalmaya ilişkin alternatif bir yöntemle çözüm öneren 10 ciltlik Montignac serisinin üçüncü cildi.

Sovyet Edebiyatı Üzerine
Andre Bonnard / Çeviri: S. Canbolat - M. Erdal / Evrensel Basın Yayın / İnceleme / Fiyatı: 3.000.000 TL.
"Bir Antik Yunan uygarlığı uzmanının hangi sıfatla Sovyet edebiyatından söz edeceğini insan kuşkusuz biraz şaşırarak kendi kendine soracaktır. Biricik konusu insan, edebiyatın dünyasında yaşayan birinin, bir zamanlar eski Yunan hümanizmasının yapmış olduğu gibi, sırası gelince gücümüzü çoğaltmaya ve edimlerimizi beslemeye yetenekli bir insanın düşüncesini zamanımıza öneren bir edebiyatın çağdaş dünyada var olup olmadığını sormaktan başka yapabileceği bir şey yoktur..."

İslâm Mistik Düşüncesi
Toshihiko Izutsu / Çeviri: Ramazan Ertürk / İnceleme / Anka Yayınları / Fiyatı: 7.000.000 TL.
Yazar, İngilizce, Farsça, Almanca, Fransızca, Çince, Sanskritçe ve Yunanca başta olmak üzere otuzun üzerinde dili akıcı bir şekilde konuşup anlayan bir dil dahisiydi. Bu yeteneği sayesinde farklı düşünce sistemlerini inceleme fırsatı bulan yazar, bu kitabında, "İslâm’da Metafizik Düşüncenin Temel Yapısı", "İslâm Tasavvufu ve Zen Budizmi’nde Sürekli Yaratma Kavramı" konulu makaleler sunuyor.

Geç Gelen Mutluluk
Danielle Steel / Çeviri: Sevil Hatan / Roman / Beyaz Balina Yayınları / Fiyatı:8.500.000 TL.
Kitap, Isabelle’nin içsel serüvenini anlatıyor. Isabelle, genç ve asil bir kadındır, ama mutsuz bir evliliği vardır. Hiç ummadığı sir anda karşısına çıkan Bill, varlıklı bir adamdır ve Isabelle’nin hayatının dönüm noktası olmuştur. Kitap, evlilik yaşamında sevginin ve mutluluğun önemini konu alan bir roman. Pek çok kadının dile getiremediği sorunların altını çizen bu roman, başka hayatlara da ışık tutmayı hedefliyor.

Kar Altında Güller Var
Remzi İnanç / Anı / Papirüs Yayınları / Fiyatı: 4.500.000 TL.
Kitapta yer alan yazıların büyük bir bölümü, artık aramızda olmayan sanat - adamlarını anlatıyor. "Yazdığım bu yazıların ana izleği, yaşadığım kişisel tanıklıklar, izlenimler ve zaman zaman dostlarımla yaptığım söyleşmelerden oluştu," diyen yazar, kitabı sadece anılarla değil, şiirler ve söyah beyaz fotoğraflarla da beslemiş. Ceyhun Atuf Kansu, Necip Fazıl Kısakürek, Sabahattin Ali, Uğur Kökden, Oğuz Tansel, Server Tanilli, Orhan Asena, Enver Aytekin kitapta yer alan kimi isimler...

Polisiye Kitaplar
Üçüncü Seçenek
Vince Flynn / Çeviri: Enver Günsel / Remzi Kitabevi / Fiyatı: 10.000.000 TL.
Beyaz Saray’a yapılan terörist saldırıların yaraları henüz sarılırken CIA’in üst düzey anti - terör ajanı Mtch Rapp’e yeni bir görev verilir. Hedefi, dünyanın en güçlü terör destekçilerine çok gizli bir teknoloji satmayı planlayan ünlü bir Alman sanayicisidir. Ancak Rapp’ın bilmediği bu görevin arkasında kendi hükümeti içinde yer alan ve onu bir piyon gibi kullanmak isteyen gizli güçlerin var olduğudur.

Matruşka
M. Metin Kaplan / Timaş Yayınları / Fiyatı: 9.500.000 TL.
1990 sonrası yıllar, Türkiye’nin kelimenin tam anlamıyla birkaç yüzyılda yaşamadıklarını bir anda yaşamaya başladığı dönemdir. akşam zengin yatıp sabah fakir kalkanlar, sabah güne "hiç kimse" olarak başlayıp, akşam bütün Türkiye’nin tanıdığı bir insan olarak gününü bitirenleri tanıdığımız yıllar. Metin Kaplan, bu zenginliği gören ve ucundan kıyısından yaşayan biri olarak zamanımıza tanıklık ediyor kalemiyle... Ve bir iddiası var: "Susurluk Olayı" hakkında bütün bildiklerinizi unutun ve Matruşka’yı okuyun!

Buzdan Gözyaşı
Ferhat Ünlü / Bakış Yayınları / Fiyatı: 6.000.000 TL.
Türkiye’de yaşayan Amerikalı bir yazarın Eyüp Mezarlığı’nda kaybolmasıyla başlayan esrarengiz olaylar zinciri hem Türk hem de Amerikan istihbaratının ilgisini çeker. Bir MİT görevlisiyle CIA ajanı, olayı soruşturmakla görevlendirilir. İstihbaratçılar olan biteni anlamak için işe koyulunca karmaşık bir labirente daldıklarının da farkına varırlar. Bu arada istihbaratçıların farklı yaklaşımları kimi zaman ilginç rekabetlere de yol açar. Kitap, Garih cinayetinden esinlenilerek yazılmış.

Rüzgâr, Kan ve Kelebek
Ayşe Akdeniz / Doğan Kitap / Fiyatı: 9.750.000 TL.
Soğuk bir kış akşamında, İstanbul’da bir gece kulübünde genç bir kadın, kalbinden hançerlenerek öldürülür. Tanınmış arkeolog Rüzgar Kızıldeniz’in tesarüfen tanık olduğu bu cinayet onu Londra, Beyrut, Atina, İstanbul, Rodos hattında gelişen ölümcül bir maceranın içine sürükleyecektir. Bir ucunda Piri Reis’in sır dolu haritaları vardır bu maceranın, diğer ucunda Usame bin Ladin’in adamları... Piri Reis haritalarında gizlenen antik bir Ege uygarlığı ile Artemis’in sırrı da, bu kovalamacanın sonunda aydınlanacaktır.





KÜLTÜR & SANAT