Gündem Kurban Bayramına sayılı günler kaldı

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı

18.09.2014 - 12:56 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı'na 1 aydan kısa bir süre kaldı. 4 Ekim'in Cumartesi'ye denk gelmesiyle beraber Kurban Bayramı'nın 3 Ekim Cuma günü arefesi ve ardından gelen Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı günlerinde kutlanılacak.

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı

Ekim ayının ilk haftasına denk gelen Kurban Bayramı'na 1 aydan kısa bir süre kaldı. Akıllardaki soru ise Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı.Daha önceki bayramlarda olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı'nın hangi günlere denk geldiği merak ediliyor. Hafta içine denk gelen bayram günlerinde Bakanlar Kurulu kararı ile bütün bir haftanın resmi tatil ilan edilmesi ve vatandaşların bu kutsal günlerde uzaklardaki yakınlarını ziyaret etme ve memleketlerine dönme imkanı bulmaları Kurban Bayramı'nın ne zaman olduğunu merak etmelerine neden oluyor.

Haberin Devamı

DİYANET'TEN KURBAN UYARISI

Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmeleri, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ilekesim yapacak kişilerin eğitilmesine ilişkin tedbirlerin alınması amacıyla bir tebliğ yayımladı.

Buna göre, vali veya görevlendireceği bir yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında çeşitli kurumların temsilcisinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonunu oluşturulacak. Komisyon, şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve büyüklükte kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edecek ve kurbanların toplu kesim yerlerinde kesmeleri için tedbir alacak.

İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri, 24 Eylül Çarşamba gününden itibaren Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşların web sitelerinde yayınlanacak. Kurban ibadetinin bir yardım toplama kampanyası olmadığı, kesimsiz
kurbanın veya kurban yerine yardım yapmanın kişiyi kurban borcundan kurtarmayacağı hususunda bilgilendirme yapılacak.

Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gerektiği konusunda vatandaşlara bilgi verilecek.

Komisyon, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimi yapılmaması, atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmaması için de gerekli tedbirleri alacak. Tebliğde, hayvanların nakline, salgın hastalıklara ve hayvan satış yerlerine yönelik önlemlere ilişkin hükümlere de yer verildi

Haberin Devamı

Kurbanlıklar el yakacak!

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde İstanbul’un birçok ilçesinde hazırlıklar tamamlanma noktasına geldi. Satıcılar, kurban fiyatlarının bu yıl pahalı olacağını ve en düşük seviyedeki büyükbaş hayvanın 4 bin TL'ye alıcı bulacağını söyledi.

Beykoz Belediyesi, Anadolu yakasının en büyük kurban satış ve kesim alanı olan Beykoz Kurbankent'i bu yıl da Çavuşbaşı'nda kurdu. 19 Eylül'de İstanbul'a gelecek olan kurbanlar için Kurbankent'te hummalı bir çalışma başlatıldı. Bu yıl beşinci kez hizmet verecek olan Kurbankent'te, çadırlardan kesim alanlarına temizlikten veterinere kadar tüm detaylar düşünüldü. Kesim alanlarından sahibinin elinden kaçan kurbanlıkları da düşünen Beykoz Belediyesi, kurulan yakalama timi tarafından kaçan hayvanları yakalayarak sahiplerine teslim edecek. Vatandaşların Kurban Bayramı'nı sorunsuz bir şekilde geçirmesi için çalışmalar sürerken çadırlar için kuralar da çekildi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen hayvan satıcıları çekilen kuraların ardından kendilerine çıkan çadırları gezerek hayvanları için planlama yaptı.

Kurbanların 19 Eylül'de geleceğini belirten Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muhammed Hanefi Dilmaç, "Ciddi bir ekip oluşturduk. Vatandaş Anadolu'dan kalkıp buraya geldiklerinde çadırları hazır buluyorlar. Kurban kesim için gelen hayvanların sağlık kontrolü yapılıyor. 9 konteynır oluşturduk kesim yapmak isteyen arkadaşlar bu işi yapan arkadaşlara müracaat edip kesimlerini yaptırabiliyorlar. Kurbanlar ayın 19'unda gelecek. 19'undan itibaren burada hayvan satışları başlayacak" şeklinde konuştu.

EN UCUZ HAYVAN 4 BİN TL

Kurban fiyatlarının bu yıl yüksek olacağını belirten bir satıcı, "Kurban fiyatları biraz fazla. Bu üreticiyi de tüketiciyi de etkiliyor. Kurban çadırlarının da fiyatının yüksek olmasıyla doğal olarak hayvan fiyatları da biraz yükseldi. En düşük seviyedeki hayvanın fiyatı 4 bin TL. Hayvanın direncinin fazla olması gerek. Bunu gözünden, kaşından anlayabilirler. Kapağı olması çok önemli. Burada hiç yüzümüz kara çıkmadı alıcı da memnun biz de memnunuz. Burada hayvan kalmaz. Burası İstanbul'un en disiplinli pazarı" dedi.

Hayvan fiyatlarının 3 binden başladığını kaydeden bir hayvan satıcısı ise "Fiyatlar hayvanına göre değişiyor. Bir tonluk hayvan 13- 14 bin olmalı. 3 binden başlayıp 13- 14 bine kadar çıkıyor hayvanlar. Alıcılar hayvan seçerken yaşını doldurup doldurmadığına dikkat etsinler. Türkiye'de yeterli hayvan var" diye konuştu.

"İTHAL HAYVANA GEREK YOK"

İthal hayvana gerek olmadığını, Türkiye'de yeteri kadar hayvan olduğunu belirten bir hayvan yetiştiricisi, "Anadolu'nun her köşesinden hayvanlar getiriyor. Bu dönemde kurban için yeterli hayvanımız var. İthal hayvan Kurban Bayramı'ndan sonra besi hayvanı olarak gelecek. Türkiye'de yeteri kadar hayvan var. Bu yıl fiyatlar biraz yüksek" şeklinde konuştu.