Dünya Kuzey Kore tamamen yok olur

Kuzey Kore tamamen yok olur

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Büyükelçisi Nikki Haley, Kuzey Kore’nin yaptığı son balistik füze denemesinin, Pyongyang ve Washington yönetimlerini “savaşa biraz daha yaklaştırdığını” söyledi.

Kuzey Kore  tamamen  yok olur

Haley, BM Güvenlik Konseyinin acil toplantısında yaptığı konuşmada, deneme için “Eğer savaş çıkarsa bu, son tanık olduğumuz, süregelen saldırganca eylemler yüzünden olur ve savaş çıkarsa, şüphesiz ki Kuzey Kore bütünüyle ortadan kaldırılır” ifadesini kullandı. Haley füze denemesinin ardından tüm ülkeleri Pyogyang ile ilişkileri kesmeye çağırdı. Haley ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i arayarak Çin’in Kuzey Kore’ye ham petrol satışını kesmesinin zamanının geldiğini söylediğini aktardı. Rusya ise, ABD’nin bu çağrısına uymayacağını belirtti.

‘Roket adam’

ABD Başkanı Donald Trump ise, Kuzey Kore hakkında dün yeni bir açıklama yaptı. Twitter’dan açıklama yapan Trump “Kuzey Kore’den yeni dönen Çin elçisinin Küçük Roket Adam üzerinde etkisiz kaldığı görülüyor. Halkının ve ordusunun bu derece berbat koşullarda yaşamaya katlandığına inanmak güç. Rusya ve Çin füze denemesini kınadı” dedi. Trump, Kuzey Kore’nin son denemesinin ardından önceki gün Şi ile telefon görüşmesi yaptığını ve Pyongyang’a yönelik yeni yaptırımları hayata geçireceklerini de duyurmuştu.
Rusya ise gelinen noktada ABD’yi suçladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Kuzey Kore’yi provoke ettiğini savunarak, “Pyongyang yönetimi, ABD yüzünden sert hamleler yapmak zorunda kalıyor. Her şey sanki Kim Jong-un’un maceraperest adımlar atması için yapılıyor” ifadesini kullandı.