Siyaset Kurultayın patronunu Çankaya İlçe Seçim Kurulu belirleyecek

Kurultayın patronunu Çankaya İlçe Seçim Kurulu belirleyecek

23.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP’de 10 Temmuz’da gerçekleştirilen olağanüstü kurultayı, “genel merkezin mi?” yoksa tüzük değişikliği ile kurulan, “Kongre Komitesi’nin mi” düzenleyeceği tartışması yaşanırken, muhaliflerin yaptığı tüzük kurultayında Kongre Komitesi Başkanı seçilen Musavaat Dervişoğlu, düğümü çözmesi için Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvurduklarını açıkladı.

Kurultayın patronunu Çankaya İlçe Seçim Kurulu belirleyecek

MHP Genel Merkezi’nin de başvuru yaptığını belirten Dervişoğlu, Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun bu konudaki kararını vereceğini ifade etti.
Dervişoğlu, dünkü basın toplantısında tüzük değişikliği ve kurultayı kimin toplayacağı başta olmak üzere kongre süreci ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dervişoğlu, “6. Olağanüstü Kurultayımızda gerçekleşen tüzük değişikliklerini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilettik. Dün de Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na müracaatta bulunduk. Benzer bir müracaat genel merkezimiz tarafından da yapılmış. Seçim hâkimi bu kongreyi kimin gerçekleştireceğini hukuk içinde karar verecektir” diye konuştu.
Tüzük değişikliğine ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tescil işlemleri konusunda ise Dervişoğlu şunları ifade etti:

‘Yetkili makam AYM’

“Genel Kurul’da aldığınız tüzük değişikliklerini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderirsiniz ve tüzüğe işlenir. Onun anayasaya bir uygunsuzluğu söz konusu ise onun değerlendirme makamı Anayasa Mahkemesi’dir. Dolayısıyla öyle bir denetim yetkisi yoktur. Sadece bir aykırılık vardır diye iddiada bulunmak istenirse doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne gidilir. Yetkili makam Anayasa Mahkemesi’dir. Bizim vermiş olduğumuz tüzüğü MHP tüzüğüne ekliyor. Kongrenin iptaline yönelik bir karar beklemiyorum. Olağanüstü kurultaylar başlangıç itibariyle gündem üzerine toplanır. Ama genel kurulların tüzüğe madde ekleme hakları vardır. Eklenecek maddeler delegelerin oylarıyla eklenmiştir. Yapılan tüzük değişiklikleri yine delegenin iradesiyle gerçekleşmiştir. Ki bunların biri hariç hepsi oy birliğiyle gerçekleşmiştir.”

‘Neden noter çağırdık?’

Haberin Devamı


Dervişoğlu, kongredeki noter işlemlerine ilişkin iddiaları konusunda ise, “Noter iddiaları alabildiğine tedbirli davranmaktan kaynaklanan bir durumdur. Böyle kalabalıkların içinde şayet kargaşa da olursa art niyetli kişiler devreye girer. Biz neden noter çağırdık? MHP Genel Merkezi ülkücü harekete inanmıyor. İmza atıyor doğru mu değil mi diye tartışıyor. Biz bunu noter kanalıyla tescil edelim istedik. Gelen delege kimliğinin fotokopisini verecekti. Genel merkez burada sahtekârlık var mı diye ülkücüleri itham edeceklerine bize güvenmeyi seçselerdi ya. Bunların gözünde MHP delegeleri, Türk milliyetçileri potansiyel sahtekârlar ordusu mudur? 656 delege ben geldim karar verdim diyor” ifadelerini kullandı.

‘Delegenin iradesi’

Dervişoğlu, Genel Merkez’in “10 Temmuz’da kongreyi acaba yaparlar mı yapmazlar mı” diye bir tereddüde düştüğünü vurgularken, “Delegelerin iradesiyle 10 Temmuz tescil edildi. 18 Haziran dediler, 19 Haziran’ı tanımadılar, 15 Mayıs’ı tanımadılar. Birileri de çıkıp 10 Temmuz’u da tanımayabilirdi. Dolayısıyla en azından genel merkezin aldığı karar ile tarihin tanınamaz olma ihtimalini bertaraf etti” diye konuştu.

19 Haziran’daki kongrede Kongre Komitesi Başkanı seçilen Dervişoğlu, 10 Temmuz’daki kurultay organizasyonunu kimin yapacağına karar vermesi için Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvurduklarını açıkladı.