Gündem Lise nakillerinde iki ileri bir geri

Lise nakillerinde iki ileri bir geri

01.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında 8’inci sınıf öğrencileri için düzenlediği ikinci nakil döneminin sonuçlarını dün açıkladı.

Lise nakillerinde iki ileri bir geri

24-28 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleşen ikinci nakil dönemi için 341 bin 166 öğrenci müracaatta bulundu. Bu öğrencilerden 69 bin 742’sinin tercihleri doğrultusunda bir başka okula nakilleri gerçekleştirilirken, okullarda 230 bin 51 kontenjan boş kaldı. Liselerde merkezi yerleştirme sonuçlarına göre 248 bin 908, birinci nakil döneminde ise 230 bin kontenjan dolmamıştı. İkinci nakillerde, birinci nakil döneminden daha fazla kontenjan açığı ortaya çıktı.
Bu durumda merkezi yerleştirme sonuçlarına göre tercihlerinden birine yerleşemeyen ve kaydı açık liseye yapılan öğrencilerin durumunun değişmediği, sadece okullar arasında geçişlerin yapıldığı dikkat çekmekte. Yine herhangi bir liseye kaydı yapılan her üç öğrenciden birinin de okulundan memnun olmadığı görülüyor. Merkezi yerleştirmede 1 milyon 36 bin 809 öğrenci tercihlerinden birine yerleşmiş, 71 bin 373 öğrenci ise tercih yaptığı halde yerleşemediği için açık liseye kayıt olmuştu. Rakamlara göre ikinci nakil döneminde bu öğrencilerin yaklaşık üçte birinin kayıt olduğu liseden memnun olmadığı sonucu çıkıyor.
Boş kontenjanlar için öğrenciler, istemeleri halinde 4 Eylül’e kadar devam edecek üçüncü nakil dönemi kapsamında nakil başvurusunda bulunabilecekler; sonuçlar 7 Eylül’de açıklanacak. Öğrenciler bu nakil döneminde de 3 okul tercih edebilecekler. Yerleştirme sonuçları 11 Eylül’de açıklanacak.

Yazarlar