Gündem lnsani koşullarda çalışmak istiyoruz

lnsani koşullarda çalışmak istiyoruz

01.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yönetmelikle toplayıcıdan atık alanlar cezayla karşı karşıya kaldı. Lisanslı firmalar atık kâğıt işçilerinden atık almayı bıraktı. Kağıt işçileri ‘Yasal çerçevede çalışmak istiyoruz’ diye isyan etti

lnsani koşullarda  çalışmak istiyoruz

Atık kağıt işçilerinden kağıt alan lisanslı firmalarının, bu konuda çıkarılan bir yönetmeliğe dayanılarak toplayıcıdan atık alınmasının yasaklandığı ortaya çıktı. Yönetmelik düzenlemesine göre firmalar sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık alması halinde 140 bin lira cezayla karşı karşıya kalacak. Tebligat üzerine lisanslı firmalar atık kağıt işçilerinden atık almayı bıraktı. Atık kağıt işçileri yaşadıkları sorunları ve isteklerini Milliyet’e anlattı. Uzun yıllardır Ankara’da atık kağıt işçiliği yapan Mehmet Göçer, atık kağıt işçilerinin yaşadıkları sorunların bir an önce çözülmesini istiyor. Firmaların atık kağıt işçilerinden kağıt almamasına rağmen işçilerinin kağıt toplayama devam ettiğini belirten Göçer, “Biz, yasal çerçevede, denetimli bir şekilde, firmaya entegre, kılık kıyafet uygunluğunda, insani çalışma koşullarında, güncel fiyatlar üzerinden çalışmak istiyoruz. Bize kayıt dışı diyorlardı, kayıt altında, yasal çerçeve içinde çalışmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

lnsani koşullarda  çalışmak istiyoruz
‘Doğal olarak çevreciyiz’

Atık kağıt işçiliğine başlamadan önce köyde çobanlık yapan Ekrem Yaşar, 16 yıldır atık kağıt işçiliği yapıyor. Günde ortalama 10-12 saat çalıştıklarını ifade eden Yaşar, “Günde topladığımız atık 80-100 kg arası oluyor, ortalama 30-35 lira kazanıyoruz bu da gününe göre değişiyor” dedi. Atık kağıt işçilerinin doğal çevreci olduklarını belirten Yaşar, “Biz doğal olarak çevreciyiz. Bizim topladığımız atığı toplayamazsak belediyeler ne kadar seferber olursa olsun toplayamaz, büyükşehirleri çöp götürür” dedi. Sokakta çalışırken insanların kendilerine kötü gözle bakmasından yakınan Yaşar, “Bizim içimiz temiz, onlar tonlarca suyla yıkansa o kadar temiz olamazlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Kolay bir iş değil’

Çocukluğundan beri atık kağıt işçiliği yapan Tahsin Kahraman, yaşadıkları sorunların düzelmesini istediğini söyledi. Kahraman, “Herkes atık kağıt işçisi olamaz, bu iş o kadar kolay bir iş değil. 10 yaşındaki çocuğunu çalıştıran da var ama bu devletin bir suçu, ayıbıdır” dedi. Hiçbir kurumun atık kağıt işçileri kadar kağıt toplayamacağını iddia eden Kahraman, “Devlet 20 bin ton atık topluyorsa, atık kağıt işçileri 50 bin ton toplarız” diye konuştu. Fabrikalar kapanırsa işsiz kalacaklarını vurgulayan Kahraman, “Bu işin düzelmesini istiyorum. Sadece kendim için değil, herkes için” dedi.

Öğretmen bile var

Atık Kağıt İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, enformel olan sektörün, formel sektöre dönüştürülmesini istediklerini ifade etti. Uygulanabilir yasa istediklerini söyleyen Mendillioğlu, “12 saatin altında çalışan kağıt işçisi yok. Kimse bu durumdan mutlu değil. Ama mecbur kalıyorlar. Atanamayan öğretmen de var aramızda, Mehmet Amca’nın yeğeni. Kimi markette kasapken, manavken işsiz kalıyor mecburen atık kağıt işçiliği yapmak zorunda kalıyor. İşsizlik arttıkça bu işi yapanların sayısı artıyor. Bu işi yapan öğrenciler de apartman kapıcıları da var” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, geçtiğimiz günlerde, “Bunlar (atık kağıt işçileri) ekonomimize katkı sağlayan görünmez savaşçılar. Atık toplayıcılarımızı mağdur edecek bir çalışmada imzamız olamaz” açıklamasını yapmıştı.