Gündem Lüks taksilerden sonra lüks servis!

Lüks taksilerden sonra lüks servis!

18.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da bazı okul servislerinin velilerden ‘konfor’ adı altında yıllık bin lira fazla para aldığı belirtildi. ATO Meslek Komitesi Başkanı Merter, aile birliklerinden gelen talepler nedeniyle ücret farklılığı olabileceğini söyledi.

Lüks taksilerden sonra lüks servis

Ankara’da okulların açılmasıyla birlikte okul servislerinde “konfor” tartışması başladı. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Halil Seyfi, Ankara Ticaret Odası’na (ATO)bağlı servislerin “konfor” ve “tam gün” adı altında velilerden yıllık bin TL fazla ücret talep ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Seyfi, başkentte 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için okul servis ücretlerinde ortalama yüzde 13 artış yapıldığını, 0-3 kilometrelerdeki servis ücretinin bin 818 lira, 3-6 kilometrelerdeki ücretin bin 989 lira, 6-10 kilometrelerdeki ücretin 2 bin 340 lira, 10-15 kilometrelerdeki ücretin 2 bin 718 lira olarak belirlendiğini hatırlattı.

Başkentte kendi odalarının belirlediği servis ücretlerinin, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğine dikkati çeken Seyfi, ilgili yönetmelik ve genelgelere göre kent içinde öğrenci taşıyan firmaların bu ücretleri uygulamasının zorunlu olduğunu ifade etti.

‘Fazla ücret istiyorlar’

Başkentte öğrenci taşmacılığının iki şekilde gerçekleştirildiğini, odalarına bağlı servisler dışında ATO’ya kayıtlı şirketlerin de öğrenci taşıdığını hatırlatan Seyfi, ATO’ya bağlı servislerin kendi odalarının daha önce açıkladığı fiyat tarifesine uymadığını iddia etti. Seyfi, “Çok fazla anne ve babadan bize şikayet geliyor. ‘Konfor’ ve ‘tam gün’ adı altında velilerden yıllık bin TL fazladan ücret talep ediyorlar. Bunlar okul servis araçlarında uyulması gereken esaslara uymuyorlar. Odanın belirlediği fiyatlara uymuyorlar. Piyasadaki okul servis araçlarının tümü kanunda istenilen bütün özelliklere sahip. Konforsa aynı özellikler bizde de var. Biz istemezken onlar istiyorlar. Veliler şikayet etsin” dedi.

Haberin Devamı

‘Yüzde 10-20 yansıyor’

ATO Şehir İçi Yolcu, Servis Taşımacılığı ve Filo Kiralama Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Ömer Merter de, Ankara Servis Aracı İşletmecileri Odası tarafından belirlenip ANKESOB tarafından onaylanan ücretlerle ATO tarafından belirlenip TOBB tarafından onaylanan fiyatların birebir aynı olduğunu vurguladı. Merter, okul yönetimi ve aile birlikleri tarafından istenen araç model yılı ve marka gibi talepler doğrultusunda fiyatlarda farklılıkların ortaya çıktığını belirtti.

Merter, öğrenci taşıyan araçlarda bulunması kanunen zorunlu haller dışında farklı taleplerin de kendilerinden talep edildiğine işaret ederek, hem ATO tarifesinde hem de esnaf odasının tarifesinde “marka, model, konfor ve ek hizmet bedeli” diye nitelendirilen yüzde 10-20 ek ücret talebinin istenebileceğinin belirtildiğini dile getirdi.