Geri Dön

Lahana turşusu tarifi

Lahana turşusu, en sağlıklı ve lezzetli besin kaynaklarından biridir. Lahana turşusu her yemeğin yanında aperatif olarak verebileceğiniz muhteşem bir besindir. Lahana turşusunun çeşitli kalp ve damar hastalıklarını da koruduğu karaciğer yağlarını da giderdiği bilinmektedir. Bağırsaktaki dost bakterileri de koruyan lahana turşusu tarifi haberimizin detaylarında…

Lahana turşusu tarifi
  • Çiğ
  • 6+ Kişilik
  • 50 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 10 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

1 kilogram beyaz lahana
1 tane küçük boy havuç
5 diş orta boy sarımsak
2 adet acı veya tatlı biber
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı sirke
1 su bardağı arıtılmış su
2,5 çorba kaşığı iri kaya tuzu
4-5 adet nohut

Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Beyaz lahanayı yapraklarından ayırın. Bol suda iyice yıkayarak temizleyin. Beyaz lahananızın kök kısmını ayırarak bir kenara alın.

4-5 eşit parçalara böldüğünüz lahanayı çok küçük olmamak kaydıyla istediğiniz boyutta doğrayın. Bol suda yıkayın ve suyunu süzdürün.

Havuçlarınızın kabuklarını soyun ve dilediğiniz büyüklükte ve şekilde kesin. Sarımsaklarında kabuklarını soyduktan sonra ince ince halkalar şeklinde doğrayın.

Sıcak suyla çalkaladığınız kavanozunuzun içine nohutları koyun. Derin bir kapta lahanayı, kaya tuzunu, sirkeyi ve sarımsakları 4-5 dakika kadar ovarak tatlarını almalarını sağlayın.
Kavanoza aldığınız bu karışımdan bir parça koyun ve üzerine maydanozu, havucu, biberleri ekleyin işlemi tekrarlayarak kavanozu ağzına kadar doldurun.

Kavanozu malzemelerle ağzına kadar doldurduktan sonra derin kabınızda kalan sirkeli karışımı içme suyuyla çoğalttığınız karışımı kavanozunuza ekleyin.

Hazırladığınız karışım kavanozun en üstünü kapatacak şekilde dolduysa kapağının kapatın ve güneş görmeyen bir yerde en az 10 gün muhafaza edin.

Lahana turşusu püf noktası

Kavanozda hiç boşluk kalmamasına dikkat edin. Kavanozunuzun dibini mutlaka sıcak suyla durulayın bu kavanozunuzun sterilize olmasını sağlar.

Turşunuzu ara ara kontrol ederek malzemelerin sağlamlığını gözden geçirin.
Kavanoza eklediğiniz su az gelirse içme suyunu arttırabilirsiniz.

Lahana turşusunun faydaları

Lahana turşusu aynı zamanda sağlığımıza inanılmaz faydalar sağlamakta. Ancak lahana turşusunun besleyici özelliğinden faydalanmak için uzmanlar ev yapımı sirke ile yapılmasını öneriyorlar. Ev yapımı sirke ile yapılan lahana turşusu sağlığınıza inanılmaz faydalar sağlıyor.

İşte lahana turşusunun sağlığınıza olan faydaları

Lahana turşusu fermente bir besin olduğundan sağlık açısından oldukça faydalıdır. İçerisinde yer alan yüksek besin değeri, zinde ve sağlıklı olmanıza yardımcı olmaktadır.

Kanseri önler

Lahananın fermente olması ve içerisinde bol miktarda probiyotik barındırması kanseri önlemeye yardımcı olmaktadır.

Kışın bol bol tüketin

Uzmanlar kışın lahana turşusunu, lahana yemeğini ve lahana çorbasını sofralarınızdan eksik etmemeniz gerektiğini belirtiyorlar. Kışın bol miktarda tüketilen lahana sağlık açısından mucizevi faydalar sağlıyor.

Vitamin deposu

Lahana B, C, A ve K vitaminleri açısından zengindir aynı zamanda önemli miktarda lif de içerir.

Sindirimi artırır

Lahana turşusu fermente bir gıda olmasından dolayı bağırsakları çalıştırmaya ve temizlemeye yardımcı olmaktadır. Böylelikle kolon ve bağırsak kanserlerini engellemeye yardımcı olmaktadır.

Kemik erimesini önler

Lahana turşusunda bulunan bol miktarda mineraller, güçlü kemiklerin oluşmasına ve osteoporozdan korumaya yardımcı olmaktadır.

Bağışıklığı güçlendirir

Çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasını bol vitamin ve mineraller sayesinde Lahana Turşusu önler. Tek porsiyon lahana turşusunda günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 35’i karşılanır. Ayrıca, bağırsak florasını korumaya yardımcı olur.

Aynı zamanda Prof. Dr. Canan Karatay'ın lahana turşusu hakkında yaptığı açıklamaları da aşağıda vermiş olduğumuz haber linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

 

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber