Yanlış pişirme PAH doğurur! PAH’ın etkileri neler? Doğru mangal nasıl yapılır?

Gıdaların çok yüksek sıcaklıklarda doğrudan ateşe maruz kalması sonucunda ‘mikrobu kırılır iyidir’ desek de PAH adı verilen kimyasal maddeler oluşmaktadır. Bunun dışında, kömür, talaş, şu sıralar pek mümkün olmasa da benzin ve dizelin yanmasıyla hava, su, toprağa ve dolaylı yoldan gıdalara da PAH saçılmaktadır. Ve bu maddeler insan vücuduna girerek kanser, mutasyon ve daha bin bir belaya neden olmaktadır.

Ve işin acı tarafı kendi ellerimizle PAH oluşumuna neden olmaktayız. Izgarada tavuk pişirirken, tavada köfte kızartırken sıcaklığı farkında olmadan çok yükseltmekteyiz. Ve yapılan araştırmalara göre etin doğrudan odun ateşine tutulması PAH oranını yükseltirken, kor üzerinde bu oran azalmaktadır.  Bunun dışında et, tavuk ve balığın ızgara esnasında ateşe bir karıştan az tutulması da PAH’ı arttırmaktadır.

Haberin Devamı

Ayrıca bu kimyasalların yağı sevmesinden dolayı biftek, hamburger köftesi gibi yağ damlatan gıdaların yağlı kısımlarında daha fazla bulunmaktadır.

Tükettiğiniz anda aslında büyük bir bölümü hemen emilip dışkı ve idrar yoluyla dışarı atılmaktadır. Ancak kalan kısım vücudun yağ içeren dokularında toplanmakta. Bu da mesane, kalın bağırsak, akciğer, mide ve deri kanserine, üreme bozukluklarına neden olmaktadır.

Ayrıca, doğum öncesinde yüksek oranda PAH içeren gıda tüketen annelerin çocuklarında depresyon ve dikkat bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

Peki bunu azaltmanın bir yolu yok mu?

Öncelikle hangi pişirme yöntemini kullanırsak kullanalım, bir şeyi lütfen zift olana kadar pişirmeyin. Bir zamanlar, okulda her şeyi en yanığıyla yiyen bir çocuk vardı, sırf bunun için döneri akşamları yerdi, hatta Asfalt Bedii derdik ona da selamlarımı göndereyim ama yolu yol değil.

Neyse, bunun dışında, gıdayı doğrudan aleve tutmamamız lazım.  Doğrudan aleve tutuyorsanız ateş ile gıda arasında en az 1.5 karış olmalıdır.

Etin daha az yağla pişirilmesi ki yağ fiyatları artmışken bunu bilmeye teselli diyebiliriz ve kuyruk yağı ilave edilmemesi yine katkı sağlayacaktır.

Son olarak, kızartma yağlarını birden fazla kullanmamak, elektrikli ızgaralara yönelmek, mikrodalgalara güvenmek yine PAH’ı azaltacak yöntemlerdir.

Haberin Devamı

Aklınıza mukayyet olun, sevgiyle kalın.