Siyaset Kurultay sürecinde imza restleşmesi

Kurultay sürecinde imza restleşmesi

21.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’de İnce cephesinin olağanüstü kurultay için toplanan imzaların 604’e ulaştığını açıklamasının ardından; Genel Merkez, toplanan imzaların teslim edilmesi halinde kurultaya gidileceğini bildirdi. Rest olarak yorumlanan bu çağrıya karşı İnce cephesi, imzaların parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultay için gerekli olan 625 sayısına ulaştıktan sonra Genel Merkez’e iletileceğini açıkladı

Kurultay sürecinde imza restleşmesi

CHP’de, geçen pazartesi resmi olarak başlayan olağanüstü kurultay hareketinin beşinci gününde, dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Kurultay için gerekli olan yaklaşık 625 delege imzasının toplanıp toplanamayacağı merakla beklenirken, Muharrem İnce cephesi “604 imzaya ulaşıldığını” açıkladı. Bu açıklamanın ardından Genel Merkez, 604 imzanın teslim edilmesi halinde, eksik imzalar beklenmeden “gereğinin yapılacağını” bildirdi. Ancak bu açıklama İnce ekibinden “ret” yanıtı aldı.

Duyarlılık çağrısı

CHP’de, 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan, geçen pazartesi delegelerden imza toplanmaya başlanmasıyla resmiyet kazanan olağanüstü kurultay hareketi dün 5. gününe girdi. Alınan bilgilere göre, Muharrem İnce cephesi, gerekli imzaların “fazlasıyla” toplanarak hafta başında Genel Merkez’e teslim edileceği görüşünü savunurken, Genel Merkez yönetimi ise, delegelerin duyarlı davrandığını ve kurultay hareketine yeterli desteği vermediğini, süreç sonunda toplanacak imzaların 470’i geçmeyeceğini dile getirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, dün düzenlediği basın toplantısında, “Kurultay gündemini bir an önce aşıp asıl mücadelemizi, bir bütün olarak sürdürmemiz çok önemli. Yerel seçimlere; bir olarak, iri olarak, diri olarak hazırlanmalıyız. Kurultay sürecine ilişkin tüm örgütlerimizin, delegelerimizin büyük bir sorumlulukla, duyarlılıkla hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu. Erkek, toplanabilecek imzanın maksimum 450-470 civarında olacağını söyledi. İnce cephesinden Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise dün akşam 18.00 sıralarında bir açıklama yaparak, toplanan imza sayısının 604’e ulaştığını bildirdi.

CHP liderinden talimat

Bu açıklamaya Genel Merke’zden “rest” niteliğinde bir yanıt geldi. Erkek, yaptığı yazılı açıklamada, “Noter onaylı 604 imza toplanmış ise genel merkezimize sunulması; partimizin, örgütlerimizin ve delegelerimizin imza tartışmaları içerisinde daha fazla yıpranmaması; yerel seçimler için yürütülen çalışmaların aksamaması; hukuken ve siyaseten gereğinin yapılması açısından önem arz etmektedir. Yarın (bugün) saat 11.00’e kadar 604 noter onaylı imzanın genel merkezimize sunulması halinde gereği derhal yapılacaktır” ifadelerini kullandı. Alınan bilgilere göre, Erkek’in açıklaması, Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine yapıldı. Kılıçdaroğlu’nun, her gün açıklanan sayılarla parti içi tartışmanın büyütülmesinden rahatsız olduğu, bu durumun sadece partiye zarar verdiğini düşündüğü, bu nedenle 604 imzanın teslim edilmesi durumunda, partiyi kurultaya götürmeye hazır olduğu kaydedildi.

Tüzün’den ret yanıtı

Yaşar Tüzün’den ise Genel Merkez’in bu çağrısında “ret” yanıtı geldi. Tüzün, “Partimizin tüzüğünde yazılı olan sürede, yeterli sayıda noter tasdikli kurultay delegesi imzası, genel merkezimize teslim edilecektir” diye konuştu.

‘Kararsız delege’ hesabı

Gelinen aşamada, hem muhalefet hem de genel merkez, kurultay sürecinin kaderini belirleyecek “kararsız” delegelerle temasını sürdürürken, son kozlarını da masaya koyuyor. Genel Merkez’in, yerel seçimler öncesinde kurultaya gidilmesinin partiye zarar vereceği görüşü üzerinden delegeyi ikna etmeye çalıştığı, İnce cephesinin ise seçimlerde başarılı olabilmek için değişimin şart olduğu politikasını yürüttü belirtiliyor. İki tarafın da yerel seçimler üzerinden delegeye bazı vaatlerde bulunduğu konuşuluyor.

‘Sayı yarıştırmanın gereği yok’

Sürecin başından bu yana gerekli imzaların toplanamayacağını savunan Genel Merkezi’n, bu hamlesiyle hem İnce cephesine hem de delegeye net bir mesaj vermek istediği öğrenildi. Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Her gün sayıları yarıştırmanın gereği yok. Bu yakışıksız bir iş. ‘Madem topladınız getirin imzaları tartışmayı bitirelim, kurultay toplansın’ diyoruz. Eğer 604 imzayı toplamışlarsa buyursun getirsinler, genel başkanımız gereğini yapacak” ifadelerini kullandı.

Muhalefetin B planı hazır

İmza sürecinde “kritik” ilk haftanın geride kalmasına karşın, gerekli imzanın henüz teslim edilmemiş olması kulislerde farklı yorumlara neden oldu. İnce cephesinin, yeterli imzayı toplayamasa bile ortaya çıkan tablonun bir meşruiyet sorunu yaratacağını savunarak, “güvenoylaması” isteyeceği ve Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplamamak için ısrarcı olacağı konuşuluyor. Ancak Genel Merkez, şubat ayında kurultay yapıldığını, İnce’nin Kılıçdaroğlu’na kaybettiğini, bu nedenle yeni bir güvenoylamasına gerek olmadığı görüşünde.

Yazarlar