Siyaset Liste savaşları

Liste savaşları

05.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin 60 PM ve 15 sandalyeli YDK üyelikleri için seçimleri dün gerçekleştirildi. PM için 52 kişilik anahtar listesini delegelere sunan Kılıçdaroğlu ile İnce arasında yine çekişme yaşandı. Kılıçdaroğlu’nun listesinde Böke’ye de yer vermesi sürpriz olarak yorumlandı.

Liste savaşları

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde partinin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan 60 sandalyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 sandalyeli Yüksek Disiplik Kurulu (YDK) üyelikleri için seçimler yapıldı.

Haberin Devamı

Ankara Arena Sopor Salonu’nda yapılan seçim ve oy sayımı sabahın ilk saatlerinine kadar sürdü.

Kurultayda iki kurul için yaklaşık 700 ismin başvuruda bulunduğu belirtiliyordu.

75 koltuğa 608 aday

Ancak üyeliklere itiraz, düzeltme ve geri çekilmeler için tanınan sürenin ardından bu sayı düştü. Böylece, PM için 488, YDK için 108, BYKP için ise 12 isim aday olarak kaldı. Bu arada, PM’ye BYKP üzerinden girecek 8 kişi için Genel Başkan tarafından belirlenen 12 kişilik liste dün öğle saatlerinde açıklandı.

Listede; milletvekilleri Murat Emir, Ömer Fethi Gürer, Lale Karabıyık, Sibel Özdemir, eski milletvekili Ayşe Eser Danişoğlu’nun yanı sıra, eski MYK üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar da yer aldı. Tarihçi Prof. Dr. Yüksel Taşkın, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof Dr. Zeki Kılıçaslan ve sanatçı Onur Akın da bu listede yer buldu. Mevcut PM üyelerinden Lale Karabıyık, Zeki Kılıçaslan, Sibel Özdemir, eski milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu ve Ali Rıza Erbay Kılıçdaroğlu tarafından BYKP üzerinden yeniden aday gösterildi. Kılıçdaroğlu’nun önerdiği isimlerden Kılıçaslan, bir dönem Mehmet Bekaroğlu ile birlikte HAS Parti yönetiminde yer almıştı. 7 Haziran seçiminden sonra genel başkan yardımcılığı görevinden istifa eden Burhan Şenatalar ise bir dönemlik aranın ardından yeniden Kılıçdaroğlu tarafından BYKP listesi aracılığıyla PM’ye önerildi.

Haberin Devamı

Liste savaşları

2 isim çekildi

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun PM için delegelere önerdiği 52 isimden oluşan anahtar listesi saat 18.00 sıralarında kurultay salonunda dağıtıldı. Kılıçdaroğlu listede, 2 genel başkan yardımcısına yer vermedi. İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ile Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger listede yer bulamadı. Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ile Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır ise kendi istekleriyle PM’ye aday olmadı. Sındır’ın 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanı olmak istediği için aday olmadığı öğrenildi. Aksünger’in İzmir İl Kongresi’nde yaşanan kavga nedeniyle sorumluluğu bulunduğu iddiaları da kulislerde konuşuldu. Kılıçdaroğlu, diğer Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Haluk Koç, Bülent Tezcan, Seyit Torun, Veli Ağbaba, Aykut Erdoğdu, Öztürk Yılmaz ve Çetin Osman Budak’ı ise listesinde korudu.

Haberin Devamı

Üç kadın seçimden önce garantiledi

CHP’de önceki dönem BYKP listesinden PM üyeliğine seçilen ancak görevleri sırasında kamu görevlerinden FETÖ ile iltisaklı oldukları gerekçesiyle ihraç edilen; Alper Keten, Caner Yenidünya ile 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Özkan Yıldız
tekrar aday gösterilmedi. Bu isimlerin PM’de olması CHP’nin FETÖ ile ilişkide olduğuna yönelik iddialara konu olmuştu.

BYKP’den 5 erkek

Parti tüzüğüne göre, 12 kişilik BYKP listesinde en az 3 kadın bulunması gerekiyor. Kılıçdaroğlu da listesinde BYKP kontenjanından 3 kadını aday gösterdi. Böylece, Lale Karabıyık, Sibel Özdemir ve Ayşe Eser Danışoğlu’nun PM’ye girmesi kesinleşti. BYKP listesindeki erkeklerden ise en fazla oy alan 5 isim PM’ye girecek.

Böke sürprizi

2016’daki olağan kurultayda en yüksek oyu alarak PM’ye seçilen, Kılıçdaroğlu tarafından MYK’ya seçilerek parti sözcülüğü görevine getirilen ancak bir süre önce bu görevlerinden istifa eden Selin Sayek Böke’nin de listede yer alması sürpriz olarak yorumlandı. Böke ile milletvekilleri İlhan Cihaner, Niyazi Nefi Kara, Orhan Sarıbal ve Ali Şeker, kendi isimlerini PM üyeliği için delegeye önermişti. Bu isimler arasındaki Onhan Sarıbal da Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer aldı.

Önceki kurultayda kendi listesine sadece bir dış politika ve bir ekonomi uzmanı alan Kılıçdaroğlu bu kiz listesine iki diplomat ve 3 ekonomist aldı.

Haberin Devamı

Liste savaşları

Bekaroğlu’ndan vazgeçmedi

Kılıçdaroğlu, bir önceki kurultayda BYKP kontenjanından PM’ye aday göstermesine karşın seçimi kazanamayan İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan yine vazgeçmeyerek ismini bu kez anahtar listesine koydu. TBMM’de CHP’ye düşen bir TBMM Başkanvekilliği için Yaşar Tüzün ile yarışıp, seçimi kaybeden eski TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de listede yer aldı. 2011’den bu yana milletvekili olan, bir dönem MYK üyeliği yapan şu anda da Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlığını yürüten Erdoğan Toprak da, Kılıçdaroğlu’nca yeniden PM’ye önerildi. Kılıçdaroğlu listesine; Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi, emekli büyükelçi Ünal Çeviköz’ü de dahil etti. CHP ve Kılıçdaroğlu’nun avukatı olan, bir süre önce FETÖ üyeliği iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Celal Çelik de genel başkanın listesine dahil edildi.

Haberin Devamı

İlgezdi ricası

Liste savaşları


Kılıçdaroğlu’nun listesine aldığı Gamze İlgezdi’nin, İstanbul il seçimlerinde Kaftancıoğlu’nun rakibini desteklemiş olması İstanbul il örgütünde rahatsızlık yarattı buna karşın Kılıçdaroğlu’nun İstanbul delegasyonuna eşi Battal İlgesdi’nin yaşadığı mağduriyeti hatırlattığı ve Gamze İlgezdi’ye destek verilmesi ricasında bulunduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun önceki kurultayda listesini delen 7 PM üyesine bu kez anahtar listesinde yer verdiği görüldü. Kılıçdaroğlu’nun bu isimlerle uyumlu çalışmasından dolayı tekrar aday gösterdiği belirtildi.

48 kişi zehirlendi

CHP kurultayında 48 kişinin yedikleri gıdalardan dolayı zehirlendiği belirlendi. Konuya ilişkin olarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu bilgilendiren sağlık ekipleri 48 kişide zehirlenme şikayeti görüldüğünü, sayının az olması nedeniyle durumun salon dışında satılan gıdalardan kaynaklanabileceğini aktardığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu, zehirlenenleri tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

Erdoğan tebrik etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanlığı’na yeniden seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nu kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan, CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda genel başkanlığa yeniden seçilen Kılıçdaroğlu’na bir tebrik telgrafı gönderdi.

Liste savaşları

‘Mükerrer oy’da Divan’a eleştiri

CHP kurultayının “mükerrer imza” tartışmasının damgasını vurduğu genel başkanlık seçiminde yaşananlara ilişkin parti kulislerinde farklı değerlendirmeler yapılıyor. Kulislerde, Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in “mükerrer imza”
sürecini yönetemediği iddiaları
dile getirildi. Kurultayın ilk günü genel başkan adayı olmak için yeterli 127 imzaya ulaşamadığı, mükerrer imzalar nedeniyle adaylığının riske girdiği açıklanan Muharrem İnce’nin 447 oya ulaşması iki nedene bağlanıyor. Durumun Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in “mükerrer imza” sürecini yönetememiş olmasından kaynaklandığı ve bunun İnce’nin destekçilerini atırdığı yorumları yapılıyor. Ayrıca, İnce’nin delegelere hitap eden konuşmasının etkili olduğu ifade ediliyor. Kendilerini “sol gövde” olarak tanımlayan İlhan Cihaner ve Selin Sayek Böke ekibinin boş oy kullanacağına yönelik iddialar genel başkanlık oylaması öncesinde kulislerde konuşuldu. Ancak bu iddialar yalanlandı. Oylamada yalnızca 16 oyun geçersiz çıkmış olması da Cihaner ve Böke ekibinin geçersiz oy kullanmadığı tezini kuvvetlendirdi. Bu ekibin yaklaşık 100-120 delege üzerinde etkili olduğu ileri sürülüyor.

3 başkandan liste aldı

Kılıçdaroğlu’nun oylamanın sonuçlanmasından sonra teşekkür konuşmasını yapmadan hemen önce aralarında İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da bulunduğu bir grup il başkanıyla görüştüğü belirtildi. Kaftancıoğlunun PM için 6 kişilik, Ankara İl Başkanı Adnan Keskin’in ve İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in 5’er kişilik bir liste sunduğu öğrenildi.

27 yeni isim girdi

Kılıçdaroğlu mevcut PM üyelerinden 25’ini listesinde korudu. Kılıçdaroğlu’nun yer verdiği 27 yeni isim ise şöyle: “Yavuz Karan, Ekrem Kerem Oktay, Faik Öztrak, Gamze Pamuk Ateşli, Oğuz Kaan Salıcı, Ayça Taşkent, Bülent Ecevit Tatlıdil, Umut Tekin, Gülçin Timur, Erdoğan Toprak, Pınar Uzun, Ali Rıza Yılmaz, Gökhan Zeybek, Onursal Adıgüzel, Erbil Aydınlık, Mehmet Bekaroğlu, Celal Çelik, Ünal Çeviköz, Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Emine Gülizar Emecan, Muharrem Erkek, Gökçe Gökçen, Fatma Güner, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi”

Kısıtlı revizyon

15 üyeli YDK’da mevcut 9 üyeyi koruyan Kılıçdaroğlu, 2 ismi PM listesine kaydırırken, sadece 4 YDK üyesine listesinde yer vermedi. Kılıçdar-oğlu’nun delegenin onayına sunduğu YDK listesi şöyle:

“Sezgin Kaya, Erdoğan Kılıç, Öncü Özbay, Ahmet Ersen Özsoy, Mahir Polat, Mustafa Serdar Soydan, Tuba Torun, Emrah Arslan, Cem Artantaş, Turan Aydoğan, Uğur Bayraktutan, Süleyman Bülbül, Selahettin Emre, Gülsüm Filorinalı,
Banu Gençkan.”

Listede olmayanlar

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer almayan PM üyeleri ise şöyle: “Hakkı Akalın, Erdal Aksünger, İdris Akyüz, Zeynep Altıok, İlhan Cihaner, Mevlüt Dudu, Ali Rıza Erbay, Eren Erdem, Gürsel Erol, Ferihan Karasu, Alper Keten, Devrim Kök, Mustafa Moroğlu, Gülseren Onanç, Ali Özcan, Ali Özgündüz, Çetin Soysal, Hüsnü Süslü, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Tuğba Ütebay, İdris Yıldız, Necati Yılmaz, Candan Yüceer, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Pekşen, Berhan Şimşek, Ahmet Caner Yenidünya, Özkan Yıldız.”

İnce’nin listesi

Liste savaşları

İnce’de dün bir anahtar liste çıkardı. İnce’nin “Umudun PM listesi” adını verdiği anahtarda milletvekilleri; Devrim Kök, Emre Köprülü, Mazlum Nurlu, Tanju Özcan, Tuncay Özkan, Şerafettin Turpçu, Akın Üstündağ, Rıza Yalçınkaya, Özkan Yalım, Necati Yılmaz, Mustafa Balbay, Gamze İlgezdi, Dursun Çiçek ve Namık Havutça yer aldı. İnce’nin listesinde ayrıca eski vekiller Durdu Özpolat, İdris Yıldız, Gökhan Günaydın, Hurşit Güneş, Hakkı
Akalın ve eski Yalova İl Başkanı Özcan Özel de yer aldı.

Hem İnce’nin hem Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alan isimler ise şöyle: “Gamze İlgezdi, Yaşar Seyman, Bülent Ecevit Tatlıdil, Emre Çam, Ünal Çeviköz, Emine Gülizar Emecan.” Önceki gün yapılan genel başkanlık seçiminde İnce’nin ulaştığı oy sayısının ardından ortaya çıkan “çekişmeli” tablo PM seçimlerini de önemli ölçüde etkiledi. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi ile İnce ve kendilerini “sol gövde” olarak tanımlayan milletvekileri Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner arasında bulunduğu 5 ismin aday olması nedeniyle çekişme yaşandı. Ayrıca, farklı il örgütleri de farklı isimlerden oluşan anahtar listeler çıkartarak delegelere dağıttı. PM için yapılan seçimler sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.