Gündem Kumdan kaleler yapacağı yerde

Kumdan kaleler yapacağı yerde

03.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de dört yılı deviren iç savaşın yarattığı mültecilerin yaşadıkları Türkiye kamuoyu tarafından da kanıksandı. Fakat Bodrum’da sahile vuran bir çocuk cesedi insanlığın göz ardı ettiği utancı hatırlattı

Kumdan kaleler  yapacağı yerde

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Ege denizi üzerinden Yunanistan’a geçmek için iki saat arayla denize açılan kaçakların içinde bulunduğu iki ayrı lastik bot battı. İlk botta 2’si çocuk 8, ikinci botta ise 3’ü çocuk 4 kişi olmak üzere toplam 12 kişi yaşamını yitirdi. Dokuz kişinin kurtulduğu olayda, suda kaybolan 2 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışması başlatıldı. Aylan (3) ve Galip (5) kardeşlerin kıyıya vuran minik bedenlerini görenler, gözyaşlarını tutamadı. Suriyeli çocukların yakınları cesetleri teşhis ederken sinir krizi geçirdi.

Haberin Devamı

Bir bot geri döndü

Akyarlar Mahallesi Aspat Mevkii’nden, Kos adasına geçmeye çalışan Suriye uyruklu 17 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı. Suya düşen kaçaklardan 2’si çocuk 8 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Bölgede devriye görevini yürüten Sahil Güvenlik ekiplerinin fark ettiği kaçaklardan 7 kişi kurtarılırken, 2 kişi de kayboldu.

Sahil Güvenlik ekipleri bir helikopter, bir uçak ve beş bot ile bölgede arama kurtarma çalışması başlattı. Bu sırada iki metrelik botla denize açılan Pakistan uyruklu 9 kaçak, ekiplerin uyarıları üzerine geri döndü. Karaya çıkan kaçaklar, sudaki cesetlerin toplanmasını izledi.

3 yaşındaydı

İlk olayın şoku atlatılmadan Bodrum’dan ikinci facianın haberi geldi. Yine İstanköy’e gitmek üzere lastik botla yola çıkan ve içinde Suriye’nin Kobani kentinden gelen 6 kişinin bulunduğu lastik bot battı. Bu olayda, yaşları 3 ile 8 arasında değişen 3 çocuk ile 1’i kadın olmak üzere 4 kişi boğularak yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Ölenlerin cesetleri dün sabaha karşı saat 06:00 sıralarında, Ali Hoca Burnu Plajı’ndan karaya vurdu. Çocukların üstlerinde can yeleği olmadığı görüldü. Karaya vuran çocukların minik bedenlerini su sporları işletmecileri bularak jandarmaya haber verdi. Olay yerine gelen jandarma, inceleme yaptı.

Minik bedenlerin kıyıda öylece hareketsiz yattığını görenler gözyaşlarını tutamadı. Cesetler, Bodrum Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Sağ kurtulan 2 kişi ise Ali Hoca Burnu’nda karaya vurdu. Yine su işletmecileri tarafından bulunan yarı baygın kaçaklar, ambulansla hastaneye kaldırılıp tedaviye alındı. Hastane morguna gelen kaçakların yakınları, olayda ölen 4 kişiden 3’nün Kobanili Rihan Kurdi’nin (35), çocukları Aylan Kurdi (3) ile Galip Kurdi (5) olduğunu teşhis etti. Morg önünde sinir krizleri geçiren yakınları, kurtulan 2 kişiden birinin de faciada eşini ve 2 çocuğunu kaybeden Abdullah Kurdi olduğunu belirledi.

10 kişilik botta 17 kişi

Faciadan sağ kurtulanlardan Suriyeli Omer Mohsin 10 kişilik bota 17 kişi bindirildiklerini söyledi. Mohsin “Kardeşim Bekir kayboldu. Kişi başı 250 euro ödemiştik” dedi.

Haberin Devamı

Kaçakların bölgeyi sürekli kullandığını belirten su sporları görevlisi Kaan Cingisiz, “Tesisin yan tarafındaki dere yatağının içinde gece saatlerinden itibaren hareketlilik başlıyor. Botlarını burada şişiriyorlar ve hızlı bir şekilde denize taşıyarak kısa bir sürede de denize açılıp, gidiyorlar. Elimizden bir şey gelmiyor. Bazılarını uyarıyoruz ama bazıları dinlemeden yollarına devam ediyor. Büyük ihtimalle bu botlar arızalı veya patlak olabilir, çünkü hava çok düzgün ve fırtına rüzgar yoktu” diye konuştu. Öte yandan Sahil Güvenlik ekipleri gece boyunca İstanköy’e geçmek isteyen 100’ü aşkın mültecinin kurtarıldığını kaydetti.