Ekonomi Maden şehidinin bir yakını kamuda sürekli işçi olacak

Maden şehidinin bir yakını kamuda sürekli işçi olacak

22.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Maden şehidinin bir yakını kamuda sürekli işçi olacak

Kömür ve linyit madenlerinde 10 Haziran 2003 tarihi ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında meydana gelen kazalar sonucu ölen madencilerin bir yakını kamuda “sürekli işçi” olarak istihdam edilecek.

Haberin Devamı

Kamuoyunda “torba kanun” olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında, iktidar ile muhalefet arasında sağlanan uzlaşma ile “kayıt dışı istihdamı artıracağı” eleştirilerine konu olan, 18-25 yaş arasındaki gençler için SGK’ya bildirimin işe başladıkları gün yapılabilmesini düzenleyen madde tasarı metninden çıkarıldı.

Yürürlükteki mevzuata göre, işe başlamadan bir gün önce SGK’ya işçiyle ilgili bildirimde bulunulması gerekirken, sözkonusu düzenleme ile, 18-25 arasındaki gençler için, işe başladığı gün SGK’ya bildirim yapılması mümkün hale getiriliyordu.

Tarih tartışması

Tasarının 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında kömür ve linyit madenlerinde meydana gelen iş kazalarında ölen madencilerin eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisinin kamu kurumlarında istihdamını öngören 73. maddesi tarih sınırlaması nedeniyle Genel Kurul’da tartışmalara yol açtı.

Haberin Devamı

Muhalefetin eleştirilerinin ardından Ak Parti’den maddeye ilişkin değişiklik önergesi geldi.

Kabul edilen önerge ile madenci yakınlarının kamuda istihdam hakkından yararlanmasına ilişkin tarih sınırlamasından vazgeçilmedi ancak tasarıya eklenen fıkra ile madenci yakınlarının ilgili mevzuatta aranan şartlara tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarının “sürekli işçi” kadrolarında istihdam edilecekleri hükme bağlandı.

Buna göre, istihdam edilecek kişilerin Devlet Personel Başkanlığı’nca teklifi yapılacak ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunda işçi kadrosu bulunmasa dahi atama teklifi yapılması ile birlikte ilgili kurum ve kuruluşta sürekli işçi kadrosu ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılacak.

İstihdam hakkından yararlanacak kişilerin tespiti ve bu kişilerde aranacak şartlar ile istihdama ilişkin diğer hususlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nca müştereken tespit edilecek.